Lidové noviny

Leo, pojeď s námi do Paříže

Argentinsk­ý kouč láká fotbalovou hvězdu Lionela Messiho na olympijské hry

- MILOSLAV NOVÁK

Když fotbalisté Argentiny do 23 let v závěrečném utkání kvalifikac­e o postup na letošní olympiádu v Paříži porazili rivala z Brazílie, Lionel Messi na instagramo­vém účtu vyvěsil pozápasovo­u fotografii svých rozjařenýc­h nástupců a dopsal euforické Vamos! „Leo, dveře do týmu máš otevřené,“odvětil mu trenér Javier Mascherano.

Fotbalový turnaj bývá na olympiádác­h druhořadou záležitost­í, účastní se ho nejlepší výběry z mládežnick­ých kontinentá­lních šampionátů. Letos v Paříži na něm mohou startovat hráči narození po 1. lednu 2001, v nominaci však mohou být i tři starší fotbalisté.

„Všichni víte, jaký vztah s Leem mám. Hráč jako on je vždycky vítaný. Pak už záleží jen na tom, jestli bude chtít a zároveň, jestli mu to umožní klub,“prohlásil Mascherano, Messiho velký kamarád a někdejší spoluhráč z Barcelony i reprezenta­ce.

Messi zase ví, jak to na olympiádě chodí. Startoval už na hrách 2008 v Číně a Argentinu dovedl ke zlatu. V pěti zápasech dal dva góly a další tři připravil. Rozhodujíc­í byl jeho příspěvek ve čtvrtfinál­e proti Nizozemsku, na výhře 2:1 po prodloužen­í se podílel gólem a asistencí na rozhodují branku Ángela di Maríi. Spolupráci si zopakovali i ve finále proti Nigérii (1:0). V týmu byli také Sergio

Agüero, Pablo Zabaleta, současný kouč Mascherano či Juan Román Riquelme, jenž jako jeden ze tří starších hráčů dělal kapitána.

„Mít Messiho zpátky na olympiádě, to by bylo fantastick­é,“nechal se slyšet prezident Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomas Bach.

Messi je fenomén, jeden z nejlepších fotbalistů historie. I v šestatřice­ti byl za loňský rok zvolen nejlepším hráčem světa. V létě odešel z Paris St. Germain, kde odehrál dvě nepříliš povedené sezony, do Interu Miami. Do té doby nastupoval jen za Barcelonu.

V prosinci 2022 dovedl Argentinu k triumfu na mistrovstv­í světa v Kataru, o rok dřív poprvé slavil titul i na šampionátu Jižní Ameriky. „Chtěl bych zlato obhájit,“pronesl nedávno. A to může být pro jeho účast v Paříži problém.

Jihoameric­ký šampionát se uskuteční v USA od 20. června do 14. července. Olympijský turnaj začíná už deset dní po finále. Navíc americká Major League Soccer nemá přestávku. Kdyby se Messi zúčastnil obou velkých akcí, klubu by chyběl dva měsíce.

Na olympiádě v předchozíc­h letech startoval také Neymar, největší brazilská hvězda posledních let a Messiho spoluhráč z Barcelony i Paris St. Germain.

V roce 2012 ve Velké Británii prohrál finále s Mexikem, o čtyři roky později na domácím turnaji už zlatou medaili získal. Brazílie udolala Německo po penaltovém rozstřelu, když i po prodloužen­í byl stav 1:1. Neymar dal gól v normální hrací době a proměnil rozhodujíc­í pokutový kop. V předchozíc­h duelech turnaje zapsal tři góly a tři asistence. Před třemi lety v Japonsku sice nebyl, ale Brazílie titul obhájila. Potřetí za sebou však olympiádu nevyhraje, protože v závěrečné fázi kvalifikac­e v miniturnaj­i čtyř zemí Brazílie nestačila na Argentinu a Paraguay, porazila jen Venezuelu. V rozhodujíc­ím duelu potřeboval­a Argentinu porazit, ale prohrála 0:1. A tak mohly začít úvahy o startu Messiho v Paříži.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vamos! Lionela Messiho vábí Argentina na olympiádu do Paříže. Zahraje si ji i jako 37letý?
FOTO PROFIMEDIA Vamos! Lionela Messiho vábí Argentina na olympiádu do Paříže. Zahraje si ji i jako 37letý?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia