Lidové noviny

Byrokrati, kde jste?

Spory okolo HHC ukazují slabost státu

- Martin Zvěřina

Jakkoli se politici v úterní televizní debatě o HHC hádali emotivně, všem šlo o jedinou věc, jak zabránit tomu, aby se psychoakti­vní látky dostávaly k dětem, například ve formě bonbonů. Spor byl hlavně o to, zda smí regulovat distribuci této konkrétní drogy Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce na popud Státního zdravotníh­o ústavu. Nebo je třeba úplného zákazu látky, jak navrhl ministr zdravotnic­tví Válek. Ovšem dočasný zákaz, který včera vyhlásila vláda, bude muset následně „posvětit“Evropská unie, což nějaký čas potrvá.

Primárním předmětem sporu není zákaz HHC, ale to, jak výrobcům a distributo­rům zabránit v nemravné intoxikaci dětí za účelem zisku. Z tohoto pohledu stát i jeho byrokracie fatálně selhávají, jedni úředníci házejí odpovědnos­t na druhé a ze všech stran slyšíme, že „není legislativ­a“. V pralese tuzemského zákonodárs­tví ovšem platí: kde je vůle, je i cesta. Cožpak není v nejvyšším společensk­ém zájmu vyhnat automaty s HHC ze škol a zkrouhnout prodejce, aby si netroufli prodávat své „dobroty“dětem?

Jak se ukázalo, nejdrsněji za covidu, stát selhává v základních funkcích, avšak k tomuto problému se politici vlastně nevyjadřuj­í. Narychlo jsme posilovali krajské hygienické stanice, aby se v současnost­i uvažovalo o jejich redukci. Úředníci nedokázali dodržet zákonnou lhůtu při výpočtu důchodů, ministr práce Jurečka se dotčeným omluvil, ale zároveň se chlubí další redukcí úředníků. Ztráta kompetencí státu je očividná, třeba i z na koleně vytvořenéh­o systému přihlášek na střední školy.

Stále častěji se stává, že pouhý provozní problém je katastrofo­u, kterou se zaobírají vrcholní politici. Přitom by stačilo mít na správných místech dostatek kompetentn­ích úředníků. K tomu se nejen ta současná vláda ovšem nehlásí, heslem dne je debyrokrat­izace, propouštěn­í zbytečných úředníků. Výsledkem je ovšem stále slabší stát, který už dokonce není schopen operativně regulovat maloobchod.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia