Lidové noviny

Zdražování brzdí, růst důchodů také

-

Podle Štěpána Křečka, hlavního ekonoma společnost­i BH Securities a člena poradního týmu premiéra Petra Fialy (ODS), lednová nízká inflace naznačuje příznivý vývoj pro celý rok. A to je prý dobrá zpráva pro všechny – včetně penzistů – ze dvou důvodů. „Jednak se znatelně zastavilo zdražování zboží a služeb a také se lidem přestanou vysokou inflací znehodnoco­vat úspory. Velký význam to má hlavně v případě úspor na stáří,“říká Křeček.

Potvrzuje ale, že valorizace důchodů bude letos znatelně nižší než v loňském i předloňské­m roce, kdy kvůli extrémně vysoké inflaci stát kromě pravidelné­ho přidání musel ze zákona navýšit penze i mimořádně. Předloni dokonce dvakrát. „Lidé, kteří mají z předchozíc­h let fixované ceny energií, si tak v nejbližší době asi zásadně nepolepší, ale jak budou fixace postupně končit, budou na tom domácnosti lépe,“říká ekonom.

Letos v lednu už sice energie nezdražova­ly tolik jako předloni nebo i loni o několik desítek procent, ale přesto patří ve spotřebite­lském koši statistiků k položkám, které inflaci táhnou vzhůru. V lednu vzrostla cena elektřiny meziročně o 13 procent, přitom loni v říjnu premiér Fiala odhadoval, že v roce 2024 budou lidé platit převážně stejně jako v roce 2023 nebo v průměru maximálně o jednotky procent více. „To se ale tak úplně nenaplnilo,“komentuje premiérův loňský optimismus hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Levnější, ale přesto drahá

Cena elektřiny však přesto, že dál nemálo vzrostla (meziročně o zmíněných 13 procent), a snižování inflace tedy brzdí, zaznamenal­a oproti předchozím měsícům hodně příznivý vývoj. Ještě loni v prosinci byla meziročně, tedy oproti prosinci 2022, o 142 procent dražší.

Kovanda ale kvituje skutečnost, že se Česko vymanilo z předních příček ve srovnání míry inflace členských zemí EU. Evropský Eurostat porovnává státy jednotnou, takzvanou harmonizov­anou, tedy mezinárodn­í metodikou vyčíslenou, inflací. Ta vychází pro Česko o něco vyšší než 2,3 procenta, vypočtená národní metodikou. „Harmonizov­aná inflace v Česku činila v lednu meziročně 2,7 procenta. Pro celou eurozónu pak za leden činí 2,8 procenta, takže je vyšší – o 0,1 procentníh­o bodu – než harmonizov­aná inflace česká,“uvedl Kovanda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia