Lidové noviny

Šílené přesuny. Plíšková hrála po nočním letu

- STANISLAV KUČERA

Stihnout a vyhrát během 24 hodin finále turnaje v Kluži a první kolo podniku v Dauhá? Pořádná logistická i sportovní výzva.

Karolína Plíšková však putování zvládla, nerozhodil­o ji ani, že celou noc z neděle na pondělí strávila v letadle a musela se přizpůsobi­t jiným podmínkám.

Nicméně některé další tenistky na bláznivý program, jemuž v minulých dnech čelily, doplatily.

Jedenatřic­etiletá Češka v neděli zhruba v 19.00 místního času vítězně ukončila finále v Kluži, na oslavu prvního titulu po čtyřech letech a 17. celkově však neměla skoro žádný prostor.

Spěchala totiž na letadlo do Dauhá, kde hned v pondělí před osmou večerní šla na kurt znovu, když podstoupil­a první kolo tamní akce WTA 1000.

„Let z Kluže přes Istanbul do Dauhá stihla na poslední chvíli. Kdyby se finále v Rumunsku hrálo jen o trochu déle, do Kataru by se vůbec nedostala,“přiblížil na sociální síti X její manžel a manažer Michal Hrdlička. „Takhle na hotel dorazila v osm ráno, spala čtyři hodiny, rychlý oběd, 14.30 rozehrávka a zápas. Extrémně náročné podmínky.“Dlouho se zdálo, že Plíšková vinou těchto okolností z nabitého podniku na Blízkém východě brzy vypadne, první sadu s Ruskou Annou Kalinskou ztratila 2:6. Ale druhou ukořistila v tie-breaku a v rozhodujíc­í třetí triumfoval­a 6:4. „Pořád jsem naživu,“napsala na Instagram.

Hrdlička uvedl, že jí navrhoval odhlášení z Dauhá kvůli riziku zranění, nicméně sama tenistka se chtěla pokusit o zúročení formy z Kluže. V Rumunsku sice hrála v hale, zatímco v Kataru na ni čekaly venkovní podmínky, teplo a jiné míče, ale na změnu se dokázala adaptovat.

Hned včera vyrazila v Dauhá na dvorec znovu, ve druhém kole porazila Rusku Anastasiji Potapovovo­u po bitvě 6:1, 5:7, 6:4.

Naopak jiná Ruska Darja Kasatkinov­á se s turnajem v Kataru rozloučila hned po svém prvním duelu, coby jedenáctá nasazená podlehla v pondělí krajance Anastasiji Pavljučenk­ovové.

Jelikož o den dříve účinkovala ve finále v Abú Dhabí, na náročné putování si hlasitě postěžoval­a.

„Šílený program,“prohlásila Ruska, když si ve Spojených arabských emirátech zajistila finále a věděla, že bezprostře­dně po něm ji čeká vstup do jiné akce.

„Mám otázku, nevím přesně pro koho, jestli pro turnaje nebo WTA, ale chcete, aby hráčky umřely nebo byly zraněné?“

Stejně jako ona v Dauhá v pondělí hned na první překážce ztroskotal­y i Beatriz Haddadová Maiaová a Ljudmila Samsonovov­á, které v sobotu účinkovaly v semifinále v Abú Dhabí.

Podobný zápřah absolvoval­a také Linda Nosková, jež v neděli ve Spojených arabských emirátech neúspěšně bojovala o deblovou trofej, načež hned v pondělí vstoupila do dvouhry v Dauhá.

Tento shon mají tenistky kvůli tomu, že hvězdný turnaj v Kataru začal netradičně už v neděli a skončí v sobotu, nedělní program se tak překrýval s finálovými duely v Kluži a Abú Dhabí.

„Snažíme se dělat svou práci, jak nejlépe umíme, ale za těchto okolností to není jednoduché. Nebrečím, jen říkám fakta, která ukazují, že takhle to být prostě nemůže,“zdůrazňuje Kasatkinov­á.

Kritice za mnohdy nelogický rozpis přitom ženská asociace WTA opakovaně čelila už loni.

Na hotel dorazila v 8 ráno, spala 4 hodiny, rychlý oběd, 14.30 rozehrávka a zápas. Extrémně náročné podmínky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia