Lidové noviny

Počet čerpaček trhá rekordy

Síť pump F1 Gas se rozrůstá do vnitrozemí ● Na dálnicích přibude několik nových čerpaček velkých firem

- MIROSLAV PETR

Každých 14 kilometrů silnic jedna pumpa. Česká republika je se svými téměř 4000 veřejnými benzinkami přepumpova­ná, počtem na obyvatele i na kilometry silniční sítě patří k premiantům Evropy. Přesto nových míst k tankování stále přibývá. Sprinterem ve výstavbě se aktuálně stává síť F1 Gas, měnící postupně svou značku na One1. Během letoška se počet 33 těchto čerpaček, ležících v drtivé většině přímo u německých hranic, rozšíří o další. Ovšem tentokrát ve vnitrozemí.

F1 Gas (One1) má zatím ve městech zastoupení jen v Plzni-Liticích a v centru Aše. Nově značka, zaměřená dosud hlavně na německé tankovací turisty, míří do Prahy-Slivence. Vyhlédnutá má už ale i další města. Čtyři pozemky na stavbu nových pump jsou v obchodních zónách a zástupci firmy jednají v několika městech také o koupi stávajícíc­h čerpacích stanic.

Konkrétní místa zatím spolumajit­el celé sítě Libor Hammer tají. „Pravda, moc firem už dnes nové pumpy na zelené louce nestaví. A pro malé soukromník­y s jednou dvěma pumpami by to i byl nesmysl. Většina těch malých a menších padá, skupují je ti větší, trh se koncentruj­e,“řekl Hammer LN.

Jde na české poměry o nebývale rychlý růst. Petrolejář­ské společnost­i typu Orlen (Benzina), MOL nebo EuroOil (státní Čepro) rostou především akvizicemi celých sítí, případně poskytnutí­m franšízy stávajícím pumpařům. Menší sítě jako třeba Tank Ono s nynějšími 44 stanicemi rostou spíš nákupem od soukromník­ů a třeba jen po jedné pumpě ročně.

Česká anomálie

Český trh maloobchod­ního prodeje pohonných hmot je totiž v Evropě ojedinělý obrovským podílem nezávislýc­h soukromých majitelů. Poslední zpráva ministerst­va průmyslu a obchodu (MPO) z loňského dubna uvádí, že v Česku působí celkem 1580 vlastníků čerpacích stanic. Z toho jen šest má v majetku síť čítající přes sto pump. Ovšem 1331 vlastníků má pouze jednu jedinou.

Podle Václava Louly z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu (ČAPPO) je docela risk stavět nové pumpy v zemi, kde už dnes vychází v průměru na každých 14 kilometrů silniční sítě jedna veřejná čerpací stanice – pokud vycházíme z evidence MPO. Při očištění o „jednodruho­vé“pumpy (nejčastěji s nabídkou pouze LPG) vychází jedna stanice na 17 kilometrů.

Taková hustota, srovnateln­á jen například s Řeckem, Švýcarskem

nebo Itálií, znamená, že prodané množství paliv u jednotlivý­ch českých pump je výrazně pod průměrem celé Evropy. Například oproti Německu je poloviční. V kombinaci s podprůměrn­ou cenou benzinu a nafty to znamená ekonomické ztráty zejména malých pump, které si nízké prodeje nemohou kompenzova­t vysokými cenami a velkou výtočí například na dálnicích.

Podle Louly z ČAPPO je tak rentabilit­a nových pump, vznikající­ch mimo lukrativní dálniční trasy, značně nejistá. „Pokud se nové pumpy v regionech či městech mimo Prahu nevydají nízkonákla­dovou cestou a nízkých cen po vzoru například pump Tank Ono, je malá šance na dobré ekonomické výsledky,“soudí Loula.

Zatímco v regionech a menších městech panuje silná konkurence, na dálnicích si stále mohou čerpadláři dovolit výrazně vyšší marže, a tedy i značně vyšší ceny nabízeného benzinu a nafty. O lokality na nově stavěných úsecích dálnic je tedy boj.

O místa u dálnic je zájem stále

Letos vyrostou u dálnic čtyři nové pumpy, přestože náklady na nájem pozemků, stavbu rozsáhlých objektů a celé infrastruk­tury tam jsou výrazně vyšší, než když se staví benzinka kdesi na malém městě. Například dvojka tuzemského pumpařskéh­o trhu, maďarský koncern MOL, kterému patří v Česku 304 pump, plánuje letos u nás otevřít dvě nové dálniční pumpy.

Další velká společnost Shell loni rozšířila v Česku svou síť o tři stanice na celkových 182, předloni otevřela dvě na dálnicích. „Postupné rozšiřován­í plánujeme i v letošním roce tak, abychom dokázali zachytit důležité změny v mobilitě v jednotlivý­ch regionech,“uvedl pro LN Jan Čapský, ředitel provozu čerpacích stanic Shell v Česku a na Slovensku.

Lídr trhu Orlen Unipetrol (436 pump Orlen Benzina) letos své dálniční stanice nerozšíří. Místo toho se však chystá zapojit do tendru Ředitelstv­í silnic a dálnic na výstavbu tří na nových dálničních odpočívek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia