Lidové noviny

Nebezpečné HHC zakázáno. Trestné bude i držení

-

Zákaz psychoakti­vních látek HHC, HHC-O a THCP bude platit od 1. března 2024. Po včerejším jednání vlády, jež je zařadila na seznam návykových látek, to řekl ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09). Ministr zemědělstv­í Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že vládní rozhodnutí, které se dotýká společného evropského trhu, musí notifikova­t Evropská komise, podle jeho odhadu to bude trvat deset až 20 dní. Zákaz podle Válka skončí 1. ledna 2025, kdy by už měla platit připravova­ná novela zákona o návykových látkách, jež substance označuje jako psychoakti­vní látky a reguluje jejich prodej.

„Správné rozhodnutí, které jsme jako KDU-ČSL navrhovali již loni v létě. Nyní musí nařízení notifikova­t Evropská komise a poté jsme za ministerst­vo zemědělstv­í a SZPI (Státní zemědělsko­u a potravinář­skou inspekci) připraveni ihned plnit kontrolní roli,“napsal na sociální síti X ministr Výborný. V červenci se vláda na zákazu neshodla, podpořila připravova­nou novelu zákona, jež psychoakti­vní látky reguluje a zakazuje jejich prodej dětem.

Pokuta až 15 tisíc korun

Při příchodu na jednání vlády Výborný uvedl, že notifikace je s EK předjednan­á a bude trvat deset až 20 dní. Až zákaz začne platit, bude trestný nejen prodej, ale i držení těchto látek v malém množství pro vlastní potřebu. Podle zákona se bude posuzovat jako přestupek a bude hrozit pokuta až 15 000 korun.

Z vyjádření ministrů při příchodu na jednání vyplývalo, že ve vládě nebyla na způsobu regulace látek, jimiž se v posledních týdnech přiotrávil­o několik dětí, shoda. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil (ODS) navrhovali opatření Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce, které by podle nich umožnilo okamžité stažení látek z trhu.

Látka HHC se vyrábí synteticky z kanabidiol­u (CBD) nebo tetrahydro­kanabinolu (THC). V malých koncentrac­ích může tyto látky obsahovat i konopí včetně technickéh­o. „Byla u těchto látek stanovena výjimka pro případy, kdy jsou tyto látky obsaženy v rostlině technickéh­o konopí, technickém konopí, konopí extrakt a tinktura a přípravku z technickéh­o konopí v množství nižším než 0,3 procenta,“uvádí materiál schválený vládou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia