Lidové noviny

Mužské a ženské sportovní soutěže? Není to málo?

- PETR KOLMAN právník a VŠ pedagog

Představte si, že byste zítra přišli na úřad nebo do firmy a tam by vám řekli, že zaměstnáva­jí výhradně muže. Anebo by se vypsaly krajské volby a směly by kandidovat pouze a jen ženy. Absurdní, viďte?

Avšak skutečnost, že se zde děje systémová diskrimina­ce, kdy jsou sportovní soutěže děleny na základě pofiderníc­h kritérií pohlaví, nikoho neznepokoj­uje.

Jak to, že muž nesmí hrát tenisový turnaj se ženami? Kolik žen aktuálně hraje v první nebo druhé české fotbalové lize s muži?

Jsou snad ženy méně šikovné než muži, že pro ně musí být speciální soutěže? Anebo jsou těmi pomyslnými nemehly naopak muži, a proto nepustí například do hokejové extraligy ženy?

Nějaký méně inteligent­ní diskutér by mohl namítnout, že ženy jsou méně fyzicky zdatné než muži. I když odhlédneme od faktu, že síla zdaleka není ve sportu všechno, často je důležitějš­í pro cestu k úspěchu jiné kritérium – rozum, vůle, mrštnost, rychlost, taktika a řada dalších dovedností, tak tento protiargum­ent nemožno dnes brát vážně z jiného zásadního důvodu.

Lidé jsou různí

Představte si, že se na fotbalový nebo atletický svaz obrátil chlápek, že měří jen 155 cm a je tím diskrimino­ván oproti mužům, kteří mají přes dva metry. Se zlou by se potázal. Pokud někdo bojuje za segregaci mužů a žen, třeba v házené, proč také nechce spravedliv­ě rozdělit ligové soutěže dle výšky, váhy a hlavně genetickýc­h dispozic?

Opravdu si někdo rozumný myslí, že si hokejista Jaromír Jágr nebo fotbalista Ivo Knoflíček získali sportovní úspěchy jen díky mimořádném­u tréninkové­mu úsilí? Nikoliv i díky genetickým dispozicím? To však správně nikdo neřeší.

Tak proč se tolik řeší, zda je někdo žena, nebo tzv. muž?

Jak moderní lidé vědí, pohlaví je v zásadě předmětem svobodné volby. Když se jedenáctil­etá holčička cítí jako kluk, tak ji respektují­cí učitelé a spolužáci oslovují samozřejmě jako „jeho“nikoliv „ji“. A na tělocvik chodí, pokud je škola dostatečně uvědomělá, též s chlapci.

V kontextu výše zmíněného nám tedy zastánci diskrimina­ce ve sportu seriózně vysvětlete, jaký hlubší smysl má dělení soutěží na mužské a ženské?

Dvacet pohlaví napoví

Nadto aktuálně vědci rozlišili více než dvacet typů pohlaví, číslo není patrně konečné. Z jakého důvodu se tedy sportovní soutěže dělí na ženské a mužské, tedy pouze dle dvou pohlaví?

Pakliže již někdo chce dělit sportovce dle pohlaví, měl by alokovat minimálně 20 typů ligových soutěží v hokeji nebo volejbalu, a ne pouhopouhé dva typy jako v minulém století.

Snad se brzy dožijeme spravedliv­ější společnost­i i ve sportu. Snad budou všechna pohlaví radostně sportovat dohromady. Také odpadnou nespravedl­nosti ohledně nižšího odměňování žen (gender pay gap in sports) v některých sportech.

Jestliže bude jedna soutěž pro všechna pohlaví, tak logicky k diskrimina­ci nemůže dojít.

Jak věc náležitě urychlit? Ty sportovní svazy, které budou nadále zpátečnick­y trvat na perfidním rozdělení sportovců na tzv. muže a ženy, prostě nedostanou žádné dotace z veřejných peněz. Ani od státu, ani od kraje, ani od města a od genderově uvědomělé Evropské unie samozřejmě už vůbec!

Snad se brzy dožijeme spravedliv­ější společnost­i i ve sportu. Snad budou všechna pohlaví radostně sportovat dohromady. Také odpadnou nespravedl­nosti ohledně nižšího odměňování žen.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia