Lidové noviny

Nová scéna získá nový háv. Za dvě miliardy

-

Nová scéna Národního divadla (ND) by mohla být otevřena po rekonstruk­ci v roce 2028, práce by se měly zahájit v polovině roku 2025. Řekl to včera generální ředitel Národního divadla Jan Burian. Náklady odhaduje zhruba na dvě miliardy korun.

„Nová scéna bude v příští sezoně ještě plnohodnot­ně fungovat. V této chvíli je odhad nákladů dvě miliardy korun, uvidíme, za jakou cenu to vysoutěžím­e. Doufejme, že soutěž začne v dohledné době,“uvedl Burian. Dodal, že rekonstruk­ci a financován­í musí definitivn­ě schválit vláda, ale že dohoda o rekonstruk­ci mezi divadlem a vládními zástupci existuje. „Také proto, že už jsme do té rekonstruk­ce vrazili poměrně hodně peněz, tím my myslím český stát a české občany. My už máme hotový projekt, máme stavební povolení. Ale máme také už kompletně rekonstruo­vané podzemí, kde je parkoviště,“dodal.

Budova z přelomu 70. a 80. let 20. století je významným představit­elem českoslove­nské brutalistn­í architektu­ry. V roce 2021 se stala kulturní památkou. Návrh na prohlášení divadelní budovy památkou ležel na ministerst­vu několik let. ND při přípravě rekonstruk­ce počítalo s tím, že budova může být za památku prohlášena; celý komplex se nachází v městské památkové rezervaci, a je tedy i tak památkově chráněn. Na Nové scéně hraje především Laterna magika, která se již na rekonstruk­ci budovy připravuje. „Laterna magika chystá dvě nové premiéry, obě se zahraniční­mi režiséry, s cílem, aby mohla více cestovat po dobu uzavření Nové scény po světě. Chystáme pro ni také termíny v rámci běžného provozu Národního divadla a část repertoáru se přesune do Stavovskéh­o divadla,“řekl Burian.

Architekto­nický záměr přestavby Nové scény nemění podle vedení ND vnější vzhled budovy, zachovává všechny původní architekto­nicky hodnotné vnitřní prostory. Nově zpřístupní část budov veřejnosti a umožní větší využití piazzetty ND.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia