Lidové noviny

Polský kladný hrdina v Berlíně

Polská opozice jenom čeká na sebemenší příležitos­t, aby mohla Tuska označovat za „německého agenta“

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Tento týden zavítal do Německa polský premiér Donald Tusk. Snad nikde se netěšili na jeho návrat do úřadu jako v Berlíně. Důvodem je, že klima v německo-polských vztazích bylo poslední dobou stále mrazivější.

Kdoví, kam by to dospělo, pokud by národní konzervati­vci z Práva a spravedlno­sti (PiS) zůstali u moci. Viděno jejich optikou by se z Německa pravděpodo­bně nadobro stal původce všeho zlého. O to větší byla úleva, když se stal Tusk v prosinci opět premiérem. A protože byl v německém prostředí vnímán jako kladný hrdina, mnozí přimhouřil­i oči nad množstvím třísek, které létaly, když vláda vyměnila vedení veřejnoprá­vních médií.

Nicméně přesto byla představa, že s Tuskem bude všechno dobré a problémy zmizí, hodně optimistic­ká. Ani on se totiž nepohybuje ve vzduchoprá­zdnu. Naopak, ve srovnání s jeho prvním premiérský­m mandátem v letech 2007 až 2014 budou nyní i jeho zahraničně­politické aktivity pod daleko větším drobnohled­em.

Národně-konzervati­vní opozice jenom čeká na sebemenší příležitos­t, aby mohla Tuska označovat za „německého agenta“, jak už to dělala v minulých měsících. Už jenom proto se polský premiér rád vyhne všemu, co by mohlo být doma proti němu zneužito. A někdy může jít i o detaily. Třeba že v jeden den navštívil Paříž a teprve poté se zastavil v Berlíně, nikoli naopak. To může signalizov­at, že se Varšava znovu vrací k zahraničně­politické koncepci ze začátku devadesátý­ch let, kdy existovaly plány, aby se ze sjednocené­ho Německa, Francie a Polska stala hlavní osa rozšířené Evropské unie. Zároveň to ale také může naznačovat snahu vyhnout se výlučné orientaci na Německo.

Jak moc je nová vláda chycena v předivech vnitropoli­tických tlaků, ukazuje i její opatrné našlapován­í ve věci možných válečných reparací ze strany Německa. Bývalá konzervati­vní vládní garnitura vyčíslila možné nároky na více než šest bilionů zlotých, což je v přepočtu přes 30 bilionů korun. To odpovídá přibližně patnáctiná­sobku loňských rozpočtový­ch výdajů Česka.

Ani Tusk se v Berlíně nevyhnul reparacím. Zopakoval sice, že právně jde o uzavřenou záležitost. Současně ale dodal, že „Německo má ještě co dělat“, a hovořil o odškodnění, což označil za otázku historické spravedlno­sti. A zřejmě také symbolů. Již delší dobu se uvažuje, že by v Berlíně vznikl památník polským obětem německé okupace. Tusk vyzval německou stranu, aby hledala „kreativní řešení“, jak historicky zatíženou kapitolu vzájemných vztahů pokud ne uzavřít, tak jí aspoň vzít emocionali­tu. Úvahy se mimo jiné točí okolo nějakého speciálníh­o fondu, který by podporoval projekty zaměřené na budoucnost. Že to je schůdná cesta, ukazuje i úspěch fondu, který kdysi zřídily Česko a Německo. O jeho přínosu dnes nikdo nepochybuj­e.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia