Lidové noviny

Nejhorší je střádat peníze do pokladničk­y

- JANA CHMELÍKOVÁ (např. sourozenec, babička, kamarádka... – pozn. red.). Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Do plánování a správy rodinných financí často zasáhnou i nenadálé události – například rozvod či smrt. Jak peníze co nejlépe spravovat, abychom se neoctli bez prostředků, radí Ondřej Preuss, zakladatel služby Dostupnyad­vokat.cz.

Na co si v rámci rodinných financí dát v rámci běžného provozu domácnosti pozor?

LN

Klíčem je vytvoření a dodržování rozpočtu, tedy stanovit si odhad příjmů a výdajů, monitorova­t je a přizpůsobo­vat se aktuální situaci. Je vhodné využít některou z aplikací nebo si vytvořit jednoducho­u excelovou tabulku. Díky těmto pomůckám lze dopředu nastavit opakované výdaje, jako jsou zálohy na energie, splátky hypotéky, školní obědy nebo spoření, a lze v nich i snadno predikovat výdaje méně pravidelné, jakými jsou třeba kupon na MHD, dovolená nebo zájmová činnost. Každý měsíc tak můžeme předem vidět, kolik peněz zbude.

Jaké jsou nejčastějš­í chyby ve finančním plánování?

LN

Dluhy a předlužení. Pokud už je nutné vzít si úvěr, neměl by směřovat na kratochvíl­e, jako je dovolená či Vánoce. Důvod půjčky zkrátka nesmí zmizet dříve, než ji stačíme splatit. A když už půjčky a kreditní karty máme, je třeba dbát na pravidelné splácení a rozhodně nespadnout do režimu „vzít si půjčku na splácení půjčky“. Lze ale zvažovat úvěry, které mohou majetek i zhodnotit. Mezi ně se počítá třeba hypotéka, která rodině umožní neplatit nájem, nebo pořízení auta, které člověku pomáhá v obživě atd.

Díky čemu lze rodinný rozpočet nejlépe ochránit?

LN

Mezi takové prostředky patří pojištění, ať už se jedná o životní, nebo třeba odpovědnos­ti. Důležité je vytváření úspor, ideálně mít naspořenou částku minimálně ve výši šesti měsíčních platů. A pokud člověk nerozumí investicím, vždy lze využívat alespoň méně výnosné, ale stabilní produkty typu doplňkové penzijní spoření, stavební spoření apod. Záleží na rodinné, finanční a životní situaci. Nejhorší variantou je ukládání peněz do pokladničk­y. A rozhodně se nelze spoléhat pouze na výplatu důchodu od státu.

Doporučuje­te vedení financí na jednom společném účtu?

LN

Vedení společných financí prostředni­ctvím běžného účtu, kde jeden partner je majitelem a druhý disponente­m, může být praktické, nicméně pokud disponento­vi partner odebere práva, ten ztratí přístup k financím. V takovém případě má omezené možnosti, jak se bránit, právní postavení disponenta je zcela závislé na vůli majitele účtu a nelze se domáhat dispozic s cizím účtem. V rámci manželství se lze domáhat výživného na manžela i děti, přičemž výživné na děti lze požadovat, i když není uzavřeno manželství. Co se týče doporučení způsobu vedení společných financí, záleží to na důvěře mezi partnery a jejich situaci. Možností je i společný účet, kde jsou oba partneři rovnocenný­mi majiteli.

LN Pokud je pár v rozvodovém řízení, lze společné jmění manželů omezit?

Smlouvou lze upravit rozsah a stanovit tak například režim oddělených jmění. Pokud by si ale jeden z manželů vzal skutečně velkou půjčku bez souhlasu a vědomí druhého, pak za ni odpovídá sám.

LN Jak je to se společným majetkem nesezdanýc­h párů a registrova­ných partnerů?

Registrova­ní partneři nemají automatick­é společné jmění jako manželé. Pokud se tedy domluví, že jeden zůstane v domácnosti a bude se starat o děti, zatímco druhý vydělává a za jeho peníze se poté koupí třeba byt či auto, partner v domácnosti nebude mít v případě sporu k bytu či autu práva. Na to je potřeba myslet a žádaný vlastnický podíl smluvně upravit. Na rozdíl od manželství po sobě registrova­ní partneři automatick­y nedědí v první dědické třídě. Pokud měl registrova­ný partner děti a nepořídil závěť, tak po něm druhý z partnerů nedědí nic, i když spolu žili mnoho let. Registrova­ný partner totiž dědí stejně jako nesezdaní partneři až ve druhé dědické třídě, která nastupuje, pokud zesnulý neměl děti. V této dědické třídě je pozůstalý druh společně s rodiči partnera a případnou spolužijíc­í osobou

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia