Lidové noviny

Rychlý verdikt: Babiš opět nevinen

- DOMINIK STEIN

„Cítím se nevinen. Kdybych nebyl v politice, vůbec tu nestojíme.“Tak zněla ve středu poslední slova expremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše během jeho závěrečné řeči u Městského soudu v Praze. V kauze údajného účelového získání padesátimi­lionové dotace na Farmu Čapí hnízdo padl rozsudek. Ačkoliv projednává­ní mělo pokračovat i ve čtvrtek, soudní senát vedený Janem Šottem stihl vynést verdikt již včera.

„Rychlost rozhodnutí mě překvapila,“sdělil po konci jednání státní zástupce Jaroslav Šaroch, který před novináři krčil rameny. Zaskočena naopak nebyla obhajoba. „Nic nového dnes nezaznělo, směr zůstává stejný,“hodnotil jeden z Babišových advokátů, matador Eduard Bruna.

Soud i napodruhé zprostil Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni, současnou „pětku“na kandidátní listině hnutí ANO do eurovoleb Janu Nagyovou obžaloby. Trestný čin se nestal. Obě strany si ponechaly lhůtu na možné odvolání. Kauzu by v takovém případě znovu projednáva­l odvolací Vrchní soud v Praze, který již městskému soudu jednou případ vrátil. Ani jeden z prvoinstan­čně osvobozený­ch si rozhodnutí nevyslechl osobně, byť se jednání soudu předtím od rána účastnili.

Soudce Šott včera konstatova­l, že kauza nebyla politicky motivovaná.

„Důvodné podezření existovalo, byť nebylo prokázáno,“řekl během odůvodňová­ní verdiktu. Soudce kladl důraz na to, aby byly osvětleny všechny výtky, které vznesla odvolací instance.

Jednalo se především o to, že Šottův nalézací – prvoinstan­ční – soud některé důkazy dle mínění vrchních soudců pominul.

„K hodnocení jiných přistoupil selektivně a nepodrobil je komplexním­u hodnocení. To mělo vést k tendenčním závěrům,“uvedl Vrchní soud v Praze v odůvodnění. Šottův soudní senát se také dle odvolací instance příliš přiklonil k výpovědi jednoho ze svědků Jana Bareše, který v areálu nově vznikající farmy u Olbramovic vykonával stavební dozor. „Nebýt jeho, vše mohlo dopadnout jinak,“řekl Šott před rokem a měsícem, kdy vynášel první osvobozují­cí verdikt. Bareš vypověděl, že Babiš se nejdřív rozhodl statek darovat svým dětem a až poté se ucházet o evropskou dotaci.

„Nejprve je třeba uvést, že výpověď svědka Bareše nezvrátila celou situaci, byť opravdu byla zásadní v několika ohledech,“uvedl včera Šott. Především v tom, že nebyla v hlavním líčení nikým vyvrácena. Důkazy, jež byly nepřímé a mohly nasvědčova­t protiprávn­ímu jednání, netvořily ucelený řetězec, který by vyvrátil obhajobu. Aby mohlo dojít k odsouzení, skutky by musely být potvrzeny bezpochyby, což se dle soudu nestalo.

 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ, LADISLAV KŘIVAN ?? vedl včera stání soudce Šott. Andrej Babiš působil „otráveně“.
FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ, LADISLAV KŘIVAN vedl včera stání soudce Šott. Andrej Babiš působil „otráveně“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia