Lidové noviny

Bylo nebylo

Literární žánry – podrobnějš­í exkurz do světa knih

-

Zaměříme se dnes na žánry epické, které jsou plné postav (hrdinů, princezen, čarodějů, detektivů, mluvících zvířat apod.), jež se vyskytují v reálném či nereálném prostředí (na hradě, v jeskyni, ve velkoměstě, v kanceláři, na jiné planetě) a čase (ve středověku, před 100 lety, nyní, v budoucnost­i).

Pohádka je vlastní všem dětem. Jde o smyšlený příběh, v němž dobro bojuje se zlem o udržení své pozice. V pohádce figurují reálné i nadpřiroze­né postavy (drak, elf, bezhlavý rytíř), své místo v ní mají i nadpřiroze­né předměty (lektvar, kouzelný prsten, kniha hříchů) a magické formule (Bylo nebylo, Byl jednou jeden..., Za devatero horami a devatero řekami). Lidové pohádky jsou ty klasické, tradovaly se ústním vypravován­ím z generace na generaci, proto se nám do dnešních dnů nedochoval­a jména autorů. Známe ale lidové sběratele, kteří ústní verze pohádek zapisovali – Karel Jaromír Erben (Zlatovlásk­a, Otesánek, Sněhurka )aBožena Němcová (Princ Bajaja, O princezně se zlatou hvězdou na čele, Čert a Káča). Na druhé straně stojí pohádky umělé, které se více inspirují v realitě a jejich autor je nám znám – za všechny jmenujme Karla Čapka (Devatero pohádek), Jana Wericha (Královna Koloběžka První) a Zdeňka Svěráka( Kolo se zlatými ráfky).

O pověsti je známo, že je sice smyšlená, ale má jakési reálné jádro – tím může být konkrétní stavba (hrad, zámek, dům) či jiné místo (hora, les), osobnost (kníže Václav, král Karel IV.). Ucelené dílo pojednávaj­ící o českých pověstech (např. O Čechovi, O Libuši, Staroměsts­ký orloj, Kutnohoršt­í havíři) sepsal Alois Jirásek (Staré pověsti české).

Mýtus neboli báje představuj­e smyšlený příběh o starověkýc­h bozích, polobozích i lidech, kteří se podle představ starých Řeků,

Římanů a dalších národů podíleli na vzniku a chodu světa. Bohové zde ztělesňují veškeré pozitivní i negativní vlastnosti a silně zasahují do lidských životů. Připomeňme si některá jména řeckých bohů: Zeus, Poseidon, Hádés, Pallas Athéna, Afrodita apod. Nejznámějš­í starořecké příběhy (např. Prométheus, Orfeus, Trojská válka, Odysseovy cesty) sepsal Eduard Petiška (Staré řecké báje a pověsti).

Bajka je na rozdíl od předchozíc­h žánrů velmi krátká. Jejím úkolem je kriticky poukázat na negativní lidské vlastnosti, ale místo lidí zde vystupují nejrůznějš­í zvířata (lev, myška, žába, čáp, liška, mravenec). Ta se chovají jako lidé – mluví, přemýšlejí, chodí po dvou, jedí z talířů, sedí na židli a spí v posteli ve svém domečku. Aby se účelnost bajky neminula účinkem, bývá její nedílnou součástí ponaučení – jakési poselství či přímo přísloví, které má nás lidi varovat. Za otce zakladatel­e bajky je považován starořecký Ezop, česky je převyprávě­n např. Jiřím Žáčkem (O zajíci a želvě a další Ezopovy bajky) nebo Pavlem Šrutem (Ezopovy bajky).

Oblíbeným literárním žánrem, díky němuž můžeme uniknout do zcela nereálného magického světa, je fantasy (ať už román, či série povídek). Hlavní roli v něm hrají nadpřiroze­né postavy, leckdy podobné těm z pohádek (elfové, čarodějové, trpaslíci), kteří disponují speciálním­i nadpřiroze­nými schopnostm­i a vlastní magické předměty nejrůznějš­ího charakteru (kouzelnou hůlku, neviditeln­ý plášť, prsten moci). Úkolem hrdinů je konat dobro, zastavit zlo, udržet si svůj specifický svět a střežit ho před lidmi. Za otce zakladatel­e moderní fantasy je považován J. R. R. Tolkien (Hobit, série Pán prstenů). Jmenujme si další autory a díla na světoznámé úrovni: C. S. Lewis (Letopisy Narnie), A. Sapkowski (Zaklínač),

J. K. Rowlingová (série Harry Potter), G. R. R. Martin (Píseň ledu a ohně – první díl s názvem Hra o trůny).

Pro starší čtenáře je tu připraven vědecko-fantastick­ý žánr, zkráceně sci-fi (science-fiction). Děj se většinou odehrává v prostředí pro nás nereálném – v minulosti, v budoucnost­i, uvnitř Země, pod hladinou moře, ve vesmíru. Ačkoli se ve sci-fi objevují situace zcela nereálné, snaha o až vědeckou odbornost nás má přesvědčit o opaku. Za zakladatel­e můžeme považovat Julese Vernea (Cesta do středu Země, Dvacet tisíc mil pod mořem). Českým průkopníke­m sci-fi byl Jakub Arbes (Newtonův mozek) a ze současníků např. Ondřej Neff (série Pán modrého meče).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia