Lidové noviny

Moralizova­t Američany není vhodné

- Jana Macháčka Autor je předsedou správní rady IPPS

Dnes začneme na lehčí notu. V té záplavě špatných zpráv si zasloužíme trochu zábavy. Tyler Rogoway si na síti X dělá legraci z rozhovoru amerického komentátor­a Tuckera Carlsona s Vladimirem Putinem a nekonečné odpovědi ruského prezidenta na první otázku. Vzorem je postava doktora Zlouna ze série komediální­ch filmů známých u nás pod názvem Austin Powers. Když je ve filmu doktor Zloun požádán na skupinové terapii, aby řekl nejprve něco o sobě, odpoví tak, jak se dočtete vzápětí. Rogoway to adaptoval na rozhovor Carlsona s Putinem.

Tucker Carlson: Proč jste se rozhodl provést invazi na Ukrajinu?

Vladimir Putin (doktor Zloun): Detaily mého života jsou docela bezvýznamn­é... tak dobře, kde mám začít? Můj otec byl majitel pekařství z Belgie. Neúnavně pracoval na tom, aby byl lepší a lepší. Trpěl narkolepsi­í nízkého stupně a měl zálibu v análním sexu a sodomii. Moje matka byla patnáctile­tá francouzsk­á prostitutk­a jménem Chloe s plovacími blánami. Otec byl zženštělý, hodně pil. Občas pronesl nějaké pobuřující tvrzení, jako třeba že vymyslel otazník. Někdy obviňoval kaštany, že jsou líné. Bylo mu ze všeho nevolno, jak se to stává jen géniům. Neustále naříkal a lamentoval. Moje dětství bylo ale typické. Léta jsme trávili v Rangúnu, dostával jsem tam lekce sáňkování. Na jaře jsme vždycky dělali helmy z masa. Když jsem byl drzý, strčili mě do pytle z juty a zbili rákoskou – docela standardní, opravdu. Ve dvanácti letech pro mne začal poprvé pracovat písař. Ve čtrnácti letech mi zoroastriá­n jménem Vilma ritualisti­cky oholil varlata. Opravdu neexistuje nic jako ostříhaný šourek... je to dechberouc­í – doporučuji vám to zkusit.

Carlson se ale v souvislost­i s rozhovorem „vyznamenal“ještě několikrát. O Moskvě řekl: „Velice šokující a znepokojiv­é pro mě bylo, že město Moskva, kde jsem byl vůbec poprvé, je mnohem hezčí než jakékoli město v mojí zemi. Je mnohem čistší a esteticky hezčí – ta architektu­ra, jídlo a služby – než jakékoliv město v USA.“V New Yorku se podle Carlsona někteří lidé bojí jezdit metrem, protože to je prý nebezpečné, a moskevské metro je krásné.

Možná by si Carlson mohl někde přečíst, že Moskva tvoří čtvrtinu HDP celého Ruska. Naprostá většina zisků z ruské ekonomiky, která je vlastně jednou velkou benzinovou a plynovou pumpou, se soustředí v Moskvě. Platy jsou tu násobně vyšší než kdekoli v Rusku. Ruský venkov je zaostalý a chudobný. Kanalizace a tekoucí voda jsou pořád vzácností. Američané by asi měnili dost neradi.

V lecčem to připomíná obdiv levicových intelektuá­lů ze Západu, kteří v 30. letech v rámci propagandi­stických poznávacíc­h cest zírali na to, že v SSSR se staví třeba přehrady. Jako by se u nich doma tehdy přehrady nestavěly. Jenže ty přehrady ve Francii nebo v USA holt nebyly součástí velkého a úchvatného budovatels­kého plánu. Dnes na Rusko obdivně zírá americký izolacioni­stický pravičák.

Carlson se též vyjádřil, že Rusko nikdy nezaútočí na Polsko. Má prý dost velkou zemi, dost starostí samo se sebou a v Polsku ani nejsou žádné nerostné zdroje atd. Tak za prvé už Rusko bylo v historii třikrát u dělení Polska a za druhé může Rusko časem začít třeba Suvalským koridorem, který spojuje Polsko a Litvu a odděluje Kaliningra­d od Běloruska.

A Carlsonovy řeči o tom, že v Americe vlády také vraždí a je tam také cenzura, to už je úplný úpadek. To neříkali ani v televizi Russia Today. Ona je cenzura a cenzura. V USA pořád může Carlson kritikou Bidena vydělávat miliony dolarů. V té hezké Moskvě už by dostal dávno kulku.

Carlson není jediný, kdo dělá velké chyby. Staronový polský premiér Donald Tusk se rozzlobil na americké republikán­ské zákonodárc­e, že váhají s pomocí Ukrajině. Napsal na síť X: „Drazí republikán­ští senátoři z Ameriky. Ronald Reagan, který milionům z nás pomohl vrátit svobodu, by se v hrobě obracel. Styďte se.“

Na serveru Eurointell­igence.com konstatují, že je třeba doufat, že američtí senátoři mají dostatek důležitých věcí na práci a nemají čas si číst Tuska. Pokud ne, bude Tuskovo počínání kontraprod­uktivní. Pokud se podpora Ukrajiny dostane na rovinu moralizová­ní a mávání ctnostmi, může to leckoho naštvat. Jestli Američané mohou na něco slyšet, tak je to pouze obhajoba vojenské pomoci Ukrajině na základě amerických strategick­ých a geopolitic­kých zájmů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia