Lidové noviny

Stíhačka s mašlí

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Sletounem na hrudi a v rudých kozačkách, zkrátka v nepřehlédn­utelném kostýmu superženy se objevila minulý týden Jana Černochová v Poslanecké sněmovně.

Na celém úboru bylo triko s motivem stíhačky samozřejmě to hlavní, ale celá tričková kampaň ministryně obrany poukázala i na to, jak ona sama přistupuje k módě.

Začněme od Nejoblíben­ější holky v Alianci, tedy supersonic­kého letounu, který si ministryně nechala namalovat od výtvarníka Štěpána Mareše. Obrázkem F-třicetpětk­y potiskla trička, přes platformu Dárek pro Putina je prodává a vybírá na polní lékárničky pro ukrajinsko­u armádu.

ČEKSTAJL

Ještě před spuštěním samotného prodeje ovšem Černochová kampaň za nákup stíhaček odpíchla na síti X (Twitter), kde se nechala zvěčnit ve zmiňovaném triku, v saku, modrých kalhotách střihu culottes, opásaná červeným páskem a nazutá ve stejně laděných kozačkách. Wonder woman po česku? Na první pohled může úbor skutečně působit jako příležitos­tný převlek, jenže kdo její veřejná vystoupení sleduje dlouhodobě, moc dobře ví, jak ministryně obrany módu miluje a nebojí se ji použít.

S Černochovo­u není nuda

V českém politickém rybníčku působí Jana Černochová jako světluška. Zatímco politici tu prakticky v ničem jiném než v tmavě modrých oblecích nechodí a političky většinou volí černou nebo jednobarev­né pouzdrové šaty, s Černochovo­u není v tomto ohledu nuda. Na pokládání věnců na Žižkově si klidně oblékne červené zavinovací šaty s drobnou bílou kostkou, na zasedání ministrů obrany zemí V4 dorazí v dlouhém růžovém kabátku a vyznamenán­í předá v celozelené­m kompletu. Ministryně zkrátka nemá jednu oblíbenou barvu. Miluje je všechny! Stejně jako svůj arzenál strakatých šál, vzorovanýc­h šátečků a brýlí s výraznými obroučkami.

Co ovšem styl poslankyně za ODS skutečně definuje, je její uniforma ze saka a halenky s mašlí. Ve výjimečně černobílé kombinaci si ji oblékla třeba na nedávné podepsání smlouvy na nákup 24 bojových letounů F-35, fialovou si uvázala loni na focení pro LN a v mnohem

pestřejší kombinaci chodí pravidelně na schůze vlády.

V módní historii se vůbec jedná o pozoruhodn­ý detail. Tahle vázanka, anglicky pussycat bow, francouzsk­y lavalliere, totiž není

jen obyčejná mašle. Jde o symbol! Dlouhé cípy přišité ke krku halenky se uvazují do stužky a tvoří jemnou bohatší variaci na pánskou kravatu. V minulosti ji proto nosily ženy pohybující se

v takzvaně mužských profesích byznysu a politiky. Pussy bow, to jsou 80. léta s britskou premiérkou Margaret Thatcherov­ou, i rok 2016, kdy ji ve fuchsiové oblékla Melania Trumpová a šuškalo se, že svou blůzkou s „pussy bow“tiše vystoupila proti nevhodnému výroku svého muže: „Když jsi hvězda, můžeš je (ženy) chytnout za ku*du (anglicky pussy).“

Módní pestrost české političky rozhodně nebude lahodit všem. Ne každé sako jí padne jako ulité a občas šlápne vedle, jako když si na pohřeb Karla Schwarzenb­erga neodpustil­a (etiketě navzdory) růžovou kabelku. Jenže jako opravdová milovnice módy si Černochová moc dobře uvědomuje, že je díky svým mašlím nebo rudým botám vidět, aniž by měla slovo.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Wonder woman v tričku. Ministryně obrany módu miluje a nebojí se ji použít ani ve své tričkové kampani za nákup vojenských letounů. Její oblíbenou kombinací je ale sako a halenka s mašlí – uniforma vlivných žen.
FOTO PROFIMEDIA Wonder woman v tričku. Ministryně obrany módu miluje a nebojí se ji použít ani ve své tričkové kampani za nákup vojenských letounů. Její oblíbenou kombinací je ale sako a halenka s mašlí – uniforma vlivných žen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia