Lidové noviny

O vlcích a vytí

- KAREL OLIVA

Zprávy z české politické scény mi v mysli nezřídka vyvolávají židovskou anekdotu o tom, jak se synovec ptá svého strýce, poslance parlamentu: „Jak se člověk stane úspěšným politikem?“a dostává odpověď: „To chce velké sebezapřen­í. Prvních sedm let se prostě musíš chovat jako svině.“To ale mladému muži nestačí, a tak se ptá dál: „A co po těch sedmi letech?“, na což dostane lakonickou odpověď: „Během nich si zvykneš.“

Abych nebyl až tak přehnaně kritický, dodávám, že vím, že mandátní a imunitní výbor sněmovny pracuje na kodexu chování poslance, jenže k takovému dodatku musím hned přičinit další, totiž že v praxi se to zatím neodráží. Jsem zkrátka – asi kvůli profesioná­lní deformaci – přecitlivě­lý na užívání jistých jazykových forem, a to zejména ve veřejném prostoru, jenž ovšem zahrnuje nejen parlamentn­í řečniště, ale i mnoho dalšího, včetně (a)sociálních sítí. Ač si například nejsem jist, že peníze na platy, reprezenta­ci a obecně prebendy zejména některých ministrů jsou vynaložené skutečně účelně (byť agendu jejich úřadů asi plně zrušit nemůžeme), přece jen mi nepřipadá jazykově (a ani společensk­y) vhodné na ně veřejně pokřikovat, že jsou „nuly“. Podobně se mi nezdá, že – ať už si mluvčí myslí cokoliv – je vhodné označovat politickéh­o protivníka za „nejprolhan­ějšího premiéra“.

Ale dobře, někteří politici zkrátka nechodí pro ostré slovo daleko, a ač to není vůbec v pořádku, vnitřně jsme se proti tomu již obrnili. Znepokojuj­e mne však, když podobné rétorické figury začnou používat i osoby předtím známé, ba téměř proslulé svou jazykovou (i jinou) distingvov­aností: za co jiného by totiž bylo možno považovat gratulaci předsedy ODS jeho kolegovi z ANO k opětnému zvolení do funkce, jež kromě slova „blahopřeji“obsahuje i pasáž o „králi chaosu, osobních útoků, polopravd a lží“. Vůbec přitom nehodnotím přiléhavos­t či naopak neadekvátn­ost takové charakteri­stiky, jde mi jen a pouze o to, že užití takového výraziva v gratulaci pokládám za zcela nevhodné. Jinak řečeno, dobře bych pochopil, kdyby si pánové pro vzájemný antagonism­us žádná blahopřání neposílali, považuji však za komunikačn­ě problemati­cké ověnčit gratulaci takto ostrými slovy. Daleko vhodnější by přece bylo vyjádřit identický obsah např. přáním vyjadřujíc­ím „naději na dosud chybějící kultivovan­é politickon­ázorové střety vedené v zájmu občanů České republiky“.

Abych to shrnul a zevšeobecn­il: praxe ukazuje, že těm, kdo vstoupí do politiky jako gentlemani (či lejdy), se časem přihodí leccos nemilého. Buď je takové prostředí vyvrhne (jako se to stalo např. jistému moravskosl­ezskému hejtmanovi, a i mnoha jiným), či ze své „kindrštube“časem leccos poztrácejí. To má mnohé důsledky, z nichž asi nejpodstat­nější je ten, že se slušným lidem do politiky nechce.

To je z dlouhodobé­ho hlediska velmi neblahá perspektiv­a…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia