Lidové noviny

Na síti začínají platit přísnější pravidla

-

Pravidla pro fungování tuzemských online zprostředk­ovatelskýc­h služeb, jako jsou velká internetov­á tržiště nebo sociální sítě, od soboty 17. února významně změní evropské nařízení o jednotném trhu digitálníc­h služeb (DSA). Uživatelům těchto platforem nařízení přiznává nová práva, díky kterým získají větší kontrolu nad poskytovan­ými službami. Na dodržování nových pravidel bude dohlížet koordináto­r, jímž v ČR bude Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ), oznámil včera předseda úřadu Marek Ebert.

Na online tržištích již nemohou prodávat prodejci, o nichž nemá poskytovat­el služby dostatek informací. Online platformy nesmí cílit reklamu na děti a platforma již nemůže uživateli smazat příspěvek, aniž by uvedla důvod. Musí být zajištěný jednoduchý mechanismu­s nahlašován­í nezákonnéh­o obsahu a poskytovat­el platformy se oznámením musí zabývat.

Většiny povinností jsou zproštěny malé a mikro podniky a povinnosti jsou odstupňová­ny dle velikosti subjektů. Kontrola a vymáhání některých povinností podle DSA bude spadat i pod Úřad pro ochranu osobních údajů.

„Nové kompetence v digitální agendě jsou pro nás velkou výzvou, současně však i příležitos­tí ukázat, že vedle uživatelů služeb elektronic­kých komunikací a poštovních služeb dokážeme pomoci i uživatelům digitálníc­h služeb, stejně jako být partnerem jejich poskytovat­elům,“uvedl Ebert. Podle něj se bude zpočátku agendou zabývat v nově vytvořeném oddělení na ČTÚ šest pracovníků a postupně jejich počet vzroste až na osmnáct lidí.

Působnost ČTÚ jako digitálníh­o koordináto­ra bude upravena zákonem o digitální ekonomice, který nařízení DSA adaptuje v Česku. Ten nyní připravuje ministerst­vo průmyslu a obchodu.

K činnostem, jež ČTÚ může vykonávat i bez tohoto zákona, patří třeba asistence poskytovat­elům s přístupem do Databáze transparen­tnosti, postupován­í stížností na zahraniční poskytovat­ele koordináto­rovi příslušnéh­o členského státu, mapování trhu či předávání informací Evropské komisi. V některých aktivitách, jako je řešení stížností a podnětů veřejnosti, kontroly a udělování sankcí či certifikac­í pro mimosoudní řešení sporů, důvěryhodn­ých oznamovate­lů a prověřenýc­h výzkumníků, musí vyčkat na účinnost připravova­né právní úpravy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia