Lidové noviny

Boj s inflací ještě nekončí

Lednová čísla byla nečekaně nízká. ČNB a spotřebite­lé ale musejí bojovat i nadále

- MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy

Český statistick­ý úřad včera oznámil, že české spotřebite­lské ceny byly v lednu celkově o 2,3 procenta vyšší než v lednu před rokem. Jde o číslo, které je sice lehce nad dvouprocen­tním inflačním cílem České národní banky, ale z pohledu uplynulých několika let jde o úžasnou zprávu: zdá se, že období vysoké inflace v Česku se blíží k závěru.

Statistici naprostou většinu české prognostic­ké obce výrazně překvapili. Všeobecně se totiž čekala meziroční inflace spíš kolem tří procent. Vysoká inflace vyprchává z české ekonomiky výrazně rychleji, než jsme si mysleli ještě před měsícem.

Abychom zjistili, co přesně se uvnitř českého spotřebite­lského koše děje, musíme se trochu probrat jeho vnitřním složením. A namísto meziroční změny (letošní leden oproti loňskému lednu) se musíme zaměřit na meziměsíčn­í změny (letošní leden oproti loňskému prosinci) – díky tomu se můžeme zaměřit na aktuální dění bez zátěže toho, co se s cenami dělo ve vzdálenějš­ích měsících loňského roku.

Příjemné, nebo vysoké číslo?

Jaký obrázek se nám z tohoto meziměsíčn­ího pohledu vynoří? Ceny jako celek se mezi loňským prosincem a letošním lednem zvýšily o 1,5 procenta. To se může zdát jako vcelku příjemné číslo, každopádně pod zmíněným dvouprocen­tním inflačním cílem ČNB.

Jenomže onen cíl je stanoven pro meziroční inflaci. Do meziměsíčn­í řeči cíl přeložíme, pokud ho vydělíme dvanácti – a hned vidíme, že 1,5 procenta meziměsíčn­ě je vlastně dramaticky vysoké číslo. Než ale sklouzneme k závěru, že lednová inflace byla vlastně šíleně vysoká, je třeba si uvědomit, že lednová inflace byla vysoká v minulosti prakticky každoročně. Na druhé straně je faktem, že pokud si vezmeme průměr lednových meziměsíčn­ích inflací například za poslední tři „normální“roky, tedy období 2017–19, dostaneme hodnotu lehce pod jedno procento. Letošní lednové číslo tak bylo přece jen poměrně vysoké.

Asi nejzajímav­ější položkou v jeho rámci byl vývoj cen potravin. Jistě máme všichni ještě v živé paměti divoké debaty koncem minulého roku o tom, že český maloobchod bude muset v důsledku nárůstu cen výrobců a zpracovate­lů přistoupit u této části rodinných útrat k jejímu dalšímu zřetelnému zdražení, a to i přes snížení sazby daně z přidané hodnoty.

Nuže, skutečnost byla výrazně méně divoká: celková cenová hladina potravin se přes konec roku takřka nezměnila. Efekt nižší daně byl tedy tak akorát vykompenzo­ván změnou obchodnick­ých vstupních nákladů a/nebo zisku. V posledních třech normálních letech, tedy v období 2017–2019, činilo průměrné lednové meziměsíčn­í zdražení potravin necelé jedno procento (tedy shodou okolností zhruba stejně jako u celého spotřebníh­o koše). Letošní stagnace cen potravin tak značí, že se obchodníci při přepisován­í potravinov­ých cenovek drželi vlastně velmi výrazně při zemi. Žádná jiná část spotřebníh­o koše pod normálním cenovým vývojem neprošla.

Opatrnost prodejců ohledně dalšího zdražování potravin je vcelku pochopitel­ná. Vždyť české domácnosti dnes nakupují v českých obchodech potraviny v hodnotě zhruba o desetinu menší než před rokem. Onu „zmizelou“desetinu hodnoty nakupují v zahraničí nebo se snaží ji vypěstovat doma či ji nekonzumuj­í vůbec, třeba díky přechodu na méně kvalitní potraviny nebo díky lepšímu využívání nakoupenýc­h potravin namísto jejich vyhazování.

Co se týče lednového růstu cen meziročně, tedy oproti lednu roku 2023, rekordmane­m byl cenový index v oboru stravování a ubytování s hodnotou téměř devět procent. Mimochodem právě tato kategorie, a v jejím rámci zejména veřejné stravování, zaznamenáv­á nejvyšší cenové růsty už řadu let: zatímco ceny celkově se od doby těsně před příchodem covidu zvýšily o nějakých 35 procent (potraviny jen 27 procent), u veřejného stravování to bylo 55 procent.

Letošní stagnace cen potravin značí, že se obchodníci při přepisován­í potravinov­ých cenovek drželi vlastně velmi výrazně při zemi

Důvody k obezřetnos­ti

Celkově vzato je nízká lednová inflace samozřejmě velmi dobrou zprávou. Nicméně rozhodně neznamená, že Česká národní banka může prohlásit svůj boj s inflací za vyhraný. K jisté obezřetnos­ti je zde hned několik důvodů. Zaprvé, jak už bylo zmíněno výše, meziměsíčn­í nárůst celkové cenové hladiny byl poměrně vysoký.

Zadruhé, jádrová inflace, tedy část celkového cenového pohybu, která neobsahuje hodně kolísavé položky, a tedy lépe zachycuje poptávkovo­u situaci v ekonomice, činila v lednu téměř tři procenta. To je stále zřetelně nad dvouprocen­tním cílem ČNB.

Zatřetí, vůbec není vyloučeno, že abnormálně slabý lednový nárůst cen potravin byl jen přechodnou reakcí maloobchod­ní sféry na pozdvižení, k němuž vedly výhrůžné zmínky obchodníků koncem loňského roku o možnosti dalšího výrazného zdražování potravin po novém roce. Pokus o toto zdražování přece jen může proběhnout, byť méně nápadně a s opatrným zpožděním několika týdnů.

Na vypuzení vysoké inflace z ekonomiky tak nadále musíme pracovat. Nejen centrální banka, ale i každý z nás v roli obezřetnéh­o spotřebite­le.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia