Lidové noviny

Fiala si vyslechl zemědělce

-

Ministr zemědělstv­í Marek Výborný (KDU-ČSL) chce cílit podporu ke středním podnikům. Vláda směřuje k podpoře zaměstnano­sti na venkově a nedanění dotací, uvedl k úpravě strategick­ého plánu, kterou chce mít hotovou do konce února. Po jednání se zástupci Agrární komory, Zemědělské­ho svazu a Asociace soukromého zemědělstv­í a premiérem Petrem Fialou (ODS) ve Strakově akademii řekl, že na mimořádné evropské radě v Bruselu bude 26. února Česko zastávat pozici odbyrokrat­izování oboru.

Stejně jako premiér zdůraznil, že na jednání zazněl jednoznačn­ý distanc zúčastněný­ch od avizovanéh­o pondělního protestu zemědělců v Praze. Agrární komora se připojí k symbolické jízdě napříč Evropou 22. února, uvedl Fiala. Výborný tento protest vnímá jako podporu pro českou pozici při jednání v Bruselu.

Místo setí a sklízení byrokratic­ká zátěž

Podle premiéra nelze oddělit českou a evropskou debatu o vývoji zemědělstv­í. „Shodneme se v tom, že v Evropě je uplatňován­a přílišná regulace, vysoká míra byrokracie,“uvedl. Obdobný dialog, který vede česká vláda s reprezenta­nty zemědělců, je třeba vést i na úrovni EU. Koaliční experti se podle Výborného už shodli na některých úpravách pravidel v zemědělstv­í, připravují kroky k odbyrokrat­izování oboru. V případě podpory vychází koalice z toho, že pro posílení pozice malých podniků v minulých letech je třeba udržet střední firmy tak, aby bylo české zemědělstv­í pestré.

Na byrokratic­kou zátěž, systém kontrol nebo nastavení dotační politiky si čeští zemědělci stěžují dlouhodobě. Vedle toho je trápí také podle nich rostoucí náklady. Například Asociace soukromého zemědělstv­í tento týden představil­a deset návrhů, které by podle ní přispěly ke zlepšení zemědělstv­í. Patří k nim zastropová­ní dotací či zachování současné podoby takzvané redistribu­tivní platby, kterou získávají všichni žadatelé na prvních 150 hektarů zemědělský­ch pozemků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia