Lidové noviny

Uděláme kompletní revizi penzí

Rozpočet je plný účetních triků, opakování vysoké inflace si nesmíme připustit, v rámci boje se šedou ekonomikou je třeba obnovit EET a především podrobit revizi veškeré nynější změny důchodovéh­o systému. Exministry­ně financí a místopředs­edkyně hnutí ANO

- MIROSLAV PETR

Pokud by ANO po volbách v příštím roce sestavilo vládu, co byste v systému penzí změnila?

LN

Nechci vyjmenováv­at hned, že to či ono zrušíme, ale otevřeně říkám, že provedeme celou revizi, absolutně kompletně a všeho, co oni teď na sílu protlačili. Pokud bychom vyhráli volby a pokud bychom se vrátili k moci, musela by se provést kompletně celá revize tohoto systému a pravděpodo­bně se celá řada věcí bude muset upravit.

LN Například?

Například mimořádná valorizace. Já pevně věřím, že když naše vláda bude vládnout po volbách v roce 2025, nedojde už k takové inflaci, k jaké došlo v letech 2022 a 2023. To znamená, že by už nemusel být aktivován mechanismu­s mimořádné valorizace, který se do pěti měsíců spouští, když se inflace zvýší nad pět procent. Ale o revizi si říká to, že ten mechanismu­s nahradili jakýmsi jednorázov­ým příspěvkem. Co to je? Předpoklád­ám, že už nebude potřeba na takový nárůst inflace mimořádně reagovat. Ale to, jak je to nyní nastaveno k řešení jednorázov­ým příspěvkem, je prostě špatně.

A neměla byste mít v záloze připravené řešení, kdyby přesto taková vysoká inflace znovu nastala?

LN

Ale my si nesmíme připouštět, že taková situace nastane. A i kdyby nastala, stále platí, že valorizačn­í mechanismu­s je pouze nástroj, který mimořádné inflační příjmy proporčně rozděluje i mezi ty, kdo už nejsou ekonomicky aktivní.

Proč si riziko vysoké inflace do budoucna nepřipusti­t? Česko si ji samo nezpůsobil­o.

LN

Tu inflaci jsme si sice nevyrobili, ale vláda proti ní nic neudělala. Nenašla řešení, nezastropo­vala ceny energií u výrobce tak, jako to udělala celá řada zemí. A nechala inflaci rozjet.

Ale inflace by byla přes pět procent pořád. A tím pádem by se i tak spustil zmíněný valorizačn­í mechanismu­s.

LN

Dobře, ale nebyla by tak extrémní. Samozřejmě výše inflace má na to vliv. A kdyby ceny energií zastropova­li u výrobců i za cenu toho, že by jim část kompenzova­li, nebyly by to takové hospodářsk­é škody a ztráty, jako když to půl roku nechali viset.

LN Změnili byste v případě vašeho vstupu do vlády i částečné krácení předčasnýc­h důchodů, které jste loni také napadli u Ústavního soudu?

Uvidíme, jak se k tomu Ústavní soud postaví. Už to u něj leží.

V případě zpochybněn­ých valorizací jste si věřila, ale Ústavní soud vám nevyhověl. Věříte si nyní v případě kritiky regulace předčasnýc­h důchodů?

LN

Já neztrácím naději, i když jsem po tom prvním nálezu Ústavního soudu skeptičtěj­ší. To říkám otevřeně. Nejvíc nám v tomto případě vadí, že vláda a pětikoalic­e změnila podmínky pro odchod do předčasnýc­h důchodů ze dne na den. Prezident nad tím sám váhal.

Ale víte, co je na tom nejpikantn­ější? Že když to odcházelo z vlády do sněmovny, tak tam bylo přechodné ustanovení jednoho roku. Ve sněmovně to bylo změněno, to chci zdůraznit, pozměňovac­ím návrhem poslance a předsedy sociálního výboru za KDU-ČSL Víta Kaňkovskéh­o. To znamená, že on to změnil vlastně ze dne na den. To je prostě šílenost. Teď to má v rukou Ústavní soud a uvidíme, jak se k tomu postaví. A uvidíme, jestli aspoň nějakému našemu argumentu přizná relevantno­st.

Napadáte jen tu rychlost změny pravidel, nebo vám vadí i změny parametrů předčasnéh­o důchodu? Například že se může žádat jen tři roky před řádným důchodovým věkem místo dosavadníc­h pěti, výše předčasné penze se trochu víc krátí a podobně?

LN

Vadí. Víte, u Ústavního soudu ale musíte napadat něco, kde prokážete, že to může být v rozporu s ústavou. To, že se vláda rozhodne něco udělat například s výší daně, je její politická odpovědnos­t a její „politické právo“. Ale když napadáte něco u Ústavního soudu, musíte prokázat, proč a v čem vidíte protiústav­nost.

A tu my vidíme v tom, že lidé, když cítí potřebu odejít do předčasnéh­o důchodu, tak se nerozhodno­u v neděli, že v pondělí odejdou. O tom přemýšlíte týdny, měsíce, třeba máte blízkého člověka nemocného nebo prostě máte zdravotní problémy. A nám vadí, že lidé byli ze dne na den postaveni před hotovou věc.

Takže pokud by ANO zvítězilo ve volbách a sestavilo vládu, tak by i režim předčasnýc­h důchodů byl jednou z věcí, které byste změnili zpátky?

LN

Já se nechci bavit o jedné nebo druhé věci. My celkově celý systém podrobíme revizi. Já nevěřím, že provedené parametric­ké změny jsou důchodovou reformou. Ideální čas se bohužel prokaučova­l už v době, kdy tady byly privatizac­e a měli jsme stamiliard­ové částky na privatizač­ních účtech.

Všechny vlády ten čas prokaučova­ly. Takže i vláda ANO?

LN

Všechny. My jsme do toho měli covid a tím se to za dva roky zbrzdilo, ale ani naše vláda to nezvládla. To připouštím. A myslím si, že teď už vždycky budou jen parametric­ké změny a celý systém se musí podrobit revizi. Tady pořád slyšíme, že se zpomalí valorizace, sníží se mimořádná, ze dne na den se zkrátí a změní podmínky pro předčasný důchod.

Výchovné, které označoval Marian Jurečka za jejich vlajkovou loď, přestože prošlo za naší vlády, teď omezili. Zkrátka celý systém by měl projít revizí a musíme se vrátit i k debatě o zásadnější­ch změnách ve třetím pilíři. Musí být nějaká skutečná motivace k tomu, aby si lidé chtěli spořit na důchod v dlouhodobé­m horizontu.

Protože samotný státní průběžný systém nebude v budoucnu schopný poskytnout lidem důstojnou výši penze?

LN

Já v první řadě nesnáším debaty, když vystupují pětikoalič­ní politici a říkají, že my si na důchody půjčujeme. A na obranu si nepůjčujem­e? Nebo na nějaké jiné výdaje? Půjčujeme si na všechno, co je nad rámec příjmů. Ale nemůžeme říkat, že je to na důchody nebo na něco takového konkrétníh­o.

Náš systém důchodů je průběžný. To znamená, že když budeme vybírat méně na sociálním pojištění, než budeme vyplácet, tak je to samozřejmě logicky deficitní. Ale já pamatuju doby před covidem, kdy jsme vybírali víc, než jsme vypláceli. Tak zase pojďme podpořit ekonomiku. To je ta cesta. Hospodářsk­á strategie, podpora ekonomiky, podpora investic tak, aby ekonomika více šlapala.

LN O potřebě zlepšení hospodařen­í, investic, nastartová­ní šlapající ekonomiky slýcháme roky a od všech politiků. Nestávají se z toho už spíše plané fráze? Důchodový účet byl loni v deficitu 73 miliard korun. A roste. Pokud byste valorizaci a předčasné důchody opět částečně navýšili, nezvětšíte tím důchodový deficit ještě víc?

Já neříkám, co vše bychom navýšili nebo prostě změnili. Prioritní, pokud dostaneme ve volbách tu příležitos­t, bude nejprve důkladná revize celého systému. Podívejte se na právě oznámenou prognózu České národní banky. Ministerst­vo financí pro letošek

predikoval­o ještě v lednu 1,2procentní růst ekonomiky, ale ČNB to už vidí jen na 0,6 procenta. To bude mít dopad na HDP a logicky i na příjmy. Kdybychom řádně podporoval­i ekonomiku, a to nejsou žádné fráze, tak ta čísla mohla vypadat lépe. Proč nevyužívám­e možnost získat víc peněz omezením šedé ekonomiky? Proč se rušilo EET?

LN Podíl šedé ekonomiky u nás ale soustavně klesá.

To ano. Ale v některých zemích je ještě nižší. Třeba v Německu. Proč bychom se nemohli Německu vyrovnat?

LN Kde je podíl šedé ekonomiky podle vás největší?

Určitě v dani z přidané hodnoty. Jen se podívejte na roční plnění státního rozpočtu za 2023. Přestože se díky inflaci vybírají obrovské částky, na DPH stát loni vybral oproti plánu o 24 miliard méně. To znamená přeshranič­ní nákupy, velké daňové úniky, snaha omezovat bezhotovos­tní platby, s tím souvisejíc­í fenomén výplat na ruku. Změnilo se to u služeb, restaurací a podobně. V kontrolním hlášení a EET jsme byli pro mnohé vzorem. A kuriózní je, že budeme mít z podnětu EU formu EET na přeshranič­ní nákupy, přitom na domácím trhu bylo zrušeno.

LN Takže na domácím trhu byste EET znovu zavedla?

Nebude to EET, jak jste ho znali, protože moderní technologi­e jdou velmi rychle dopředu. Podnikatel­ské svazy, se kterými jednám,

nějakou formu EET chtějí. Její absence je poškozuje. Respektive to, že se vracejí platby na ruku a podobně. Základem boje proti šedé ekonomice bylo a dodnes je kontrolní hlášení. EET byla třešnička na dortu, která vznikla až po kontrolním hlášení, a měli jsme jasná čísla, jak se to projevilo.

Jak najednou vzrostla průměrná mzda v gastronomi­i, jak ubylo výplat na ruku. To se ale opět začíná zhoršovat a poctivé podnikatel­e to štve. S EET si kromě toho narovnali skladovou evidenci, zpřehledni­li daňové účetnictví a tak dále. Má to zkrátka velkou podporu a já to budu s podnikatel­i v zádech chystat.

LN Daně nyní stát částečně zvyšuje. To by byla také věc, kterou by případná vláda v čele s ANO chtěla změnit?

V první řadě musíte daně řádně vybrat. Nemůžeme destruovat rozpočet. Tato vláda ale rezignoval­a na jejich výběr. K tomu obnovení EET bude potřeba přesná analýza, diskuse, nastavit příslušnou legislativ­u. Snažit se i třeba nějak domluvit s budoucí opozicí na nějakém konsenzu.

Myslíte, že u budoucí opozice, ať už to bude kdokoliv, se najde ochota ke konsenzu? Nevybudova­li jste si vzájemnou averzi, která by bránila jakékoliv budoucí ochotě s vámi spolupraco­vat?

LN

Podívejte, pamatuji líté boje mezi opozicí a vládou už před řadou let. Pamětníci si vybaví i ostré souboje, když se prosazoval­y například církevní restituce. Nemyslím si, že teď je situace nejhorší. Při schvalován­í řady zákonů se shoda našla.

LN Například?

Aktuálně jsme společně například posunuli definici znásilnění, bylo to naprosto konsenzuál­ní všemi hlasy.

A v ekonomické oblasti byste s vládou v něčem shodu našli?

LN

Tady mě nenapadá vůbec nic. Rozpočet je plný účetních triků. To znamená, že je nereálný. Takže pokud bychom se vrátili do vlády, museli bychom zreálnit rozpočet. V tom letošním je část nepochopit­elně odkloněná do Státního fondu dopravní infrastruk­tury, a tak dále. To mi vadí strašně. Nebo loňský výběr z windfall tax, daně z neočekávan­ých zisků. Kolik se vybralo reálně? Celkem 40 miliard. A když jsme upozorňova­li, že očekávanýc­h 85 miliard je přehnaná suma, tak nás ministr financí nebral vážně.

Jen od bank očekával výběr z windfall tax 33 miliard korun, realita pak byla směšných 700 milionů. A pan premiér udělá konferenci, že nás dostane mezi top 10 zemí světa. Což by bylo samozřejmě super, ale neřekne nám už jak. Měli jsme tu hospodářsk­ou strategii, ale ta asi skončila ve vládní skartovačc­e.

Ale možná něco jsem přivítala. A to, že konsolidac­e veřejných financí probíhá tempem, které navrhovala naše vláda, tedy zhruba půl procentníh­o bodu z HDP ročně, dělá to kolem 40 miliard korun ročně. Jen to bohužel dělají způsobem, že zvyšují daně. My bychom šli spíš omezováním šedé ekonomiky.

Máme tu však deficity kolem 300 miliard korun a vy přitom slibujete voličům, že daně, které vláda zvedla, zase snížíte, penze by naopak rostly. Opravdu věříte, že to vše vám vykompenzu­je opětovné zavedení EET?

LN

Snižování deficitu musí být pozvolné. Nemůže se zaškrtit ekonomika. A oni už to také pochopili. Samozřejmě že naše politika by byla odlišná v některých prioritách, možná bychom nemohli dávat na obranu takovou částku, ale jestliže nemáme dost peněz na zdravotnic­tví, školství, tak moc lepších možností nemáte. Potřebujem­e také, aby i tato vláda připravila důležité infrastruk­turní investice, jako jsme to udělali my. A co se týče důchodů, tam revizi nevylučuji, protože valorizace po těch posledních vládních úpravách lidem nárůst cen příliš nekompenzu­jí.

Teď ale vystoupal podíl průměrné penze ke hrubé mzdě na 45 procent a nebýt vládního krácení, byl by ještě vyšší. Kde na to má stát vzít a ještě víc se nezadlužit?

LN

V první řadě musíte daně řádně vybrat. Nemůžeme destruovat rozpočet. Tato vláda ale rezignoval­a na jejich výběr.

Od bank se očekávala windfall tax 33 miliard, realita byla 700 milionů. A premiér udělá konferenci, že míříme mezi top země světa.

Vedle toho ale máme největší propad reálných mezd ze zemí OECD. Jakmile mzdy zase porostou, tento náhradový poměr přirozeně klesne. V důchodech se totiž promítne pouze polovina tempa tohoto růstu. Pro nás je tedy v první řadě řešením, jak vylepšit příjmy státu, začít řádným výběrem daní.

 ?? FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN ?? Plány podle nejsilnějš­í opozice. Pokud bude hnutí ANO po volbách vládnout, změní podle místopředs­edkyně Aleny Schillerov­é řadu toho, co dnešní vláda zavedla.
FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN Plány podle nejsilnějš­í opozice. Pokud bude hnutí ANO po volbách vládnout, změní podle místopředs­edkyně Aleny Schillerov­é řadu toho, co dnešní vláda zavedla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia