Lidové noviny

Velké banky osekají výhodné spoření

-

Česká spořitelna mohla zmást část klientů tím, že na webu zveřejnila v pondělí oznámení o úrokových sazbách. V něm uvádí, že u jejích spořicích účtů lze maximálně dosáhnout na 3,5 procenta. Mluvčí banky Filip Hrubý však následně upřesnil, že ve spojení s investován­ím je v tuto chvíli možné dosáhnout na zhodnocení až pět procent.

Snižování sazeb v budoucnu nevyloučil­a ani další velký hráč: Komerční banka. Na začátku února přitom snížila základ u spořicího účtu na dvě procenta a výš se lze dostat jen využitím bonusů. „Budeme reagovat na snižování základní úrokové sazby ze strany ČNB podle aktuální situace,“uvedl pro LN mluvčí Michal Teubner. Snížení úroků pak nevylučuje podle svého mluvčího Petra Plocka ani UniCredit Bank.

Menší banky jako Air Bank či Trinity, které bojují o klienty více než jejich velcí konkurenti, zatím drží sazby na spoření i přes šest procent. Snížení úrokových sazeb tak bude individuál­ní podle toho, na co bude daná banka cílit. „Spořicí účet jako takový je nástrojem pro lákání a udržení klientské základny. Pro banky je pak mnohem důležitějš­í sjednat s klientem například investice nebo hypotéku,“řekl LN hlavní ekonom společnost­i Cyrrus Vít Hradil. I z toho důvodu podle něj lze očekávat, že právě menší banky budou nové klienty lákat na výhodnější úročení u spořicích účtů, zatímco jejich větší konkurence úroky výrazněji sníží.

Termínovan­é vklady

Jestliže chce majitel spořicího účtu zúročit své finance, musí si hlídat výši úrokových sazeb. „Dokud má klient bezrizikov­ou sazbu aspoň nad pět procent, tak neudělá chybu, když si ji vezme. Výnos pokryje inflaci a ještě bude mít nějaký zisk. To samé platí i v případě termínovan­ých vkladů,“dodal Hradil.

I u těch ale na klienty čekají změny. Počínaje dneškem je například zavádí jedna z největších českých bank ČSOB. „U jednoměsíč­ního trvání navyšujeme úročení na pět procent. Úročení po dobu tří měsíců bude pět procent, pro šestiměsíč­ní dobu trvání vkladu to bude 4,25 procenta a pro roční trvání 3,25 procenta,“informoval­a LN mluvčí ČSOB Michaela Průchová. Jedná se tak o navýšení úroků o několik desetin procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia