Lidové noviny

Rychlý verdikt: nevinen

-

Právě otázku, zda šlo o záměr, či jen náhodu, že společnost­i ZZN AGRO Pelhřimov – později Farma Čapí hnízdo – byla změněna právní forma, byla vyvedena z holdingu Agrofert a následně žádala o dotaci, označil odvolací soud za kruciální. Státní zástupce Jaroslav Šaroch ve své závěrečné řeči uvedl, že „sled událostí v krátkém časovém horizontu“na něj působí opravdu účelově. Upozornil, že v danou dobu již byly známy podmínky pro získání dotace.

Ano, ale...

Šott ale dal opět za pravdu svědkům – toto mimo jiné vypovídal i poslanec ANO a člen představen­stva holdingu Agrofert Jaroslav Faltýnek – například v tom, že převod společnost­í s ručením omezeným na akciové společnost­i byl v daném období v konglomerá­tu běžnou záležitost­í. „Je logické, že státnímu zástupci (potažmo odvolacímu soudu – pozn. red.) se mohl krok jevit jako snaha zakrýt akciemi tzv. na hlavu skutečného majitele,“uvedl Šott s tím, že v celkovém obrazu je ale pohled jiný. Akcie na majitele mají skutečně výhody, připustil, například méně smluv, snazší nakládání s akciemi či kolektivní princip rozhodován­í.

Městský soud se také měl na popud vrchního znovu zabývat tím, zda celá transakce nebyla nevýhodná, a tím nelogická. Ano, po vyvedení šlo o prázdnou skořápku, konstatova­l Šott. Postavení Babišových příbuzných – akcie vlastnili dvě Babišovy dospělé děti Adriana a Andrej mladší a Babišova manželka Monika, posléze taky její bratr Martin Herodes – však nebylo nevýhodné, naopak. „Smlouva o budoucí spolupráci s Agrofertem, která se týkala i úvěrů, de facto znamenala, že majitelé nenesli žádný risk, dostali akcie a společnost neměla žádný majetek, který by mohla ztratit. Nelze si představit nic výhodnější­ho,“zdůvodnil Šott. Byť při jednotlivé­m posuzování tedy mohlo něco vypadat účelově, vcelku to tak dle soudu nebylo. Jak vypověděla Nagyová, pokud by vadil start z prázdné skořápky, tak by „nikdy nemohl vzniknout žádný startup. Ty začínají obvykle z nuly“.

Podle Nagyové, která žádost o dotaci podávala, byla skutečnost o spolupráci s Agrofertem v žádosti zahrnuta. Jak uvedl Šott, spolupráce nepředstav­ovala žádný problém, protože tehdejší pojetí samostatné firmy dle evropských norem bylo jiné než nyní. Důležité bylo, aby se firmy nevyskytov­aly na společném trhu, zejména takzvanném sousedním. Podle žalobce Šarocha bylo právě působení na společném trhu prokázáno, nicméně soud se s tímto neztotožni­l. Podle Šotta byla zásadní výpověď také Babiše mladšího, který řekl, že akcie nikdy nepřevzal. To dle soudce opravdu opět zavdalo na důvodné podezření, které Šaroch správně rozvíjel. Nicméně podle soudu by na věci nic nezměnilo, kdyby akcie nebyly přepsány jen na dceru a manželku, které nic nerozporuj­í. Zájem Babišových příbuzných na podnikání – zbudování farmy – byl dle soudu autentický.

Šott dal za pravdu i obhájci Eduardu Brunovi, který namítal, že je nepřípustn­é, aby odvolací soud hodnotil důkazy, které sám neprovedl. Podle obhájce Nagyové Josefa Bartončíka bylo absurdní, že zatímco odvolací soud vytýká tomu nalézacímu špatnou práci se spisem, dopouští se sám toho samého skutku. Po minulém vynesení rozsudku Šott zpracováva­l písemné odůvodnění tři měsíce. Nyní doufá, že doba bude kratší.

 ?? FOTO MAFRA – JAKUB STADLER, ČTK ?? Zproštěni obžaloby. Předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou včera soud uznal nevinnými v kauze Farmy Čapí hnízdo.
FOTO MAFRA – JAKUB STADLER, ČTK Zproštěni obžaloby. Předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou včera soud uznal nevinnými v kauze Farmy Čapí hnízdo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia