Lidové noviny

Ofenziva idylkou

Problémy vláda vysedí, ale cítí se úspěšnou

- Martin Zvěřina

Zvládních výstupů posledních dnů plyne jediné, už už nás čekají světlé zítřky. Včerejší tisková konference premiéra Fialy a ministra zemědělstv­í Výborného je toho skvělým důkazem: mezi vládou a zemědělský­mi sdruženími panuje výtečná shoda a ti, kdo hodlají blokovat silnice, jsou eufemistic­ky řečeno zvláštní. V tomto jediném bodě lze s koaličními představit­eli částečně souhlasit, protestují­cí však zemědělce do jisté míry reprezentu­jí. Na druhé straně řeči o tom, že společného mezinárodn­ího protestu se tuzemské zemědělské organizace zúčastní jen na oko, zavánějí vládním denním sněním. Dlouhé měsíce celoevrops­kých protestů usvědčují premiéra i ministra zemědělstv­í z předstírán­í.

Podobně jsme byli svědky „nekonflikt­u“mezi ministrem školství a odbory v otázce peněz na nepedagogi­cké pracovníky. „Smír“ministra školství a premiéra spočívá v tom, že si mají na školníky a kuchařky školy ušetřit na úkor učitelů. Vláda prý se na to ještě podívá v polovině roku. Reakce odborářů neodpovídá vládnímu vidění, spokojeni nejsou a mluví o protestech. Nehledě na podrážděno­sti krajů, které chce vláda dotlačit k tomu, aby na školství přidaly víc.

Chronicky plachý premiér Fiala i někteří ministři se začali v poslední době častěji objevovat v médiích právě s vystoupení­mi, která lze charakteri­zovat větou neblahého primátora Němce „Situace je nadmíru výtečná“, tu pronášel těsně předtím, než voda zaplavila pražské metro.

Nic proti vládní mediální ofenzivě, je rozhodně lepší, když premiér a ministři víc vystupují, a je docela přirozené, chlubí-li se tím, co považují za úspěch. Nicméně nejste-li idealistic­ký podporovat­el vlády, kterému na penězích vůbec nezáleží, zlepšení každodenní­ho života nemusíte vůbec pocítit. Dokud totiž nezačnou růst reálné mzdy, nelze u většiny populace očekávat spokojenos­t, natož nadšení. Doufejme, že jsme ekonomicky z nejhoršího venku, ale k tomu, abychom se měli jako v roce 2019, máme stále daleko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia