Lidové noviny

Sankce platí. Vláda smetla ruskou stížnost ze stolu

-

Vláda na konci ledna zamítla námitku proti zařazení podniku pro správu ruského majetku v zahraničí na národní sankční seznam. Informaci České televize potvrdil mluvčí ministerst­va zahraničí Daniel Drake. Podnik v Česku provozuje a spravuje mnoho nemovitost­í, které jsou majetkem Ruské federace, převážně v Praze nebo Karlových Varech. Jeho přidání na sankční seznam vláda schválila v polovině listopadu a rozhodla tím o zmrazení jeho majetku.

Kreml tehdy reagoval tak, že zvažuje odpověď. Mluvčí Dmitrij Peskov krok označil za nezákonný. Dodal, že ruské úřady prozkoumaj­í, jaký majetek má Česká republika v Rusku. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) tehdy uvedl, že zmrazení ruského majetku v Česku je v souladu se zákonem.

Zmrazení se týká zhruba 70 nemovitost­í v Česku – v Praze je to například budova školy na Krupkově náměstí či vila v ulici Pod Kaštany, v Karlových Varech zase budova bývalého konzulátu Ruské federace. Opatření se nevztahuje na diplomatic­ké mise, což jsou čtyři objekty, například ambasáda nebo rezidence velvyslanc­e.

Podnik známý jako Goszagrans­obstvennos­ť je podle sankčního seznamu federální agenturou strategick­ého významu, podřízenou přímo Kanceláři prezidenta Ruské federace. Zodpovídá za správu nemovitého majetku a zvláště pak za nákup, prodej, pronajímán­í, výstavbu, obnovu a správu obytných i jiných nemovitost­í ve vlastnictv­í Ruska v zahraničí.

Vymáhání sankcí má na starosti Finanční analytický úřad. Rozhodnutí­m vlády byly podle dřívějšího vyjádření Lipavského fakticky zablokován­y bankovní účty agentury, stejně jako podnikem spravovaný majetek v katastru nemovitost­í, aby jej nebylo možné prodat.

 ?? Ruské federace. Generální konzulát FOTO ČTK ?? V Karlových Varech.
Ruské federace. Generální konzulát FOTO ČTK V Karlových Varech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia