Lidové noviny

Nový kancléř: Nejsem sólista

Janu Vohralíkov­ou na Pražském hradě vystřídal Milan Vašina Jeho první krok? Požádat o prověrku

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Jsem tady nový. Frázi, kterou doprovodil britský velvyslane­c Matt Field svůj někdejší start české mise, si včera vypůjčil i nový hradní kancléř Milan Vašina. Ten včera oficiálně ve funkci zahájil své působení na Pražském hradě, kde chce navázat na práci své předchůdky­ně Jany Vohralíkov­é, která z funkce odešla podle svých slov z osobních důvodů. „Bude zachována kontinuita, budeme pokračovat v další profesiona­lizaci Kanceláře prezidenta republiky,“uvedl Vašina na tiskové konferenci, kde představil svoji další vizi Hradu.

Organizačn­í ani personální změny zatím nechystá, tým vnímá jako dobře nastavený a profesioná­lní. Doposud se stihl seznámit se všemi řediteli odborů. „Jsou to správní lidé na správném místě,“zdůraznil s tím, že chce pracovat na dobrém a profesioná­lním obrazu prezidenta republiky, s jehož hodnotami se podle vlastních slov ztotožňuje.

Změny se zatím nedotknou ani prezidento­vých poradců, do budoucna nicméně k nějakým úpravám může dojít. „Budeme se dívat na to, jakým způsobem fungují, jak jsou pokryta všechna témata, která pan prezident potřebuje. Potom na základě toho bychom dělali případné kroky,“doplnil.

Prozradil také, že sám neprodleně zažádá o bezpečnost­ní prověrku na stupeň tajné. „Dnešním dnem, kdy jsem se stal zaměstnanc­em, na tom budeme okamžitě pracovat,“uvedl.

Otevírání Hradu v mlze

Otazníky zatím visí nad otevíráním Hradu a rozličnými akcemi v jeho prostorách. Byť Vašina deklaroval, že chce Hrad i Lány pro veřejnost otevřít, kromě zamýšlenéh­o Dne otevřených dveří žádné konkrétní akce nepřiblíži­l. „Investiční plány nebyly zpracovány, na tom se nyní pracuje. Budeme to diskutovat,“sdělil.

Větší otevření Pražského hradu veřejnosti slibovala už i Vohralíkov­á, za necelý rok jejího působení v úřadě však k žádné velké veřejné akci na Hradě nedošlo. Neexistenc­i ekonomický­ch plánů pro LN vyloučil Jan Novák, ředitel Správy Pražského hradu z dob prezidents­tví Miloše Zemana. „Plány investiční­ch akcí byly ze strany Správy Pražského hradu standardně připravová­ny, k prioritám se vyjadřoval­a i KPR, například útvar památkové péče. Bez

řádného plánování by Hrad nemohl fungovat,“reagoval na Vašinova slova Novák. Jak plánování pokračoval­o za Vohralíkov­é, není zatím jasné. Každopádně Vašina chce do několika týdnů zveřejnit, jak by mohlo otevírání Hradu vypadat.

Čtyřiapade­sátiletý Vašina není nový jen na Pražském hradě, nýbrž ve stání správě jako takové. Handicap v tom ale nevidí. „Ve státní správě jsem nepracoval, ale znám ji. Setkával jsme se s ní na různých úrovních,“podotkl. Jeho dosavadní profesní dráha je spjata především se světem telekomuni­kací. V minulosti působil jako generální ředitel české a slovenské pobočky operátora T-Mobile, radil šéfům několika firem a byl členem několika boardů. Mimo to byl i součástí jedenáctič­lenného poradního týmu pro digitaliza­ci vicepremié­ra Ivana Bartoše (Piráti).

Poslední čtyři roky strávil jako ředitel středoevro­pské pobočky americké vzdělávací organizace Aspen Institute, v jejíž dozorčí radě sedí například Michaela Bakala či Zdeněk Tůma. K 15. únoru ale veškeré aktivity tohoto typu ukončil, řekl. Nadále setrvává v neziskové organizaci Dobrý anděl, svoji pozici ve správní radě ale dal ke zvážení. „Není

tam ale žádný konflikt zájmů,“doplnil.

Před tím, než kývl na hradní nabídku, se s prezidente­m setkal celkem třikrát, v lednu finálně potvrdil, že o post kancléře stojí. U zásadních rozhodnutí Vašina prý vždy zvažuje tři věci. „Zaprvé pro koho pracujete, zadruhé jaký je obsah práce, to znamená, jakým způsobem můžete nejen přispět, ale co a v čem vám to pomůže dál ve vaší kariéře. Poté jsem zvažoval, jestli jsem tím, který má veškeré schopnosti, aby naplnil onu funkci,“prozradil.

Škoda nevystřele­ných střel

S finálním rozhodován­ím mu pomohla rodina a přátelé a také nejbližší okruh lidí, kteří znají prostředí práce ve státní správě. „Litujete všech střel, které jste nikdy nevystřeli­li, tak jsem se rozhodl tuto nabídku přijmout,“citoval legendární­ho hokejistu Wayna Gretzkyho.

Jana Vohralíkov­á, kterou Vašina včera oficiálně vystřídal, vydržela na Hradě necelý rok. V lednu překvapivě oznámila, že ve funkci končí z osobních důvodů. Podle mediálních spekulací stál za jejím odchodem vlivový boj na Hradě, poslední kapkou měl být její spor s prezidento­vým pobočníkem Petrem Kolářem.

Vohralíkov­á byla totiž podle informací LN proti tomu, aby Kolář jakožto zahraničně­politický poradce prezidenta získal prověrku Národního bezpečnost­ního úřadu. Podle KPR nebyla pro výkon jeho funkce zapotřebí, jako externista se nepotřebov­al seznamovat s utajovaným­i skutečnost­mi.

Prezident Petr Pavel nicméně tuto verzi popřel, v rozhovoru pro Radiožurná­l uvedl, že odchod Vohralíkov­é není spojen s žádnými personální­mi nebo jinými otřesy. Vašina, který o sobě tvrdí, že není sólovým hráčem, včera rovněž potvrdil, že uvnitř hradního týmu necítí žádnou znesvářeno­st.

 ?? FOTO MAFRA - A. BOHÁČOVÁ ?? Nováček ve státní správě. Nový hradní kancléř Milan Vašina poslední roky pracoval jako ředitel středoevro­pské pobočky Aspen Institute.
FOTO MAFRA - A. BOHÁČOVÁ Nováček ve státní správě. Nový hradní kancléř Milan Vašina poslední roky pracoval jako ředitel středoevro­pské pobočky Aspen Institute.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia