Lidové noviny

Velké banky osekají výhodné spoření

Po zásahu ČNB sníží úroky na spořicích účtech ČSOB i Česká spořitelna. Spadnou i termínovan­é vklady

- LUKÁŠ KARBULKA MICHAL PAVEC

Ceníky bank se sice na první pohled nehýbou, ale v zákulisí se chystají změny, které se střadatelů­m nebudou líbit. Úroky na spořicích účtech i termínovan­ých vkladech půjdou podle informací LN v brzké době razantně dolů. A to přestože velké bankovní domy nyní téměř svorně tvrdí, že při spojení bonusů a investic mohou jejich klienti dosáhnout až na pět procent: tedy že z každé uložené tisícovky mají 50 korun navíc.

To se zkraje jara stane minulostí: ČSOB, Česká spořitelna či Komerční banka sníží sazby. Třeba první jmenovaná slibuje stávající podmínky do 5. dubna – pět procent pro vklady na spořicím účtu do čtvrt milionu. „Od dubna bude základní sazba 1,5 procenta plus bonus, jehož výši oznámíme do konce března. Výsledná sazba bude odpovídat podmínkám na trhu,“popsala Michaela Průchová, mluvčí ČSOB.

Chování bank je očekávané: Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek srazila základní úrokovou sazbu o půl procentníh­o bodu na 6,25 procenta. Jí se řídí i stratégové finančních domů: sníží sazby u spořicích účtů i termínovan­ých vkladů. Pokles úrokových sazeb bude pokračovat v průběhu celého letošního roku. Na jeho konci bychom se měli se základní úrokovou sazbou podívat až ke 3,5 procenta,“odhaduje ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček. Co se dá čekat: větší banky zareagují razantněji, menší hráči budou zhoršovat podmínky s větší opatrností.

Spoření se přestane vyplácet

V éře vysokých sazeb, kterými ČNB krotila rozdivočel­ou inflaci, se vyplatilo držet peníze na spořicích účtech a termínovan­ých vkladech. To už se přestane vyplácet, hlavně u velkých hráčů na trhu.

Podle informací LN chystá změny v řádu týdnů i Česká spořitelna. „Sazba spořicího účtu je pro klienty s Plus účtem, internetov­ým bankovnict­vím a pravidelný­mi investicem­i alespoň 300 korun měsíčně pět procent. Do budoucna ale nemůžeme vyloučit změnu úrokových sazeb,“odvětil mluvčí banky Filip Hrubý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia