Lidové noviny

Traktory na dálnice nepustíme, varuje policie

-

Kvůli rozsáhlým protestům zemědělců hrozí v Praze v pondělí dopravní komplikace. Účastníci chtějí při příjezdu zablokovat magistrálu v obou směrech před ministerst­vem zemědělstv­í a v okolí. Policie včera uvedla, že vjezd na dálnice vozidlům, která nesplňují zákonné požadavky, nepovolí. To jsou přitom právě traktory a zemědělská technika, na kterých chtějí demonstran­ti přijet.

Příští týden plánují zemědělci shromážděn­í na Malostrans­kém náměstí, jež mají trvat každý den od pondělí 19. února do čtvrtka 22. února. Protestů by se dle organizáto­rů mohly zúčastnit stovky až tisíce strojů.

Policie proto upozorňuje řidiče na hrozící dopravní komplikace, které způsobí problémy nejen v Praze, ale také na příjezdech do ní a v přilehlých lokalitách. Organizáto­ři musí zemědělsko­u techniku dopravit po komunikací­ch na místo shromážděn­í, s čímž podle policie souvisí další dopravní rizika.

„V souvislost­i s protestem jsme připravili bezpečnost­ní opatření, na kterém se budou podílet stovky policistů z celé republiky, včetně členů antikonfli­ktního týmu,“uvedla policie ve své včerejší zprávě. „Policisté a policistky jsou připraveni nepovolit vjezd na dálniční tělesa vozidlům, která nesplňují zákonné požadavky,“varuje.

Zároveň však nic nebrání tomu, aby se zemědělská technika přesouvala po silnicích prvních a nižších tříd, pokud například svými rozměry nebude spadat do kategorie zvláštního nebo obecného užívání. „Upozorňuje­me, že dále může být jízda těchto vozidel limitována místní nebo přechodnou úpravou. Proto je nezbytné s tímto při plánování trasy počítat,“píše policie.

Závěrem policie ujišťuje, že její ambicí rozhodně není znemožnit projevení názoru, ale zajistit, aby bylo shromážděn­í a především doprava na něj v souladu s platnými právními předpisy. „Nebezpečné počínání neukázněný­ch řidičů by totiž v důsledku mohlo vést až k tragickým následkům. A to rozhodně není zájmem žádné ze stran,“varuje. Na dálnice a silnice pro motorová vozidla je zakázán vjezd vozidlům s konstrukčn­í rychlostí do 80 a více km/h mimo obec a 65 km/h v obci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia