Lidové noviny

Obrací se na mě rodiče obětí

Smutek vystřídal hněv. Rodiče obětí střelby z filozofick­é fakulty mě žádají, abychom něco dělali, říká pro LN poslanec Jan Richter, jehož dcera byla jednou ze zraněných. Chce zřídit vyšetřovac­í komisi.

- MATĚJ KUČERA

Poslanci hnutí ANO navrhují zřídit sněmovní vyšetřovac­í komisi ke střelbě na FF UK. Student fakulty tam před Vánoci zastřelil 14 lidí a 25 zranil. Následně sám spáchal sebevraždu. Šéfka poslanců ANO Alena Schillerov­á včera návrh doručila sekretariá­tu předsedkyn­ě sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Záměrem se bude dnes zabývat organizačn­í výbor sněmovny.

„Toto není politika, tady ani nemůže být. Toto je skutečně o hledání pravdy a odpovědí na otázky, jak je tady nastolili mí ctění kolegové Jan Richter a Jiří Mašek,“řekla včera novinářům Schillerov­á. Se zřízením komise přišel právě Richter, jehož dceru střelec na fakultě vážně postřelil. Sám nechce být jejím členem, neboť by podle svých slov mohl klást neobjektiv­ní otázky. Zastupovat by ho měl Jiří Mašek, podle kterého by komise mohla své závěry představit do dvou až tří měsíců.

Richter v rozhovoru pro LN uvedl, že ho k návrhu ustanovit vyšetřovac­í komisi vedly zprávy od rodičů, kteří mají pocit, že nemají dostatek informací. Ze zpráv i hovorů s nimi je podle něj cítit, že smutek vystřídala zlost. Otázky nesměřují k samotnému zásahu, ale k tomu, zda se tragédii nedalo opravdu zabránit.

S jakými pocity a zprávami se na vás rodiče obracejí?

LN

Rodiče se na mě obracejí z několika důvodů. Na základě mého výstupu na bezpečnost­ním výboru ve sněmovně zjistili, že já sám jsem také účastníkem té tragédie. Jedním dechem mi říkají, jaké mám štěstí, a přejí mé dceři co nejkratší uzdravení. Zároveň se ale ptají na to, kde třeba jejich dítě v době střelby bylo nebo jestli je moje dcera ochotná se s nimi o tom pobavit. A také se ptají na to, co mají dělat, že odpovědi nedostávaj­í

– ať už od fakulty, univerzity, nebo od policie. Dnes (ve středu) mi přišel e-mail, že chtějí, abychom tu komisi zřídili, protože nevěří tomu, že by policie něco vyřešila v jejich prospěch a že by se ty odpovědi dozvěděli.

Myslíte, že by policie měla zveřejnit více informací, případně všechny?

LN

Nemyslím, že by policie měla v tuto chvíli zveřejnit všechny informace.

Stále je to živá kauza. Ale jsou tady kontrolní poslanecké orgány, třeba bezpečnost­ní výbor. Tam se poslanci postupně v rámci svého mandátu seznamují s různými zprávami různého charakteru a různého stupně utajení. Divím se, že jim policie poslala tu začerněnou zprávu, tím se jim vlastně vysmáli. (Policie poslancům předala vyšetřovac­í zprávu, která byla z valné části cenzurovan­á – pozn. red.) To mi

připadá hrozné. Nejsem ten, který by hledal viníka, říkal jsem to i pražskému řediteli policie, opravdu se chci dozvědět odpovědi na otázky, které tam jsou.

Rodiče a zejména maminka, která mi volala, mi říkala, že lítost se přeměnila ve zlost. Informace si sháněla sama, byla dokonce i na místě střelby. Když mi volala před 14 dny, říkala, že už s tím nechce nic víc dělat, když mi v neděli volala znovu, říkala, že už je naštvaná, že odpovědi nemá a že je přesvědčen­a o tom, že se tomu mohlo zabránit.

LN Nejdůležit­ější otázka tedy pro vás bude, zda se tomu dalo zabránit?

To může zodpovědět jedině vyšetřovac­í komise, protože já se to nedozvím. Policisté, zejména ti v taktickém velení, sami neřeknou, co a jak bylo, ale na základě otázek si můžeme dopracovat obrázek.

Nejde o to, někoho honit a dostat ho k soudu, to rozhodně ne. Mně jde o to, aby se kruh uzavřel, protože jestli rodiče nebo i studenti nedostanou nikdy odpověď na otázky, tak to v nich bude pořád. Pořád se budou ptát, jestli se mohlo něco udělat jinak.

LN Jak jako poslanci můžete rodičům, případně studentům pomoci?

Jedině přes vyšetřovac­í komisi, ve které bude zastoupeno celé politické spektrum. Každý klub bude pokládat otázky nebo si bude zvát lidi, kteří přinesou svůj pohled na věc. Od policie přes fakultu, rodiče až po studenty. Máme k dispozici dvě zprávy, které se časově rozcházejí – jak to viděla policie a jak fakulta. Na to zatím nikdo odpověď nedal.

Jediná věc, která se řešila, byl fakt, že pachatel byl půl hodiny před střelbou v lokalizací­ch 200 metrů od fakulty. Proč tedy za ním policie nešla? Když věděla, že jede do Prahy autobusem, proč na něj nečekala u výstupu na zastávce? I na tyto otázky bych chtěl znát odpověď.

Zmínil jste vaši dceru, jak je na tom?

LN

Dcera je na tom dobře, léčí se a doufám, že se jednou vrátí do života tak jako dřív.

 ?? FOTO MAFRA – RADEK VEBR ?? U filozofick­é fakulty vzniklo po střelbě pietní místo. Smutek ale u rodin obětí postupně střídá zlost, tvrdí Richter.
FOTO MAFRA – RADEK VEBR U filozofick­é fakulty vzniklo po střelbě pietní místo. Smutek ale u rodin obětí postupně střídá zlost, tvrdí Richter.
 ?? FOTO MAFRA – J. STADLER ?? Poslanec Jan Richter včera na tiskové konferenci
FOTO MAFRA – J. STADLER Poslanec Jan Richter včera na tiskové konferenci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia