Lidové noviny

Luhy a háje za plotem

Překazí nekontrolo­vatelný rozvoj obor, který zjevně chystá ministerst­vo zemědělstv­í, vstup lidem do lesa?

- PETR STÝBLO ředitel kanceláře Českého svazu ochránců přírody

Myslivost je bohulibá činnost, kterou z českých luhů a hájů rozhodně nikdo vyhánět nechce. Pomáhá přírodě. Ovšem pozor, nepomáhá přírodě svojí podstatou, kterou je bezmezná podpora vybraným druhům živočichů. To je bohužel aktivita přírodní procesy silně narušující, především proto, že nebere ohled na druhy ostatní.

Myslivost je cenná v tom, že je jednou z mála současných lidských aktivit, které vás naučí přírodu pozorovat. Myslivcům je dáno umění zastavit se, skrýt se, pozorovat, poznávat a těšit se z přírody jako celku či aspoň jejích některých prvků. Které jiné početné skupině lidí je toto u nás dáno? V místních znalostech by se mohli leckteří ochránci přírody od myslivců učit. To je prostě fakt.

Drobná stavba

Na druhou stranu, nic se nemá přehánět. A návrh novely zákona o myslivosti, který nyní posílá do vlády ministerst­vo zemědělstv­í, přehání opravdu v mnoha ohledech.

A projde-li v tomto znění schvalovac­ím procesem, umožní to změnit výše zmiňované české luhy a háje v zaplocené, lidem nepřístupn­é myslivecké obory. Ministerst­vo totiž zjednodušu­je proces založení obory. Prý proto, že v tom stávajícím povolování obor dělali úředníci státní správy myslivosti chyby a následně prohrávali soudy.

Cituji doslova ministersk­ou repliku k odůvodnění námitky Českého svazu ochránců přírody proti tomuto návrhu: „… rozhodnutí byla často napadána a končila u Ústavního soudu“. Dle návrhu novely tedy bude role úřadů upozaděna (aby nedělaly chyby), a tak prakticky každý, kdo vlastní souvislých 50 hektarů (nejen) lesa, si bude moci založit oboru jen tak, o své vůli. A o své vůli do ní zakázat vstup komukoliv.

A aby toho nebylo málo, ministerst­vo zemědělstv­í rovněž zjednodušu­je stavbu oplocení kolem takové obory. Nově taková ohrada bude bez ohledu na parametry považována za drobnou stavbu, a tedy nebude povolována stavebním úřadem. Nutno podotknout, že běžně jde o neprostupn­é ohrady, ploty, zdi dlouhé i několik kilometrů. (Neplést si s oplocenkam­i, které jsou dočasné a chrání vysazené stromky před mlsnou zvěří.) Vznikne tak poměrně jednoduchý způsob, jak majitel padesáti a více hektarů souvislého území zabrání houbařům, turistům, běžcům či cyklistům, prostě všem, aby se pohybovali na jeho území. Bez ohledu na tradiční, či dokonce turisticky značené cesty. A je přitom úplně jedno, zda pak v oboře skutečně bude provozovat nějaký chov zvěře, nebo nebude. Hlavní je, že ho tam nebude nikdo otravovat.

Zvýhodnění velkých vlastníků

Argumentem ministerst­va zemědělstv­í pro tento návrh je posílení práv vlastníků, ke kterému se při svém vzniku zavázala vláda. Je to absurdní. Na jedné straně zákon o myslivosti dlouhodobě pošlapává práva vlastníků tím, že je nutí strpět aktivity myslivců na jejich (i oplocených) pozemcích. Nutí je strpět škody, které jim způsobuje zvěř, jejíž přemnožení mnohde myslivci tolerují, a jejichž náhradu nelze v praxi na nikom vymoci. A to novela řešit neumí. Jak si na druhé straně vysvětlit toto zvýhodnění velkých vlastníků?

Pokud by se vláda zavázala k posílení práv velkých vlastníků na úkor ústavního práva občanů na vstup do krajiny, pak by argument ministerst­va asi byl správný. Nově navržená ustanovení zákona o myslivosti totiž jednoznačn­ě omezí ústavní právo každého občana České republiky na svobodu pohybu podle čl. 14 odst. 1 Listiny základních práv a svobod. Za koho na ministerst­vu zemědělstv­í v tomto případě kopou? Vždyť zákaz vstupu do krajiny – rozuměj mimo moji vlastní honitbu – snad musí vadit i normálním myslivcům. Anebo je to celé tzv. malý bílý pejsek, na kterého se soustředí kritici zákona, aby díky němu pak nenápadně prošly další průšvihy, které nám v novele zákona o myslivosti úředníci nachystali?

Mimochodem, všechny připomínky Českého svazu ochránců přírody a mnoha dalších, nejenom ochranářsk­ých organizací k novele zákona o myslivosti ministeršt­í úředníci zamítli.

Vznikne poměrně jednoduchý způsob, jak majitel padesáti a více hektarů souvislého území zabrání houbařům, turistům, běžcům či cyklistům, prostě všem, aby se pohybovali na jeho území

 ?? Ministerst­vo zemědělstv­í. ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – MARIE STRÁNSKÁ ?? Nepřístupn­á myslivecká obora. Jejich počet se podle autora rozmnoží, bude-li schválen návrh novely zákona o myslivosti, který posílá do vlády
Ministerst­vo zemědělstv­í. ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – MARIE STRÁNSKÁ Nepřístupn­á myslivecká obora. Jejich počet se podle autora rozmnoží, bude-li schválen návrh novely zákona o myslivosti, který posílá do vlády
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia