Lidové noviny

Tlak na příměří v Gaze roste

USA jednají s arabskými státy o poválečném uspořádání Pásma Gazy i Západního břehu Jordánu, jež počítá s vytvořením palestinsk­ého státu. To ovšem Izrael ostře odmítá.

- LUBOŠ JIRSA

Vyjednáván­í o příměří mezi Izraelem a palestinsk­ým radikálním hnutím Hamás sice dosud nepřinesla jasný výsledek, američtí a blízkových­odní diplomaté už ale diskutují o budoucím mírovém uspořádání regionu. Podle amerického listu The Washington Post je jednou z možností vytvoření palestinsk­ého státu s hlavním městem ve východním Jeruzalémě a odchod židovských osadníků ze Západního břehu Jordánu.

List o tom informoval ve středu s odvoláním na nejmenovan­ý zdroj blízký jednání. Odmítává reakce z Izraele byla rychlá.

„V žádném případě“

„V žádném případě nebudeme souhlasit s plánem, který ve skutečnost­i říká, že Palestinci si zaslouží odměnu za hrozný masakr, který nám způsobili,“reagoval ihned na sociální síti X izraelský ministr financí Becal'el Smotrič.

V podobném duchu se včera vyjádřil i ministr národní bezpečnost­i Itamar Ben Gvir. „Na 1400 lidí je zavražděno a svět jim chce dát stát. To se nestane. Založení palestinsk­ého státu znamená založení státu Hamásu,“napsal na X.

Samotní Izraelci pak včera zahájili operaci v největší nemocnici na jihu Pásma Gazy. V Násirově nemocnici ve městě Chán Júnis nicméně Hamás údajně držel i některá z unesených rukojmí. „Provádíme cílené operace jako v minulosti tam, kde by dle tajných služeb mohla být těla rukojmí, “uvedla izraelská armáda.

Podle arabské televize al-Džazíra na místě v odpoledníc­h hodinách panoval chaos a řada lidí nevěděla, kam jít. Navíc prý Izraelci nařídili zdravotník­ům přemístit pacienty z jednotky intenzivní péče jinam, což přinášelo další komplikace.

Odpor proti ofenzivě v Rafáhu

Již nějaký čas přitom izraelský premiér Benjamin Netanjahu hrozí pozemní vojenskou operací ve městě Rafáh. O tom se často hovoří jako o poslední baště bojovníků Hamásu. Zároveň se tam ale stáhla řada civilistů z bombardova­ných oblastí. Dle humanitárn­í organizace Lékaři bez hranic v Rafáhu žilo před válkou na 300 tisíc Palestinců, teď jich tam je kolem 1,5 milionu.

Proti plánu Izraele se proto ozývají i obvyklí spojenci. Mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost John Kirby několikrát zdůraznil, že USA by s útokem na Rafáh nesouhlasi­ly, protože by šlo o katastrofu. Německá šéfdiploma­tka Annalena Baerbockov­á tento týden uvedla, že pokud k ofenzivě dojde, naplní se avizovaný scénář humanitárn­í katastrofy.

Podobně vyznívá i včerejší společné varování ze strany Austrálie, Kanady a Nového Zélandu. „Rozšířená vojenská operace by byla zničující. Civilisté nemají kam odejít,“uvedli zástupci zemí.

Válka na Blízkém východě naopak sblížila Egypt s Tureckem. Ve středu se po 12 v letech v Káhiře objevil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Hlavním tématem jednání s jeho egyptským protějškem Abdal Fattáhem Sísím byla právě tíživá humanitárn­í situace v Pásmu Gazy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia