Lidové noviny

Ruskem neotřese ani smrt Navalného

Smrt Alexeje Navalného překvapila ruskou společnost a opozičníky šokovala. „Na volební výsledek ale žádný vliv mít nebude,“říká Konstantin Kalačov, ruský politolog a šéf organizace Politická expertní skupina.

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Moskvě

Jak vnímáte smrt Alexeje Navalného?

LN

Je to zásadní událost, a to bez ohledu na to, jak se k němu ruská vláda nebo společnost oficiálně stavěla. Bez jakéhokoli­v zveličován­í: jeho smrt je jedním z momentů, který Rusko posunul k bodu, odkud se už nejde vrátit k normálnímu stavu. I když tento bod už byl překročen dávno...

Už jsme měli možnost slyšet různé výroky ruských představit­elů ohledně Navalného smrti. Z ruského parlamentu zaznělo, že tato událost nahrává nepřátelům Ruska. Podobným způsobem se vyjádřila i šéfka propagandi­stického kanálu RT Margarita Simonjanov­á nebo tisková mluvčí ruského ministerst­va zahraničí Marija Zacharovov­á. O čem to vypovídá?

LN

Komentáře o Navalného úmrtí ukazují, jak málo je mezi veřejně známými osobnostmi lidí a jak mnoho nelidí. Všichni se snaží co nejrychlej­i k jeho smrti něco říct, ale bylo by lepší, kdyby mlčeli. Jako by země přišla o empatii.

A co společnost, všimne si Navalného smrti? Od svého odsouzení v roce 2021 o něm státní média mlčela, pro většinu Rusů zmizel z veřejného prostoru…

LN

Ruská společnost si Navalného smrti všimla. Reakce jsou však zatím vidět spíš jen na sociálních sítích – a tyto reakce mají umírněný charakter. Je to dáno především tím, že lidé musí dodržovat ruskou legislativ­u (Navalnyj byl v srpnu 2023 odsouzen do vězení s nejvyšší ostrahou za extremismu­s a jeho podpora může být brána jako podpora extremismu – pozn. red.), a snahou nezahrávat si s úřady.

Každopádně se s jistotou dá říct, že část společnost­i – ta, která se staví k vládě kriticky – je smrtí Alexeje Navalného šokována.

To znamená, že se nedají očekávat nějaké masové demonstrac­e jako například po zavraždění Borise Němcova pod kremelským­i hradbami v roce 2015?

LN

Tyto události nelze srovnávat. A také je jiná doba, od roku 2015 se Rusko výrazně změnilo.

Ovlivní Navalného smrt blížící se prezidents­ké volby? Na první pohled se může zdát, že musí Putina oslabit.

LN

Navalného smrt nadcházejí­cí prezidents­ké volby jednoznačn­ě ovlivní. Zatím je však brzy hovořit o tom jakým způsobem. Stejně jako o tom, zda tento vliv bude nějak výrazně vidět.

Jedno lze ovšem konstatova­t takřka s jistotou: na volební výsledek Navalného smrt žádný vliv mít nebude.

Takže Putin nepřijde o nějaká zásadní procenta hlasů?

LN

Ne, to si nemyslím. To je málo pravděpodo­bné.

LN Jaký význam měl Alexej Navalnyj pro ruskou opozici?

Navalnyj se zprvu pokoušel vést ruskou opozici, poté zkoušel sám vytvořit opoziční hnutí. Chtěl být morálním symbolem a vůdčí osobností. Nyní, po své smrti, se může stát ikonou. Ale ani to není jisté – taková je ruská opozice.

LN Může někdo nahradit Navalného v čele ruské opozice?

Organizova­ná politická opozice je v Rusku zcela potlačena, de facto neexistuje. Existuje pouze legální systémová opozice, která nemá s Navalným nic společného.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia