Lidové noviny

Kritizoval­i Kreml, zaplatili životem

-

Anna Politkovsk­á (1958–2006)

Spisovatel­ka, politická aktivistka a novinářka. Ve své práci často kritizoval­a autoritářs­ké tendence ruských vlád, korupci a činnost ozbrojenýc­h služeb, zejména v souvislost­i s válkou v Čečensku.

Napsala také knihu politickýc­h komentářů Putinovo Rusko, kritickou k ruskému prezidento­vi.

V říjnu 2006 byla zastřelena ve výtahu ve svém domě v Moskvě.

Alexandr Litviněnko (1962–2006)

Bývalý agent KGB a FSB byl po kritice nezákonnýc­h praktik v tajných službách držen v ruské vazbě. Po propuštění v roce 2000 odjel do Spojeného království, kde získal azyl a spolupraco­val s britskou tajnou službou Mi5.

V listopadu 2006 zemřel krátce po schůzce s agenty KGB

Dmitrijem Kovtunem a Andrejem Lugovým. Britský soud označil tyto agenty za Litviněnko­vy vrahy, kteří mu zřejmě přimíchali do čaje smrtelně jedovaté polonium.

Boris Berezovski­j (1943–2013)

Berezovski­j zbohatl v 90. letech podnikáním v automobilo­vém a ropném průmyslu. Byl přítelem prezidenta Borise Jelcina a stal se poslancem Státní dumy.

Po nástupu Vladimira Putina k moci jej začal kritizovat a poté emigroval do Spojeného království. Tam unikl dvěma pokusům o atentát.

V březnu 2013 byl nalezen mrtev v koupelně svého domu; jako příčina smrti se zprvu uváděla sebevražda, nicméně existují náznaky, že šlo o vraždu. Okolnosti se nepodařilo spolehlivě vyšetřit.

Boris Němcov (1959–2015)

Liberální politik, vicepremié­r v době prezidents­kého mandátu Borise Jelcina. Později stál ve vedení Svazu pravicovýc­h sil a kritizoval režim.

Za účast na protivládn­ích protestech byl několikrát zatčen a krátce i vězněn.

V únoru 2015 byl zastřelen v centru Moskvy. Za vraha označily úřady Čečence z okolí tamního vůdce Ramzana Kadyrova; zadavatelé vraždy zjištěni nebyli.

Ravil Maganov (1954–2022)

Ruský oligarcha a bývalý předseda představen­stva státní ropné společnost­i Lukoil byl ruskému režimu loajální až do února 2022.

Ruskou invazi na Ukrajinu však označil za „tragédii“a vyzval k rychlému ukončení konfliktu.

V září 2022 zemřel po pádu z okna 6. patra moskevské nemocnice, kde byl hospitaliz­ován s infarktem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia