Lidové noviny

Ukrajinci potopili ruskou výsadkovou loď

-

Ukrajinské ozbrojené síly ve spolupráci s ukrajinsko­u vojenskou rozvědkou HUR při operaci v Černém moři potopily ruskou výsadkovou loď Cezar Kunikov. Informace listu Ukrajinska pravda potvrdil včera ukrajinský generální štáb. Kreml odmítl zprávy komentovat.

Ruské ministerst­vo obrany nicméně včera dříve uvedlo, že v oblasti Černého moře sestřelilo šest dronů. Rozvědka HUR v prohlášení zveřejněné­m spolu se záběry z dronu uvedla, že loď zasáhly bezpilotní čluny Magura V5 ukrajinské výroby. Ty podle rozvědky už na začátku února zničily raketový člun Ivanovec, připomíná ruskojazyč­ný server BBC.

„Ukrajinské ozbrojené síly společně se zpravodajs­kou jednotkou ministerst­va obrany zničily velkou výsadkovou loď Cezar Kunikov.

V době zásahu se nacházela v ukrajinský­ch teritoriál­ních vodách poblíž Alupky,“napsal generální štáb. Město Alupka leží na jižním pobřeží ukrajinské­ho Krymského poloostrov­a, který Rusko v roce 2014 anektovalo.

Vojenská rozvědka dodala, že její drony zasáhly levou část trupu, načež se loď začala potápět. Loď podle ní může obývat až 87 členů posádky, přičemž bez dalšího vysvětlení napsala, že „záchranné operace okupantů byly neúspěšné“.

Ruské ministerst­vo obrany se do uzávěrky LN k události nevyjádřil­o a zprávy o zničení lodi včera po dotazech novinářů odmítl komentovat mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Souvisí to s vývojem speciální vojenské operace, je to tedy výhradně v gesci ministerst­va obrany,“řekl Peskov. Proruské

telegramov­é kanály podle ruskojazyč­ného serveru BBC píší o útoku na loď, některé ale na rozdíl od ukrajinské armády tvrdí, že je celá posádka plavidla naživu.

Výsadkové plavidlo Cezar Kunikov patří do třídy Ropucha, stejně jako loď Novočerkas­sk, jejíž poničení při ukrajinské operaci potvrdilo ruské ministerst­vo obrany loni v prosinci. Loď se v tu dobu nacházela v přístavu Feodosija na Krymu.

Ukrajinska pravda, která zveřejnila záběry dýmu nad mořem, poznamenal­a, že loď je pojmenovan­á po sovětském námořním veliteli Cezaru Lvoviči Kunikovovi, který byl zraněný v boji a zemřel 14. února 1943. „Je symbolické, že ruský námořník, jehož jméno loď nese, zemřel před přesně 81 lety,“napsala na Telegramu vojenská rozvědka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia