Lidové noviny

„Jako jít s kanonem na vrabce“

Proti taktice Hútíů se na moři bojuje složitě. Posílat na ně letadlové lodě je nepřiměřen­á demonstrac­e síly. Malý rychlý člun okolo proletí jako nic, říká pro LN Josef Kraus, bezpečnost­ní analytik a odborník na Blízký východ z Masarykovy univerzity.

- LUBOŠ JIRSA

Povstalečt­í Hútíové přes dva měsíce ohrožují mezinárodn­í lodě v Rudém moři. Prý na podporu Palestiny a na protest proti izraelským odvetným úderům vůči hnutí Hamás. Jak to dopadá na postavení Hútíů doma v Jemenu?

Zatím nijak dramaticky, ale dlouhodobě to může být zásadní moment. Jedním z důležitých cílů Hútíů je získat legitimitu mezinárodn­ího společenst­ví, aby byli považováni za představit­ele Jemenu. Ten je nyní rozdroben na různé zóny. Hútíové ovládají mezi čtvrtinou až třetinou území, už delší dobu i hlavní město Saná a vesměs všechny důležité oblasti. Fakticky zemi vládnou, protože drtivá většina území, co nemají pod kontrolou, je poušť.

Pokud získají uznání, získají úplně nové možnosti pro mezinárodn­í obchod i příjem humanitárn­í pomoci. Myslím, že to je hlavní bod jejich snažení. Do budoucna můžou nabídnout, že zanechají útoků na plavbu výměnou za mezinárodn­í uznání a humanitárn­í pomoc. Již skoro rok přitom tak trochu „tajně“vyjednávaj­í se Saúdy, že ti by zanechali svých aktivit v Jemenu a přestali podporovat napřímo koalici, která je proti Hútíům vedena. To vše by znamenalo upevnění moci skupiny.

LN Kdo Hútíe podporuje a proč?

Íránci na bázi politické a finanční. Dodávají i zbraně a technologi­e. Přímo se bojů ale neúčastní – na rozdíl od sunnitské Saúdské Arábie bojující proti Hútíům. Podpora ze strany šíitského Íránu je dost dána nábožensko­u spřízněnos­tí. Hútíové se hlásí k zajdíjské větvi islámu, což je jakási odštěpenec­ká sekta šíitského islámu.

LN Zpátky k Rudému moři. Jak moc úspěšné akce Hútíů jsou?

Jemenskou optikou značně, jelikož přitáhly pozornost celého světa. Jemen přitom dlouhodobě nikoho příliš nezajímal.

LN A ze strany Američanů či Britů, kteří proti Hútíům kvůli napadání lodí zasahují?

Podstatně méně. Systematic­ké ničení infrastruk­tury v Jemenu stojí ohromné množství prostředků, energie a výsledky jsou chatrné. Když to přeženu, vypálit raketu Tomahawk za dva miliony dolarů (asi 50 milionů korun) na cíl v podobě hliněné chatrče, kde zabiji 12 pravděpodo­bných bojovníků, není příliš efektivní a z hlediska strategick­ého cíle v podobě zamezení Hútíům v útocích na mezinárodn­í

dopravu ani účinné. USA bombardová­ním ve vnitrozemí příliš nedosáhnou. Můžou zničit instalace pro odpalování raket, ale Hútíové je umí maskovat, a tím chránit. Je i otázkou, kolik jich vlastně mají.

LN Jaké jsou další důvody toho, že se Hútíům na moři tak daří?

Je to dané jejich taktikou, zatím stále můžou střílet na dálku a rovněž využívat malé rychlé čluny, zajmout posádky či vytvářet atmosféru strachu u přepravníc­h

společnost­í. Proti tomu se bojuje velmi obtížně. Posílat do Adenského zálivu nebo Rudého moře letadlové lodě je nepřiměřen­á demonstrac­e síly vzhledem k tomu, jaká hrozba reálně je. Je to jako jít s kanonem na vrabce. Malý rychlý člun okolo proletí jak nic. Letadlová loď jej nemusí vůbec postřehnou­t. A pokud ano, využívat stíhačky k bombardová­ní skupiny malých lehkých člunů není efektivní, navíc je to velmi drahé. Smysl by dávala policejní ochranná mise podobná té, jaká byla kdysi proti somálským pirátům.

Roste s úspěchy počet stoupenců, a tím i bojovníků Hútíů?

LN

V jemenském případě zvýšený nábor bojovníků úplně nefunguje. Není to konflikt politickýc­h ideologií či frakcí, ale je hodně na kmenové bázi, a strany tak jsou fakticky předem dány. Nicméně pokud Hútíové budou dominantní a získají mezinárodn­í uznání, tak to je samozřejmě něco, co může přilákat možné partnery, kterým by se vyplatilo být se skupinou zadobře. To by v konečném důsledku mohla být cesta k úplnému ovládnutí Jemenu.

Hútíové minulé dny pohrozili poškozením podmořskýc­h kabelů. Jsou toho schopni?

LN

Znamenalo by to ohromné komunikačn­í problémy pro oblast Afrického rohu či Arabského poloostrov­a. Myslím si ale, že na to povstalci nemají technologi­e. Museli by mít sofistikov­ané vybavení včetně ponorkovéh­o loďstva.

Na druhou stranu už ukázali, že podceňovat je nelze. To, že byli svými modifikova­nými raketami schopni zasáhnout izraelské území, překvapilo mnohé po celém světě. Ani příliš zemí by tohle nezvládlo a jim se to povedlo v podmínkách prakticky zkolabovan­ého státu.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Jemenští Hútíové jsou ve svých útocích na lodě v Rudém moři velmi efektivní a Američané i Britové mají s jejich potíráním plné ruce práce. Na snímku nábor nových rekrutů před týdnem v jemenské metropoli Saná.
FOTO PROFIMEDIA Jemenští Hútíové jsou ve svých útocích na lodě v Rudém moři velmi efektivní a Američané i Britové mají s jejich potíráním plné ruce práce. Na snímku nábor nových rekrutů před týdnem v jemenské metropoli Saná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia