Lidové noviny

Dvakrát se třpytící Jislová

Pro nejlepší výsledek kariéry na mistrovstv­í světa biatlonist­ů si ve vytrvalost­ním závodě v Novém Městě na Moravě dojela Jessica Jislová, v cíli vybojovala dvanácté místo.

- TOMÁŠ MACEK, MARKÉTA PLŠKOVÁ

Markéta Davidová měla na startovním čísle svoji šťastnou trojku, jenže totéž číslo bohužel svítilo u jejího jména i v celkové střelecké bilanci dne. Ve vytrvalost­ním závodě, který v roce 2021 na šampionátu ovládla, skončila dvacátá.

Tereza Voborníkov­á se při střelbách vestoje trápila s vracejícím­i se bolestmi na pravé straně břicha, s nimiž už předloni skončila v nemocnici s podezřením na zánět slepého střeva. Zůstala daleko v poli poražených.

Nejlepší z Češek se tak stala „ta třetí vzadu“. Jessica Jislová.

Devatenáct z dvaceti terčů zlikvidova­la. A v cíli byla dvanáctá.

O jedenáct příček tím vylepšila dosavadní životní maximum z vrcholných akcí (MS, ZOH). Před zaplněnými tribunami si takový vzestup po pokažených předchozíc­h závodech náramně užívala.

„Jsem strašně šťastná. Už jsem byla dost vydeptaná z toho, co jsem tu dosud předváděla,“líčila 29letá biatlonist­ka. „Zato dnes se mi sešlo všechno, lyže i střelba. Tedy až na jednu nervózní ránu, co byla moc velký škubanec.“

U trati jí fandily sestra a dva synovci, těšila se, až je za cílem obejme. Tváře měla ozdobené třpytkami. „Před startem jsem si totiž řekla: Když se mi nedaří a navíc furt prší a je ošklivo, zkusím to s nimi trochu rozjasnit.“

Nakonec se o rozjasnění postarala také vlastním výkonem. „A odměnou pro mě byl jeden z nej zážitků kariéry.“

Jistě, v kláních Světového poháru už skončila také pátá, šestá

či sedmá, ovšem tohle je mistrovstv­í světa. A navíc doma.

„V posledním kole jsem byla za diváky moc ráda, hlavně v kopcích. Mohla jsem vypnout hlavu a nemyslet na to, že už nemůžu a že hrozně funím. Jen jsem vnímala, jak mě lidé s každým dalším krokem ženou dopředu,“vyprávěla.

Chtělo to víc trpělivost­i

Kdyby Markéta Davidová zasáhla poslední terč, našla by se ve výsledcích ještě výše než Jislová, na

11. místě. „Ta poslední rána mě mrzí, chtělo to u ní trošku víc trpělivost­i na spoušti,“litovala.

Přesto i se třemi ranami mimo terče stále střílela nad průměr výsledků z aktuální sezony. „Jedničky na položkách nejsou špatné, jenže ve vytrvalost­ním závodě je to moc, navíc když tolik holek střílí čtyři nuly,“bilancoval­a.

Na lyžích se zvládla vybičovat ke kvalitnímu představen­í, v pořadí běžeckých časů figurovala na 11. pozici, předstihla například Švédku Elviru Öbergovou či Norku

Ingrid Tandrevold­ovou, vedoucí ženu Světového poháru.

„Docela dobře jsem si rozvrhla síly,“těšilo Davidovou. „Po prvním kole jsem z toho měla trochu strach, pak jsem se rozjela.“

Třetí kolo zajela dokonce v sedmém nejrychlej­ším čase.

Ač na nejdelší distanci nezopakova­la senzační zlato z Pokljuky nebo desáté místo z loňského Oberhofu, svými výkony si v Novém Městě s přehledem vybojovala účast v nedělním hromadném závodě pro třicet vyvolených. „Doufám, že tam budu mít aspoň o jednu nulu na položkách víc,“přála si. „Mám masák ráda, je trochu delší a ještě v kontaktu.“

Předtím ji ovšem čeká ještě sobotní ženská štafeta a možná i čtvrteční singl mix.

„Ale do něj sestavu necháme na trenérech,“tvrdila.

Pro zlato z vytrvalost­ního závodu si včera poprvé v kariéře na mistrovstv­í světa běžela Italka Lisa Vittozziov­á. Stříbro patří Němce Hettichové-Walzové a bronz Francouzce Simonové.

 ?? FOTO JAROSLAV SVOBODA, ČESKÝ BIATLON ?? Dvanáctá. Jessica Jislová skončila ve vytrvalost­ním závodě na MS v Novém Městě nejlépe z biatlonový­ch reprezenta­ntek.
FOTO JAROSLAV SVOBODA, ČESKÝ BIATLON Dvanáctá. Jessica Jislová skončila ve vytrvalost­ním závodě na MS v Novém Městě nejlépe z biatlonový­ch reprezenta­ntek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia