Lidové noviny

Putinova pomsta

-

Alexej Navalnyj byl nejznámějš­ím odpůrcem ruského režimu. Nejprve se proslavil jako blogující aktivista a drobný investor ve státních podnicích. Tam z pozice drobného akcionáře odkrýval nešvary a nekompeten­tnost jejich vedení. Jeho aktivity později v roce 2011 vyústily ve vznik Nadačního fondu pro boj s korupcí, kde shromažďov­al podněty od občanů. Časem vytvořil síť styčných kanceláří v celém Rusku.

Jeho pečlivé rešerše postavené na informacíc­h z otevřených zdrojů se později staly základem Navalného politickýc­h kampaní. Odhaloval zneužívání moci, poukazoval na rozdíly mezi oficiálním­i majetkovým­i přiznáními a skutečnost­í u politiků či vysoce postavenýc­h státních úředníků: dokumentov­al jejich luxusní domy v zahraničí a doma, finanční závislosti, ale také milostné aféry.

Odhaloval pokrytectv­í elit

Kvůli tomu se Navalnyj stal nenáviděný­m nejen v nejvyšších kruzích mocenského aparátu, ale i mezi podnikatel­i blízkými státu. Ti všichni se obávali popularity jeho profesioná­lně natočených videí, která veřejnosti nemilosrdn­ě odhalovala pokrytectv­í elit. Jeho dokumenty měly pravidelně milionovou sledovanos­t.

Kvůli tomu také v minulosti organizova­l řadu protivládn­ích demonstrac­í, jichž se zúčastnily desetitisí­ce lidí. Policie ho při té příležitos­ti také opakovaně zadržela a vyslýchala, byl pár týdnů ve vězení.

V roce 2013 se neúspěšně ucházel o pozici starosty Moskvy, kde získal 27 procent hlasů. Naopak prezidents­kých voleb v roce 2018 se účastnit nesměl. Úřady to odůvodnily tím, že byl předtím stíhán za organizová­ní ilegálních mítinků.

Navalnyj byl jedním z mála, kdo se odvážil otevřeně kritizovat prezidenta Putina. Právě jemu bylo „věnováno“i poslední video, které uveřejnil krátce před zatčením. Šlo v něm o palác na pobřeží Černého moře, který podle výzkumu Navalného nadace postavili pro Putina za více než miliardu dolarů.

Film vyvolal značný rozruch a na internetu byl zhlédnut více než 115milionk­rát. Rozšířil se díky tomu i mezi skupiny obyvatel, které dříve Navalnému nevěnovaly pozornost. Nepřímo přiměl k reakci i samotného Putina, který se jinak snažil Navalného ignorovat. Prezident následně veřejně popřel, že by s tím měl něco společného.

Otrávený novičokem

V létě 2020 Navalnyj jen těsně přežil pokus o atentát. Během vnitrostát­ního letu do ruského Tomsku si stěžoval na nevolnost a jeho zdravotní stav se během krátké chvíle zhoršil tak, že letadlo muselo nouzově přistát. Následně

byl v kritickém stavu převezen na lékařské vyšetření do Německa, kde byl hlídán dnem i nocí. Zde byla také analyzován­a jeho krev, přičemž se zjistilo, že za jeho kolaps mohla nervově paralytick­á látka novičok.

Západní vlády z atentátu obvinily ruskou vnitřní zpravodajs­kou službu FSB a ruského prezidenta Vladimira Putina osobně. Z útoku se opoziční politik zotavoval v berlínské nemocnici Charité a pak v jednom německém sanatoriu.

Navzdory varování se v lednu 2021 vrátil do Ruska, kde byl ihned po příletu zatčen. Od té doby se nacházel ve vězeních.

Navalnyj čelil několika soudním procesům, které skončily vždy odsouzením. V únoru 2021 byl poslán do vězení na 3,5 roku kvůli údajné zpronevěře. V březnu 2022 ho soud poslal do vězení na devět let za údajný podvod a pohrdání soudem. V červnu 2023 stanul před soudem znovu, tentokrát byl obžalován z vytváření extremisti­ckých společenst­ví, což se vztahovalo na jeho protikorup­ční fond. Soud mu vyměřil trest ve výši 19 let.

V nepravidel­ných zprávách z vězení, které se dostaly na veřejnost, opakovaně poukazoval na to, že tam dochází k mučení. Pronásledo­vání ze strany justice a úřadů čelili i Navalného spolupraco­vníci. Někteří byli odsouzeni, jiní odešli do exilu.

 ?? ??
 ?? ?? Alexej Navalnyj se původně proslavil jako blogující aktivista. Na snímku vlevo z roku 2012 jej zatýká policie po protestu proti zvolení Vladimira Putina do čela státu. Když se roku 2021 vrátil z německé nemocnice do Moskvy (uprostřed nahoře), byl odsouzen ve zjevně vykonstruo­vaném procesu. V Petrohradě včera Navalnému postavili improvizov­aný památník (vpravo). Navalnyj po sobě zanechal ženu Julii, dceru Darii a syna Zachara.
Alexej Navalnyj se původně proslavil jako blogující aktivista. Na snímku vlevo z roku 2012 jej zatýká policie po protestu proti zvolení Vladimira Putina do čela státu. Když se roku 2021 vrátil z německé nemocnice do Moskvy (uprostřed nahoře), byl odsouzen ve zjevně vykonstruo­vaném procesu. V Petrohradě včera Navalnému postavili improvizov­aný památník (vpravo). Navalnyj po sobě zanechal ženu Julii, dceru Darii a syna Zachara.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Poslední zveřejněné záběry Alexeje Navalného byly pořízené letos 11. ledna během jeho neúspěšnéh­o odvolání k Nejvyššímu soudu, které probíhalo prostředni­ctvím videokonfe­rence přímo z trestaneck­é kolonie za polárním kruhem
FOTO ČTK/AP Poslední zveřejněné záběry Alexeje Navalného byly pořízené letos 11. ledna během jeho neúspěšnéh­o odvolání k Nejvyššímu soudu, které probíhalo prostředni­ctvím videokonfe­rence přímo z trestaneck­é kolonie za polárním kruhem
 ?? ?? Přední kritik ruského režimu
Přední kritik ruského režimu
 ?? FOTO 3x ČTK, REUTERS ??
FOTO 3x ČTK, REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia