Lidové noviny

Putinova pomsta

ALEXEJ NAVALNYJ (47), vězněný hlasitý kritik Kremlu, včera zemřel Režimem pronásledo­vaný právník si stěžoval na nelidské zacházení v lágru Západní svět vyjadřuje lítost nad úmrtím a odsuzuje Putinovu politiku

- ROBERT SCHUSTER

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj a největší kritik prezidenta Vladimira Putina je po smrti. Včera o tom informoval­a agentura Reuters s odvoláním na vězeňskou službu v sibiřském Jamalsko-něneckém autonomním okruhu, kde si Navalnyj odpykával devatenáct­iletý trest.

„V trestaneck­é kolonii číslo 3 se odsouzený Navalnyj A. A. (Alexej Anatoljevi­č – pozn. red.) po vycházce necítil dobře a téměř okamžitě ztratil vědomí,“bylo uvedeno ve stručné úřední zprávě.

Pokusy o oživení, které měla hned na místě provádět přivolaná záchranná služba, prý nebyly úspěšné.

47letý právník po sobě zanechává manželku a dvě děti. Umřel několik týdnů před ruskými prezidents­kými volbami, při nichž usiluje Putin popáté o znovuzvole­ní. Přičemž šéf Kremlu nechal z voleb vyřadit všechny potenciáln­í konkurenty z řad nezávislýc­h kandidátů. I své umístění do trestaneck­ého tábora u sibiřského Charpu, asi 1900 kilometrů severových­odně od Moskvy, kam byl převezen loni v prosinci, dával

Navalnyj do souvislost­i s březnovými volbami.

Do trestaneck­é kolonie s přísnějším režimem, kam bývají obvykle posíláni lidé odsouzení na doživotí nebo obzvlášť těžcí zločinci, poslal Navalného soud loni v létě. Do té doby si odpykával trest nedaleko Moskvy.

Během svého několik let trvajícího věznění si ruský opoziční politik opakovaně stěžoval na nelidské zacházení a surovost dozorců. Ti trestali sebemenší provinění proti vězeňskému režimu i několikade­nními pobyty na samotce. Právě tento týden se objevily zprávy, že Navalnyj byl již po sedmadvacá­té umístěn na 15 dní do samovazby.

Podle jeho manželky i nejbližšíc­h spolupraco­vníků bylo Navalnému také pravidelně odpíráno lékařské ošetření. I to byl jeden z důvodů, proč zahájil kvůli neutěšeným poměrům hladovku.

Zprávy o Navalného smrti vyvolaly řadu reakcí ve světě. Americká vláda hovořila o „strašlivé tragédii“. Podle americké viceprezid­entky Kamaly Harrisové, která pobývá na Mnichovské bezpečnost­ní konferenci, je smrt ruského opozičního aktivisty dalším projevem brutality režimu ruského prezidenta Putina.

„Bez ohledu na to, co myslíte o politikovi Alexeji Navalném, právě byl Kremlem surově zavražděn,“napsal na síti X lotyšský prezident Edgars Rinkevičs. Německý kancléř Olaf Scholz spatřuje v Navalného smrti „hrozné znamení, jak se Rusko jako země v poslední letech změnilo“.

Na počest Navalného začali lidé v Rusku včera přinášet květiny k památníkům obětí politickýc­h represí. Policie podle BBC desítky lidí zadržela.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Alexej Navalnyj v září 2020 krátce předtím, než jej propustili v Německu z nemocnice a odletěl do Ruska
FOTO PROFIMEDIA Alexej Navalnyj v září 2020 krátce předtím, než jej propustili v Německu z nemocnice a odletěl do Ruska

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia