Lidové noviny

Willy Wonka dabingem zkažený

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ dramaturgy­ně ETCETERA

Mám s českým filmovým dabingem problém. Přestože vím, že si mnoho českých herců dabingem vylepšuje gáži v divadlech, nedokážu být shovívavěj­ší.

Není žádným tajemstvím, že práce v dabingu musí „odsejpat“a dílo se musí zvládnout rychle. Právě dostatečný čas a příprava, ne-li zkoušky s herci, kteří se mají/musí převtělit nejen do rolí, ale i do jejich představit­elů, bývají jádrem nezdaru. Není to odpovědnos­tí herců, ale režiséra. Namluvit česky film je jako ho znovu natočit. Mizerný dabing může dílo úplně zničit. Dabovat muzikál je ještě o dvě třídy náročnější disciplína. Zvlášť když si „někdo/režie“usmyslí, že bude dobré nazpívat česky i originální songy. Britsko-americký filmový muzikál Wonka je dobrým příkladem. Přijdou rodiny i s malými dětmi, musí to být česky.

Tvůrci žánr dlouho tajili, měli své zvědy, kteří asi našeptával­i, že Mary Poppins stejně nepřekonaj­í a že o filmové muzikály publikum už moc nestojí. Muzikálová pohádka Wonka, jakýsi prequel filmu Karlík a továrna na čokoládu natočeného podle slavné dětské knihy Roalda Dahla, má své klady, ale ty jsou jednoznačn­ě činoherní. Britové jsou vždy perfektní v herecké stylizaci odpovídají­cí žánru – Hugh Grant jako mužík Umpa-lumpa, Olivia Colman jako zlá majitelka prádelny, Rowan Atkinson, zkorumpova­ný kněz Julius, Joseph Paterson, šéf čokoládové­ho kartelu, který chce Williho Wonku zničit atd. Do detailů perfektně provedené „autentické“prostředí je další britskou devízou. Jakmile ale dojde na zpěvy a děj se překlopí do snových nebo fantazijní­ch partů, vykoukne na nás Hollywood v celé své nádheře – s plejádou kýčovitých a nevkusných rekvizit v disneyovsk­ých barvách a okoukaných klišé. Najednou je z čokolády marshmallo­w. A co je nejhorší, děj se zastaví a písničku prostě musíte přetrpět. Ani tady se totiž zázrak nekoná.

Možná kdyby zůstaly songy v originále a čeština se jim nestavěla na odpor, zůstal by dojem z Williho Wonky o dost radostnějš­í. Už se z něj ale dělá vánoční klasika.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia