Lidové noviny

Na kontrolu musí 89 přejezdů

Mimořádné měření si vyžádala tragická nehoda na přejezdu v Lutyni. Výsledky mají být za několik týdnů

- HYNEK PAŠTĚKA

Správa železnic mimořádně prověřuje 89 vybraných železniční­ch přejezdů na koridorový­ch tratích po celém Česku. Provádí se mimořádné měření tzv. nivelet, tedy sklonu mezi přejezdem a přilehlou pozemní komunikací. Za mimořádným­i kontrolami stojí nedávná srážka kamionu s rychlíkem na přejezdu v Dolní Lutyni na Karvinsku, při které zahynul třicetilet­ý strojvedou­cí.

„Po vyhodnocen­í měření budou případná problémová křížení řešena s vlastníkem přilehlé komunikace,“sdělila LN tisková mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová s tím, že se bude ověřovat stávající dopravní značení i jeho případná úprava, popřípadě nutné stavební úpravy. Výsledky měření by měly být známy v řádu týdnů.

Zrušila se pravomoc dělat namátkové kontroly

Dopravní expert z Centra pro efektivní dopravu Petr Šlegr však tvrdí, že kontroly mohly přijít i dříve. „Ze strany ministerst­va dopravy bylo také velmi krátkozrak­é zrušit pravomoc Drážní inspekce provádět preventivn­í i namátkové kontroly, a to včetně dopravní infrastruk­tury, jak se to stalo v roce 2017, kdy tato pravomoc přešla na Drážní úřad,“sdělil LN Šlegr.

Vyšetřován­í příčin tragické události se pak věnuje jak Drážní inspekce, tak Policie České republiky. Závěry vyšetřován­í budou prý k dispozici nejdříve za několik měsíců.

„V tuto chvíli není v prověřován­í střetu vlaku s nákladním vozidlem žádný informační posun,“sdělila LN tisková mluvčí krajského ředitelstv­í severomora­vské policie Daniela Vlčková. Podobně reagoval i tiskový mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Těsně po nehodě se objevily zprávy o tom, že konkrétně přejezd v Dolní Lutyni má být problemati­cký, protože se na něj přijíždí z prudkého kopce, a řidič tak mohl mít problém s dobržděním. Jako další možná příčina nehody se uvádí také uváznutí nákladního vozu převážejíc­ího těžký náklad. Ten prý na přejezd vjel, načež spadly závory, přiřítil se vlak a došlo k havárii. „Nemáme zprávy o jakémkoliv incidentu, kdy by řidič nebyl schopen před tímto přejezdem dobrzdit. Na přejezdu neevidujem­e od roku 2009, tedy od zavedení systému sledování, žádnou mimořádnou událost,“reagovala Friebová.

Navíc je prý obecně řidič povinen přizpůsobi­t svoji rychlost tak, aby před ním byl schopen bezpečně zastavit, a na železní přejezd je řidič upozorněn dopravním značením. Poslední rekonstruk­ce na přejezdu podle Správy železnic proběhla v roce 2002, poslední oprava v roce 2019. Jde o přejezd s nejvyšším stupněm zabezpečen­í a podle informací Správy železnic fungovalo přejezdové zabezpečov­ací zařízení korektně.

„Sklony, respektive niveleta železniční­ch přejezdů, a pozemní komunikace jsou stanoveny technickým­i normami. V případě, kdy není možné určité parametry přesně dodržet, pak se taková situace řeší dopravním značením omezujícím například délku či váhu silničních vozidel,“upřesnila Friebová. Pro přepravu nadrozměrn­ých nákladů podle ní zároveň existují zvláštní pravidla povolující jejich jízdu v určené trase. A v případě, že se na železniční­m přejezdu stane cokoliv ohrožující bezpečnost, je prý nutné aktivovat Integrovan­ý záchranný systém, například voláním na linku 112.

Nejbezpečn­ější přejezd je ten, který neexistuje

I proto je každý železniční přejezd označen svým jedinečným číslem. Naposledy se takový incident stal 6. února na železniční­m přejezdu u Pacova na Pelhřimovs­ku. Kamion na něm částečně uvázl, jeho řidič okamžitě volal na tísňovou linku a provoz na trati byl zastaven. Pak ale vlastními silami vycouval z prostoru kolejiště a ani samotný přejezd nebyl poškozen. „Samozřejmě je pozitivní, že složky IZS jsou schopny po telefonátu tak rychle zastavit dopravu na předmětné trati,“konstatova­l Šlegr.

Na české železnici se podle údajů Správy železnic aktuálně nachází 7576 přejezdů, přičemž více než polovina (4286) je zabezpečen­a světly nebo světly se závorami. Přejezdů zabezpečen­ých výstražným křížem je 3290.

„Nejbezpečn­ější přejezd je žádný přejezd. Proto se Správa železnic dlouhodobě snaží nejméně frekventov­ané přejezdy rušit a ty naopak velmi vytížené v rámci investic do infrastruk­tury nahrazovat – nadjezdem, podjezdem, náhradní komunikací nebo případně změnou trasy železniční trati či silnice,“podotkla Friebová.

Aktuálně například vzniká silniční nadjezd přes koridorovo­u trať v Olomouci-Holici, v pokročilém stadiu přípravy je nový most přes čtyřkolejn­ou trať v Praze – Velké Chuchli nebo výstavba podjezdu namísto přejezdu ve Studénce. Od roku 2015 zrušila Správa železnic přes 350 přejezdů, z toho 63 na koridorový­ch tratích. Konkrétně v loňském roce byl zrušen přejezd na více než šesti desítkách míst. Do roku 2030 se prý počítá s dalším snížením počtu přejezdů a přechodů o přibližně pět procent.

Letos v lednu se na českých železniční­ch přejezdech odehrálo 18 kolizí, zatímco loni deset.

 ?? FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ ?? Železniční neštěstí na přejezdu.
V Dolní Lutyni na Karvinsku se na přejezdu střetl vlak a kamion. Při nehodě zemřel teprve třicetilet­ý strojvedou­cí.
FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ Železniční neštěstí na přejezdu. V Dolní Lutyni na Karvinsku se na přejezdu střetl vlak a kamion. Při nehodě zemřel teprve třicetilet­ý strojvedou­cí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia