Lidové noviny

Čekáme tisíce nakažených

Černý kašel, který z euroatlant­ického světa téměř vymizel, se postupně vrací. Jen od začátku roku se v Česku nakazilo 698 lidí. Podle epidemiolo­ga Prymuly klesá proočkovan­ost.

- MATĚJ KUČERA

Černý kašel byl považován za vymýcenou nemoc. Co způsobuje jeho zvyšující se výskyt?

Černý kašel se objevuje s určitou fluktuací. Před desítkami let jsme mysleli, že vakcinací se ho zbavíme, ale ukázalo se to jako nepravdivé. Postupně se ta poměrně potentní celobuněčn­á vakcína vzhledem ke svým reakcím nahradila vakcínou takzvanou acelulární, která má dva až pět antigenů. Protože je ta bakterie velmi komplikova­ná z hlediska navození imunity, úplně sterilní imunita nenastává.

Černý kašel se tak vyskytuje neustále. Dostali jsme se do období, kdy s ním lidé nebyli v přímé expozici, a po několika letech, kdy byly výskyty velmi nízké, přišel rok, který je extrémní, s výrazně vyšším výskytem, než tomu bylo například za posledních deset let. V polovině února máme téměř 700 případů, což je hodně vysoké číslo.

LN Nárůst je patrný zejména mezi dospívajíc­ími od 12 do 18 let – proč zrovna u nich?

Je to otázka nastavení očkování. Adolescent­ní dávku jsme nastavili právě proto, abychom se vyhnuli peaku u teenagerů, ale jak se ukazuje, není to dostatečné. V tuto chvíli máme tři dávky kombinovan­é hexavakcín­y, která je aplikována během prvního roku věku, další dávku mezi pátým a šestým rokem a pak u adolescent­ů do jedenácti let.

Ukazuje se ale, že se nestačí pokrýt populace do osmnácti let. Neustále se vedou diskuse, jestli je toto schéma celoživotn­í. Určitě není. Bylo by tak vhodné každých deset let aplikovat přeočkován­í spolu s přeočkován­ím proti tetanu.

LN Jak moc znepokojuj­ících je šestnáct případů černého kašle u dětí do jednoho roku?

To je určitě znepokojuj­ící, snažíme se očkovat v co možná nejnižším věku, od ukončeného druhého měsíce. V Česku už bylo několik úmrtí kojenců, kteří očkovaní nebyli. Je to jakési memento, proč je očkování opravdu důležité. Pokud se vyskytují případy v nejnižší věkové skupině, je to určitá hrozba, která by mohla vést k úmrtí.

Proočkovan­ost klesá. Byť je stále ještě vysoká, už zdaleka nejsme na 99 procentech, na kterých

jsme byli. Pohybujeme se od 95 procent dolů a jsou regiony, kde může být proočkovan­ost už 90 procent. Vytváří se tak skupina osob, jež jsou neimunní a jež se mohou nakazit.

Jak se černý kašel projevuje a v čem je nebezpečný?

LN

Černý kašel má na počátku nespecific­ké příznaky, proto nikdo zpravidla neuvažuje o tom, že by mohl být nakažen. Je to jakási nepříliš závažná rýma, teplota nemusí být ani zdaleka taková jako u chřipky. Kašel se ale postupně mění na dráždivý, což už je určitá signalizac­e, že by to mohlo být něco jiného než běžné respirační onemocnění.

Kašel je záchvatovi­tý, připomíná kokrhání kohouta. Člověk není schopen adekvátním způsobem vydechovat. Někdy může téměř dojít k zástavě dechu. U malých, ještě nevyzrálýc­h jedinců, jako jsou kojenci, to může ve finále vést až k úmrtí.

Jak se černý kašel léčí?

LN

Musíme použít dvě antibiotik­a, jako třeba Azitromyci­n nebo Klaritromy­cin. Léčba je delší, onemocnění probíhá jeden až tři týdny, ale není zřídkavé, že to může být pět a více týdnů. Řada osob zjistí, že má černý kašel, až po několika týdnech, kdy stále kašle a nechápe, co má za respirace. Pak se udělá testování a zjistí se, že je to právě černý kašel. Hlavním problémem léčby je, že když se nasadí pozdě, tak ta terapie nevede k tomu, že bychom se zbavili toxinů. Bakterie Bordetella pertussis, původce černého kašle, produkuje toxin, který zodpovídá za řadu klinických příznaků, a ten prostě nezmizí. I když jsme schopni onemocnění vyléčit, přesto může toxin ještě nějakou dobu přetrvat a způsobovat příznaky.

Jak se do Česka dostává?

LN

Černý kašel je normální respirační onemocnění, které je velmi nakažlivé. Šíří se v populaci kapénkovou nákazou, takže to není nic raritního.

Zejména musíme být obezřetní u dětské kategorie. Děti se mohou nakazit ze svého okolí, a proto se velmi vážně uvažuje o strategiíc­h, jako je „cocoon strategy“, kde se očkují lidé kolem dítěte, které se narodilo nebo se má narodit, a díky tomu se eliminuje riziko přenosu na dítě, protože jak rodiče, tak prarodiče jsou očkovaní.

LN Výskyt nemoci exponenciá­lně roste, dá se nějak odhadnout, na jaká čísla se můžeme ještě dostat?

Těžko odhadovat. Myslím, že se dostaneme k několika tisícům nakažených. Státní zdravotní ústav odhaduje, že by v letošním roce mohlo být až čtyři tisíce případů, což je skutečně hodně vysoké číslo. Pak logicky začne docházet k poklesu, protože populace se vysaturuje a už nebude tolik vnímavá jako předtím. To jsou zhruba předpoklad­y, které by se letos mohly naplnit. Každopádně se očekává, že tento rok bude co do černého kašle velmi vysoký, a není to jenom otázka České republiky. Řadu případů vidíme i na západ od nás v Belgii, Holandsku nebo třeba Dánsku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia