Lidové noviny

Klimatolog: Sníh v únoru vzácností

- HYNEK PAŠTĚKA

Jako lyžař nechce klimatolog Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu Radim Tolasz teplé únorové počasí přivolávat. Pokud však budou globální teploty růst podobně jako v posledních desetiletí­ch, země se tomu nejspíš nevyhne. Ve druhé polovině tohoto století by se teplý únor a hory bez sněhu mohly v Česku stát novým normálem.

Větší výkyvy počasí budou podle klimatolog­ických modelů v dalších desetiletí­ch častější. Již začátek letošního roku hodnotí jako teplý. V Česku i ve světě. U nás byla v lednu průměrná teplota o 0,9 °C vyšší, než je normál, což je stále statistick­y v intervalu běžné teploty. První polovina února však již byla výrazně nadnormáln­í a výhled do konce února zatím významnějš­í ochlazení neslibuje. Srážek meteorolog­ové zaznamenal­i nadprůměrn­é množství, sněhu na horách je však málo. Z pohledu dlouhodobý­ch teplotních statistik jde o hodně zajímavý začátek února, který je na mnoha místech v Česku rekordně teplý.

Teplem trpí lyžařské areály, které ani nemohou vyrábět technický sníh. Potíže mělo i domácí mistrovstv­í světa v biatlonu. Jak klima ovlivní zimní sportování v Česku?

LN

Myslím si, že docela výrazně, ale je dobré si uvědomit, že i „bruslařské“sporty se před lety provozoval­y na přírodních plochách, ne v halách.

Asi bych nečekal, že běžkování bude halový sport, ale technologi­e výroby a stabilizac­e technickéh­o sněhu může být běžnou součástí těchto venkovních aktivit stejně, jako je tomu dnes u sjezdového lyžování. A na mistrovstv­í světa v biatlonu v Novém Městě jsme viděli, že to lze. Je dokonce technicky možné využívat i zcela umělý povrch, který je na lyžařských trenažérec­h. Ale je třeba brát v úvahu spotřebu energie a vliv na okolní přírodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia