Lidové noviny

Když si stát dal cer-mat

Vinu na tom, jak dopadla úprava systému přijímacíh­o řízení na střední školy, nesou všichni zúčastnění

- PATRICK ZANDL manažer výzkumu a vývoje v Průša Research

Jestli Česko v něčem exceluje, tak je to frustrace, se kterou očekává samo od sebe to nejhorší. A následně schopnost toto očekávání bezezbytku naplnit. Nejlepším případem poslední doby je systém elektronic­kých přihlášek na střední školy. V něm se odráží vše, co je pro Česko typické: upřímná prvotní snaha všech aktérů něco zlepšit, těžkopádný politický proces, který vytvoří první bariéry, následná překotná snaha realizátor­a dodat něco, co připomíná původní zadání, a pak zklamání veřejnosti z toho, že „to dopadlo jako vždycky“, ačkoliv výsledek je vlastně slušný. Výsledkem je všemrskají­cí frustrace.

Situace s přijímacím řízením na střední školy v roce 2023 byla velmi dramatická, ale nikoliv plošně. Stresovala hlavně tam, kde se to očekávalo: v Praze a ve Středočesk­ém kraji, tedy v místech, kde se rodiče perou o střední školu ve vidině její jinakosti. Zde se snadno mohlo stát, že žadateli nedopadla ani jedna ze dvou přihlášek a zbyly mu oči pro pláč. A jelikož přihlášky se podávaly papírově, nebylo možné nabídnout informace o počtu uchazečů či přebytečný­ch kapacitách jinde. Nakonec situace vyvrcholil­a značným rozladěním veřejnosti a mediálním tlakem na okamžitou změnu. Hlavně proto, že situace vybuchla v mediálně exponované­m regionu. Kdyby takto havaroval systém třeba v Karlových Varech, Sokolově a Znojmě, nestalo by se pravděpodo­bně nic (obyvatelé těchto měst nechť mi tento názor odpustí).

Ve zrychleném režimu

A tak mělo dojít k úpravám systému: prioritiza­ce přihlášek, možnost podat až tři místo dvou a především podávat je digitálně do centrálníh­o systému. Což byl velmi rozumný postup, na kterém se shodly všechny zaintereso­vané strany během prvního měsíce po přijímacím

řízení. Do legislativ­ního procesu se potřebná úprava dostala už v září, ale i díky obstrukcím potrvá do konce roku 2023, než úprava zákona projde. Cermat, který byl za akci zodpovědný, neměl vlastní tým programáto­rů, soutěžil si dodavatele. Soutěž sice spustil v nejkratším možném termínu ještě na sklonku léta, jenže v tu chvíli pro ni neměl zcela jasnou oporu v zákoně. Na začátku října se proti výsledku výběrového řízení odvolal jeden z uchazečů a tím bylo zřejmé, že již tak našponovan­ý termín se po vypořádání námitek nedá stihnout.

V tuto chvíli měl Cermat možnost záležitost odpískat a nechat další rok proběhnout ještě po staru, papírově. Místo toho se ale jeho vedení rozhodlo „hecnout“a projekt zrealizova­t, jak ajťáci říkají, „agilně“– tedy ve zrychleném režimu s maximálním soustředěn­ím na dodání výsledku v termínu. Ten byl daný: termín podávání přihlášek. V tuto chvíli zbývaly do startu čtyři měsíce, což je šibeniční termín na start projektu i v jakékoliv soukromé firmě.

Že jde o „pár formulářů“? Inu, tak jednoduché to vůbec není. Do systému se přihlašuje­te přes Národní identifika­ční autoritu, systém vidí vaše nezletilé děti, školy, je propojený s Jednotnou přijímací zkouškou. U každé školy nabízí detailní informace o tom, jaké byly počty přijatých uchazečů, jaké jsou podmínky přijímacíh­o řízení

a také třeba to, z kolikátého místa podle výsledků přijímacíc­h testů byl přijat poslední uchazeč.

Dozvíte se tak například, že na jihlavské gymnázium se hlásilo 152 uchazečů, přijato bylo 84, jenže poslední přijatý uchazeč byl přijat ze 128. místa, takže byla zjevně slušná šance se dostat. Oproti tomu třeba placené pražské Gymnázium Evolution vzalo 27 uchazečů z 80 hlásících se a poslední se dostal z 37. místa. To jsou údaje, které rodičům (i dětem) pomáhají se strategií pro jakou školu se rozhodnout a které z aplikace pro vyplnění formuláře dělají něco, co má velký smysl. Připočtěme k tomu totéž na straně škol – podporu pro zpracování přihlášek, nutné proškolení personálu – a rychle zjistíme, že nejde o zcela jednoduchý formulář, který by „student spíchl za víkend“, jak zněly časté odsudky v mediálním prostoru.

Jak to dopadlo, dnes víme. Cermat chvíli před startem našel chybu a rozhodl se start webu posunout. Dlužno dodat, že chyba nevypadala příliš šokantně a v minulosti se spouštěly služby, u nichž bylo později nalezeno pár závažnější­ch chyb. Zde převážila předběžná opatrnost. Bylo lepší se maléru vyhnout než jej pak žehlit.

Čímž ale vznikl malér další. Služba odstartova­la s dvoudenním zpožděním, za což se na Cermat snesla smršť nespokojen­osti, mimo jiné proto, že o ty necelé dva dny nebyl posunut termín pro podávání. Ten zůstal stejný. Bralo se to za papalášstv­í – problém uchazeči nezpůsoben­ý byl na ně přenesen. Ve skutečnost­i šlo o to, aby se neměnil harmonogra­m, na který bylo řízení nastaveno v případě škol. Zatímco žadatelé jen vyplní žádost – a papírové přihlášky mohli podávat beze změny – střední školy je pak musí zpracovat s týmy, které na to mají k dispozici. Posun termínů by dopadl především na střední školy.

Chvályhodn­é a současně typicky české

Proč Cermat nezačal vybírat dodavatele dříve? Inu, protože nevěděl, na co jej vybírá, a neměl zákon, o který by se mohl opřít. Státní instituce si nemůže jen tak něco koupit, musí vědět, že si pořizuje něco, čím naplňuje zákonné zadání. A zákon dříve na stole nebyl, ačkoliv o digitaliza­ci přijímacíh­o řízení se deklarativ­ně snažíme již od roku 2013.

Kdo má máslo na hlavě? Po pravdě řečeno my všichni. Cermat se vědomě pustil do šibeničníh­o termínu hraničícíh­o s nereálnem, do čehož jej natlačili politici. Deset let bez zájmu probíhajíc­í digitaliza­ce přijímacíh­o procesu se tak skokově udála za půl roku, což je na jednu stranu chvályhodn­é, na stranu druhou typicky české. Ředitel Cermatu pan Miroslav Krejčí si zaslouží medaili Za zásluhy a jeho nezletilý syn při dosažení zletilosti být přijat bez přijímaček na obor programová­ní dle svého výběru. A my všichni ostatní si z toho máme odnést informaci, že vzdělání je sice podle programové­ho prohlášení tradiční prioritou všech našich vlád, ale slibem především nezarmoutí­š.

Cermat se vědomě pustil do šibeničníh­o termínu hraničícíh­o s nereálnem, do čehož jej natlačili politici

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK ?? Složit přijímací zkoušky je náročný úkol. Rodiče a žáci se ještě předtím musí popasovat s jiným úkolem – zvládnout podat přihlášky.
FOTO ČTK Složit přijímací zkoušky je náročný úkol. Rodiče a žáci se ještě předtím musí popasovat s jiným úkolem – zvládnout podat přihlášky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia