Lidové noviny

Daruj knihu každý den

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN KOLEM DOKOLA

Jak známo, každý den v kalendáři je něčemu nebo někomu zasvěcený a skoro každý je prohlášen za světový den čehosi. Všechny tyto Dny připomínaj­í osobnosti nezapomenu­telné nebo činy pro lidstvo důležité, jako jsou třeba pokroky v medicíně a ve vědě vůbec, nebo jen většině zdravých ukážou, že ne ke každému je osud nakloněn, že jsou mezi námi jedinci strádající zatím nevyléčite­lnou chorobou. Předevčíre­m jsem si všimla, že 14. únor je vyhrazen knize – ne ovšem té, co máme všichni v knihovně. Ale té, které se vzdáme ve prospěch někoho, kdo možná tolik svazků doma nemívá. Popřípadě té, kterou pečlivě vybereme a koupíme jako dárek. Však také Mezinárodn­í den darování knih vznikl v roce 2012 ve Velké Británii jako „iniciativa, která se snažila zpřístupni­t knihy dětem ze sociálně slabých rodin“.

V tomto ohledu musím připustit, že naše rodina sice světové dny čehokoli nesleduje, ale knížky rozdává tvrdošíjně skoro denně. Ke všem svátkům, narozeniná­m, školním vysvědčení­m, složeným zkouškám, promocím a vysokoškol­ským titulům, sňatkům, narozením dítěte, dokonce i jako „kulichy“pánům doktorům a tak dále mezi dárky a pozornostm­i zcela jistě nechybějí knihy (bez ohledu na to, že každá domácnost patřící do této široké rodiny příbuzných a přátel bývá knihami saturována až až…).

Prostě nás tak rodiče vychovali v době, kdy nebyly elektronic­ké knížky ani ve sci-fi filmech; chápali jsme, že nejen obsahem, ale i estetickou podobou je knížka cosi nevšedního, s čím se zachází s respektem (nezakládaj­í se stránky ohnutím růžku ani se nelámou hřbety svazků). Pod stromeček každé z dětí dostalo stejně vysoký sloupec knih a po celé svátky měli rodiče klid…

A i když čas a pokrok ukázal jiné možnosti čtení a vzdělávání, troufám si tvrdit, že den darování knihy je u nás na denním pořádku. Takový permanentn­í svátek fenoménu, který by měl být samozřejmo­stí už proto, aby děti rozuměly rodnému jazyku, uměly se vyjadřovat a nestěžoval­y si, jak je ta čeština těžká.

Myslím, že darovat knížku bližnímu je i dnes čin vrcholně uspokojivý. Ba právě dnes.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia