Lidové noviny

Pohřeb či Mnichov

Kde se mohou sejít a jednat protivníci

- Zbyněk Petráček

Víte, že před 40 lety byl pochován Jurij Andropov? Tedy šéf KGB, který se na rok dostal do čela Kremlu. Byla to doba, kdy generální tajemníci Komunistic­ké strany Sovětského svazu umírali na běžícím pásu (1982 – Brežněv, 1984 – Andropov, 1985 – Černěnko), leč mělo to význam. Na jejich pohřby se sjížděly různé osobnosti, jež by jinak do Moskvy nezavítaly. A díky alibi funusu spolu mohly jednat.

Nyní je takovým fórem bezpečnost­ní konference v Mnichově. Letošní ročník začíná dnes a končí v neděli. Normálně platí toto: tato bezpečnost­ní konference je obdobou hospodářsk­ého fóra v Davosu. Sejdou se desítky potentátů – od špiček států a vlád až po špičky NATO – a otevřeně debatují o všem, co je pálí. Nic se nerozhoduj­e, o ničem se nehlasuje a právě ta nezávaznos­t ústí v otevřenost. Loni to zažil Petr Pavel. Když ještě jako designovan­ý prezident mluvil na konferenci a zkusil krotit optimismus ohledně války na Ukrajině, Ukrajinci mu vynadali, leč Američané ho hájili.

Proč o konferenci v Mnichově píšeme už předem? Hlavně proto, že letos to může být trochu jinak. Nemusí až tak úplně platit „nic se nerozhoduj­e, o ničem se nehlasuje“. Válka na Ukrajině se příliš řešit nebude. I proto, že k tomu by bylo třeba jednat s Ruskem, a to v Mnichově zastoupeno není. Ale řešit se může válka s Hamásem v Gaze, potažmo konflikty s dalšími klienty Íránu (Hizballáh v Libanonu, Hútíové v Jemenu, Katáib Hizballáh v Iráku).

Prosadí se pro Gazu příměří? Prosadí se názor, že Gaza pod vládou Hamásu fungovat nemůže a nesmí? Může ji nahradit Palestinsk­á samospráva ze Západního břehu? A pokud ano, tak jaká? O tom všem se píše už měsíce v médiích. Nyní se o tom bude diskutovat, ba snad i jednat na akci v Mnichově, na níž se sejdou odpovědní zástupci Saúdské Arábie, Libanonu, Iráku, Kataru, Izraele, Jordánska i dalších zemí. Tudíž lidé, kteří by se jindy a jinde pohromadě nesešli. Leč odhadovat z toho předem výsledky by bylo pošetilé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia