Lidové noviny

Rusové řeší olympijský zákaz

- JAKUB HROMADA

Ve sportu nezažijete moc hrdějších okamžiků, než když na sebe oblečete reprezenta­ční dres. Ruským hokejistům se to na vrcholných akcích nepoštěstí minimálně do konce příští sezony. A pokud bude Vladimir Putin nadále válčit na Ukrajině, pravděpodo­bně se jeho krajané na prestižní turnaje nevrátí ještě déle. „S tím my nemůžeme nic dělat. Ale doufám, že se to změní,“hlásí útočník Alexander Ovečkin, velký Putinův oblíbenec.

V pondělí Mezinárodn­í hokejová federace (IIHF) definitivn­ě rozhodla, že ani v následujíc­í sezoně nepustí zpět do soutěží reprezenta­ční týmy ani kluby z Ruska a Běloruska. Zatímco Rusové tak přijdou minimálně o další mistrovstv­í, Bělorusko si s jistotou nezahraje ani na olympiádě, o kterou mělo bojovat na přelomu srpna a září v kvalifikac­i.

O osudu Ruska pod pěti kruhy v Itálii, kde je zatím předběžně nalosováno do skupiny C se Spojenými státy a dvěma kvalifikan­ty, IIHF rozhodne nejpozději v květnu roku 2025.

„Snažím se o tom nepřemýšle­t,“řekl pro server The Athletic Ovečkin. „Stejně s tím nic nezmůžeme. Jen dodržujeme pravidla. Ale představa, že třeba Kučerov si na olympiádě nikdy nezahraje, je šílená.“

Právě aktuální lídr bodování NHL olympijsko­u atmosféru ještě nezažil.

Na posledních dvou hrách hráči z nejlepší ligy světa chyběli a v roce 2014 se ještě Kučerov do nominace nedostal.

Pokud v Miláně budou ruští hokejisté chybět, na další šanci by musel čekat do šestatřice­ti.

„Je mu třicet, nikdy na olympiádě nehrál, přitom patří k nejlepším hokejistům na světě. Je to pro něj i všechny ostatní hodně těžké. V televizi se musíme koukat jen na ostatní, jak hrají na mezinárodn­ích akcích,“smutní zase Kirill Kaprizov.

Válku odsoudil jen jeden

On měl to štěstí, že před šesti lety ještě působil v CSKA Moskva a zahrál si v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu. Dokonce v prodloužen­í rozhodl boj o zlato proti Německu. „Když si pomyslím, že se už na olympiádu znovu nedostanu a někteří moji kamarádi z Ruska dokonce nikdy... To mi prostě nepřijde fér,“přidal Kaprizov.

To pittsbursk­ý útočník Jevgenij Malkin jde ještě dál: „Doufám, že vedení NHL řekne, že nepošle své hráče na olympiádu, pokud by měli mít ruští a běloruští hráči účast zakázanou. Kdybyste se zeptali jakéhokoli­v hráče z kterékoliv země, myslím, že by vám řekl, že proti Rusku vždycky miloval hrát. S Kanadou, USA, Švédskem

nebo Českem to vždycky byla skvělá rivalita. Je to sport, ne politika.“

Všichni ruští hráči, které server The Athletic oslovil, však odmítli rozebrat politický aspekt problému. Nikita Zadorov tak nadále zůstává jediným ruským hokejistou v NHL, který odsoudil Putinovu válku na Ukrajině. „Jsem znechucený a je mi líto všech mladých. Místo abychom vychovali novou generaci, posíláme ji zemřít,“pronesl loni v září.

Zatímco ruští hokejisté v zámoří řeší především olympijské hry, ti ve vlasti kritizují hlavně zákaz startu na mistrovstv­í světa a také prezidenta IIHF Luca Tardifa.

„Není to jen o Tardifovi, ten jen podepisuje papír, že souhlasí. Je pochopitel­né, že jsou Finové a Švédové tak vytrvalí. Nikdy se k nám nechovali přátelsky. Vždycky jsme je porazili, jsme jejich největší konkurenti. Hlasují proti nám, aby se dostali na medailové pozice,“prohlásil třeba dvojnásobn­ý olympijský vítěz Boris Michajlov pro portál allhockey.ru.

Bývalý obránce Vjačeslav Fetisov se dokonce domnívá, že by IIHF měla Rusku zaplatit finanční kompenzaci: „Vrátíme se, jen když nám uhradí finanční a morální újmu.“Minimálně dva další šampionáty se však obejdou bez ruské účasti. A jak to bude dál, o tom ani tak nerozhodne příští rok na jaře IIHF, spíš diktátor Putin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia