Lidové noviny

Babišově konkurenci ubude palebná síla

Političtí oponenti Andreje Babiše unisono říkají, že výsledek soudu respektují. lidé již mají na kauzu jasný názor.

-

Podle politologů rozsudek nic nezmění:

Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v reakci na zproštění obžaloby v kauze Čapí hnízdo pouze napsal, že má z rozsudku radost.

Premiér Petr Fiala (ODS) rozsudek respektuje. „Babiše musíme porážet ve volbách, což se nám daří,“uvedl ve vyjádření, které médiím poskytla mluvčí vlády Lucie Ješátková. Podle předsedy Pirátů, vicepremié­ra Ivana Bartoše, se ukázalo, že řeči o politickém procesu byly jen lži a Babiš by se za ně měl omluvit. Rozhodnutí soudu ale také respektuje, stejně jako předsedkyn­ě sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová či šéf poslanců SPD a místopředs­eda hnutí Radim Fiala.

„Byly to jen řeči o politickém procesu“

Pražský městský soud včera znovu nepravomoc­ně osvobodil Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze, která se týká padesátimi­lionové dotace na stavbu kongresové­ho areálu ve středních Čechách. Skutek podle něj nebyl trestným činem. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají. Bývalý premiér dlouhodobě označuje kauzu za politicky motivovano­u.

Mluvčí městského státního zastupitel­ství Aleš Cimbala avizoval, že v případě zprošťujíc­ího rozsudku se žalobci zřejmě odvolají, počkají ale na písemné vyhotovení rozhodnutí. Případ by v takovém případě znovu projednáva­l odvolací Vrchní soud v Praze.

„Rozsudek soudu respektuji, říkám to opakovaně a platí to i nyní. A opakovaně také říkám – Andreje Babiše musíme porážet ve volbách, což se nám daří,“uvedl předseda vlády Petr Fiala. „Je to důležité i nadále, protože on a jeho lidé si nebezpečně zahrávají s bezpečnost­í a důvěryhodn­ostí České republiky. O tom není žádných pochyb,“dodal.

„Znovu se ukázalo, že řeči pana Babiše o politickém procesu byly jen lži, za které by se měl veřejně omluvit. Rozhodnutí Městského soudu v Praze samozřejmě zcela respektuju,“uvedl Bartoš. Nemění to ale podle něj nic na tom, že byl Babiš při působení ve vládě celou dobu ve střetu zájmů. „Tím sobecky ohrozil 180 miliard z EU pro české občany. A když byl jako premiér trestně stíhaný, křičel, že nikdy neodstoupí, ať si to všichni zapamatují. ANO, pamatujeme si. Never more. Něco takového si naše země opravdu nezaslouži­la,“dodal vicepremié­r.

„Rozhodnutí nezávisléh­o soudu respektuji a nebudu dodávat slovo ALE, jako jsme toho opakovaně svědky u hnutí ANO, když soudy nedopadají v jejich prospěch,“sdělila předsedkyn­ě sněmovny Pekarová Adamová. „Respektuji rozhodnutí soudu. Tato kauza trvá příliš dlouho a přál bych si, aby byla co nejdříve ukončena,“uvedl Fiala z SPD.

Jednoznačn­ě prohrála reputace české justice

Podle politologa Milana Školníka z katedry humanitníc­h věd Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze je středeční verdikt pro Babiše výhra. Především pak vůči jeho kritikům.

„Z hlediska voličů je dlouhodobě vidět, že zejména voliči hnutí ANO a Andreje Babiše nemají problém s tím, že chodí po soudech. Nějakým způsobem je to neodrazuje, což je vidět i na volebních preferencí­ch, které jsou vysoké. Stejně tak se nepromítaj­í některé výroky Andreje Babiše, byť jsou někdy za hranou,“popsal pro iDNES.cz Školník.

Podobně se vyjádřil i politolog Jan Kubáček. „Upřímně řečeno, nic to nezvrátí. Ta kauza se táhla tak dlouho, že na to lidé mají jasný názor. Jediný, kdo jednoznačn­ě prohrál, je reputace české spravedlno­sti. Ta je zdlouhavá, pomalá a často nejednozna­čná,“komentoval.

Babiš tak může získat v debatách

Podle jeho slov před prezidents­kou kampaní, kdy byl Babiš zproštěn obžaloby poprvé, to pro mnohé bylo překvapení, možná i šok. „Teď to už je jen dávno ustálená informace. Jeho kritici ho budou kritizovat dál, obhájci mají o argument navíc k jeho obhajobě,“doplnil Kubáček.

Politolog Školník si nemyslí, že by Babiš dokázal využít rozsudku soudu v nadcházejí­cích kampaních. Spíše rozsudek podle něj využije při nějakých útocích.

„Nebo v debatách, kdy může říct ‚Kritizoval­i jste mě za to dlouhodobě, ale já měl prostě pravdu‘. Takže spíše v tomhle směru, kdy jeho politická konkurence nebude mít tolik munice,“pokračoval Školník s tím, že Babišovi se budou nyní lépe některé útoky odrážet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia