Lidové noviny

25. Zopakujte si, co jste se tento týden naučili

-

1. Do prázdných kroužků a čtverečků se v souladu s uvedenými výpočty doplňují pouze celá čísla větší než 0. Doplňte taková čísla, aby byl součet ve čtverečku:

1.1 co nejmenší,

2. Pan Brouček vyrazil ve 14:30 do města. Když tam dorazil, ukazovaly hodiny na radniční věži 15:15. Ve městě zůstal 25 minut a pak se vracel domů jinou cestou, cesta domů mu tak trvala o čtvrtinu déle než cesta do města. Domů dorazil v 16:25. Rozhodněte, zda v porovnání s hodinami doma, jdou hodiny ve městě napřed, nebo později a o kolik.

3. V tabulce jsou uvedeny počty bodů, které získaly třídy v jednotlivý­ch kolech trojboje, některé údaje však chybí. 3.1 Třída 5. B získala nejvíce bodů v první disciplíně, nejméně ve třetí disciplíně a ve druhé byl počet získaných bodů přesně uprostřed mezi ziskem z 1. a 3. disciplíny. Kolik bodů v soutěži získaly dohromady obě třídy?

A) méně než 211 bodů B) 213 bodů C) 215 bodů D) 217 bodů E) více než 219 bodů

3.2 Třída 5. A získala ve 2. disciplíně dvakrát více bodů než v první disciplíně. Ve třetí disciplíně získala o 3 body více než v první disciplíně. Kolik bodů získaly dohromady obě třídy v 1. disciplíně?

A) 62 B) 31 C) 82 D) 78 E) 74 F) 51

4. Máme tři kbelíky s pískem a v nich celkem 750 g písku. Nejprve z prvního kbelíku dáme jednu polovinu písku do druhého. A potom z druhého dáme šestinu obsahu do třetího. Nakonec tak máme ve všech kbelících stejné množství písku.

4.1 Kolik gramů písku bylo na začátku v 1. kbelíku?

4.2 Kolik gramů písku bylo na začátku ve 2. kbelíku?

4.3 Kolik gramů písku bylo na začátku ve 3. kbelíku?

5. Na táboře byl stejný počet děvčat i chlapců. Chlapci vytvořili desetičlen­né skupiny a děvčata patnáctičl­enné. Chlapci vytvořili o 12 skupin víc než děvčata. Vypočítejt­e, kolik skupin bylo na táboře.

6. Král bramborové­ho lidu rozdělil svým třem dcerám brambory. Druhá dcera dostala třikrát více

brambor než první dcera. Třetí dcera dostala o 18 brambor více než první dcera. Druhá a třetí dcera dostaly dohromady šestkrát více brambor než první dcera. Kolik brambor rozdělil král mezi tři dcery?

7. V černém pytlíku jsou jen černé knoflíky, v červeném jen červené knoflíky a ve stříbrném jen stříbrné knoflíky. V těchto třech pytlíčcích je celkem 120 knoflíků. Červených knoflíků je o 8 více než stříbrných. Aby byl ve všech pytlíčcích stejný počet knoflíků, vyndáme z černého pytlíku 20 knoflíků a rozdělíme je do zbývajícíc­h dvou pytlíků.

7.1 Určete počet černých knoflíků.

7.2 Určete, kolik černých knoflíků přendáme do červeného pytlíku.

7.3 Určete počet všech stříbrných knoflíků.

8. Ve třech obchodech s hudebními nástroji sledujeme prodeje tahacích harmonik a trumpet. V obchodě B stojí harmonika o 500 Kč méně než v obchodě C. V obchodě A stojí harmonika i trumpeta stejně. 8.1 Vypočítejt­e, kolik utržili v obchodě B za prodané harmoniky.

8.2 Vypočítejt­e, o kolik celkem utržili v obchodě A méně než v obchodě C.

1. celkem 20 kusů hraček. Maminka nakoupila autíčka, míčky a plyšové medvídky. Ceny za jeden kus byly vždy v celých korunách. Čtyři míčky stojí stejně jako jedno autíčko. Maminka celkem zaplatila 4 800 Kč. Čtvrtinu této částky platila jen za autíčka a další čtvrtinu platila za míčky. Jeden plyšový medvídek stál více než 200 Kč a méně než 300 Kč.

4.1 Kolik koupila maminka autíček?

4.2 Kolik koupila maminka plyšových medvídků?

4.3 Kolik korun stál jeden míček?

4.4 Kolik korun stál jeden medvídek?

5. Dva stánky prodávaly cukrovinky. První stánek prodával jen čokolády, druhý prodával jen bonboniéry. V první tabulce máme prodej v prvním stánku. V druhé tabulce máme prodej za oba stánky dohromady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia