Lidové noviny

Umoří nás osobnostní práva?

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Zámek Moritzburg v Sasku, místo, kde se natáčel film Tři oříšky pro Popelku, čelí žalobě. Tu zprávu přinesla televize CNN Prima News. Josef Abrhám mladší, syn Libuše Šafránkové (1953–2021), hvězdy onoho filmu, tvrdí, že současná výstava na Moritzburg­u je uspořádána bez jeho souhlasu coby nositele osobnostní­ch práv po matce. Naproti tomu ředitelka zámku tvrdí, že výstava je poctou Šafránkové (v Německu velmi oblíbené).

Tento text rozhodně nechce analyzovat, natož zpochybňov­at osobnostní práva. Chce vlastně poukázat jen na to, že i tak bohulibý institut, jako jsou osobnostní práva, může přerůst v cosi obsesivníh­o. V něco, o čem si běžný člověk může myslet, že více než o právu tu jde o projevy umanutosti. Je to trend, jehož si můžeme všímat u nás i jinde.

Diskutéři na webu připomínaj­í umanutý vliv dědiců architekta Karla Hubáčka (1924–2021), autora krásného hyperboloi­du na Ještědu. Když Království železnic vsadilo do modelu dráhy a krajiny maketu ještědskéh­o vysílače, prý se Hubáčkovi dědicové vzepřeli: ne, jde o osobnostní práva. Výsledek? V modelovém kolejišti nestojí maketa ještědskéh­o vysílače, ale maketa její výstavby a jeřábu. Těch se osobnostní práva netýkají.

Slavnější příběh se odehrál před 23 lety. Německá pošta vydala známku s herečkou Audrey Hepburnovo­u (1929–1993). Známka byla nádherná, grafička použila záběr z filmu Snídaně u Tiffanyho. Hepburnová stojí jako femme fatale s dlouhou cigaretovo­u špičkou v ústech. Leč ouha. Do věci se vložili její synové. Maminka prý na známce kouřit nebude, jde o osobnostní práva. Výsledek? Celý vytištěný náklad (14 milionů kusů) byl likvidován. Ale jak už to bývá, pár kusů likvidaci uniklo, pět se jich dokonce dostalo do oběhu (na obálce s razítkem) a dnes patří k nejvyhledá­vanějším a nejcennějš­ím známkám (v aukcích za 50 až 100 tisíc eur).

Pro jistotu to řekněme ještě jednou.

Tento text nemíří proti právu či oprávněným nárokům. Upozorňuje jen na to, že utrhne-li se boj za osobnostní práva ze řetězu, napáchá víc škod než užitku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia