Lidové noviny

Zdražování brzdí, růst důchodů také

Lednová míra inflace těší spotřebite­le, ale znamená to také, že penze letos vzrostou jen symbolicky

- MIROSLAV PETR

Příjemné překvapení. Tak mluví mnozí ekonomové na adresu lednové inflace, která v meziročním srovnání znamenala dlouho nevídaný pokles – vzrostla o pouhá 2,3 procenta. A oproti prosinci narostly spotřebite­lské ceny zboží a služeb jen o 1,5 procenta. Ekonomice i peněženkám lidí se uleví. Radost kazí jen to, že část domácností dál zápasí se značně vyššími cenami, zejména u elektřiny, vody nebo léků. A týká se to zejména důchodců, případně dalších ohrožených skupin.

Příznivě nízká lednová inflace, respektive nižší než pět procent, znamená, že letos nedojde k mimořádné valorizaci penzí. Jako když loni stát musel v červnu přidat nad rámec klasického zvyšování (v lednu o průměrných 825 korun) ještě 760 korun v průměru.

Letošní lednové důchodové přilepšení o zhruba 360 korun je citelně menší. A letos už neporoste.

Inflace tak, přestože se dostává z prosincový­ch 6,9 procenta do velmi příznivých čísel, opět porazí nárůst důchodů.

„Lednová inflace na úrovni 2,3 procenta je bezesporu dobrá zpráva i pro seniory. Jenže je to značně individuál­ní. Zlevňují i energie, ale ne tak rychle jako některé jiné položky. A pokud žije důchodce sám, může mít i letos velký problém s penzí vyjít,“reaguje místopředs­eda Rady seniorů ČR Milan Taraba.

Ekonomové očekávali inflaci pod tři procenta, ale statistick­ým úřadem včera zveřejněný údaj předčil očekávání.

Znamená to mimo jiné také, že Česko svou mírou zdražování přestalo vévodit žebříčku členských zemí EU. Unijní Eurostat ještě přesná čísla za leden nezveřejni­l, ale z odhadů vyplývá, že se česká inflace (podle mezinárodn­í metodiky výpočtu) dostala pod průměr eurozóny.

České domácnosti za necelé tři roky řádící inflace ostrouhaly. Přijít mohly až o třetinu svých úspor.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia