Lidové noviny

Společné jmění manželů lze pouze omezit

-

Pro sezdané nebo o svatbě uvažující páry je důležitý pojem „společné jmění manželů“(SJM), do kterého patří nejen majetek, ale i dluhy. Vypořádání společného jmění je také jednou z klíčových otázek u rozvodu a dědických řízení.

Spadá do něj vše, co manželé získali za doby trvání manželství. Počítá se tam tak např. mzda obou manželů, nemovitost­i, vybavení domácnosti atd. SJM má pouze několik výjimek. „Mezi ně patří i věci, které slouží osobní potřebě jednoho z páru, tedy třeba oblečení a hygienické potřeby,“upozorňuje zakladatel služby Dostupnyad­vokat.cz Ondřej Preuss. Předmětem SJM obvykle nejsou ani dary či dědictví jednoho z manželů, nepatří do něj ani náhrada nemajetkov­é újmy na přirozenýc­h právech, což je třeba bolestné vyplacené po autonehodě nebo náhrada za poškození, zničení či ztrátu výhradního majetku. A do SJM se nezahrnují ani finance získané z prodeje takové věci. „Pokud manžel prodá motorku, kterou měl ve výlučném vlastnictv­í, a za tyto peníze si pořídí novou, i ona bude ve výlučném vlastnictv­í,“upozorňuje Preuss. Do společného jmění nespadá ani majetek nabytý před sňatkem. Pro představu uveďme lehce absurdní příklad milionáře s pěti nemovitost­mi, dvěma auty a dvaceti miliony na kontě, který po uzavření manželství začne vydělávat průměrnou mzdu. Platí, že o svůj majetek se v případě rozvodu nemusí obávat. Zejména pokud je manželství bezdětné.

Jednou z možností, jak společné jmění omezit, je uzavření předmanžel­ské smlouvy, obdobné smlouvy lze ale uzavřít i v průběhu trvání manželství. Pokud se snoubenci dohodnou, mohou mít i po svatbě režim oddělených jmění, tedy každý z nich bude mít dál svůj vlastní majetek i dluhy. „Když si koupíte dohromady byt, budete jej mít ve spoluvlast­nictví s určenými podíly,“říká Preuss.

Má-li jeden z budoucích manželů nedořešené finance či v podnikání ručí svým majetkem, je kvůli ochraně druhého manžela vhodné uvažovat nad tzv. zúžením společného jmění manželů.

Funguje i opačný institut, rozšíření SJM. Typicky se jedná o majetek, jejž nabyl některý z partnerů už před svatbou. Koupí-li si jeden z partnerů před svatbou dům, do nějž chce druhý z nich po svatbě investovat, lze dům zařadit do společného jmění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia