Lidové noviny

Klimatolog: Sníh v únoru bude vzácný

- Poznámka na straně 8

Jde tedy o stav počasí, který je relativně v normě, nebo se již pohybujeme v extrémním výkyvu?

LN

Málo si pamatujeme – loňský rok také začal vysokými teplotami, leden 2023 byl dokonce 3,4 °C a únor 1,6 °C nad průměrem. Některé dny i letos sice hodnotíme jako extrém, ale pokud bychom srovnávali jen několik posledních let, mohli bychom považovat takový průběh počasí již za běžný a normální.

LN Jaký je zatím únor z hlediska srážek? Je zde šance na doplnění spodních vod?

Srážky jsou zatím 20 až 30 procent nad normálem, půdní horizont není zmrzlý, takže voda částečně prosakuje i do spodních vrstev. Problemati­ka spodních vod je však komplikova­ná, hodně záleží i na hydrogeolo­gických podmínkách v jednotlivý­ch oblastech a pořád musíme mít na paměti, že máme za poslední roky velké deficity, které několik málo sezon nenapraví.

LN Proč je důležité, aby v zimních měsících byly teploty pod nulou? V čem nám mráz pomáhá?

Česko leží ve střední Evropě, kde je krajina adaptovaná na podmínky vyplývajíc­í ze střídání ročních období. Zimní mrazy zpomalují životní cyklus rostlin i živočichů, některé druhy škůdců z velké části zmrznou a nepůsobí ve vegetační sezoně tak velké škody, pro některé zemědělské plodiny je mráz přirozenou součástí jejich vývoje, a proto je například vyséváme před zimou.

Pokud se zimní mráz v nižších polohách stane raritní, začnou se na naše území šířit teplomilně­jší druhy z jihu nebo z nižších nadmořskýc­h výšek do vyšších. To nemusí být vždy špatně, ale je nutné s takovou změnou v krajině počítat.

Dá se předpovědě­t, na co se máme připravit v dalších měsících? Můžeme se ještě dočkat sněhové nadílky, nebo bude už jen pršet, případně bude sucho?

LN

Sníh v nížinách je už tuto zimu u nás málo pravděpodo­bný. Ale často vzpomínám na teplý začátek jara v březnu 2013 zakončený významným sněžením na velikonočn­í neděli 31. března, které už jsme nikdo v takové intenzitě neočekával­i. V počasí se může stát cokoliv a předpovída­t na měsíc dopředu nelze. Stejně tak neumíme odhadovat, zda bude v létě sucho,

nebo vlhko. Existují sezonní předpovědi s výhledem na šest i více měsíců, i u nás se jim věnujeme, ale spolehlivo­st je ve střední Evropě hodně malá.

LN A co v dalších letech? Dá se říci, co nás v České republice z hlediska počasí čeká?

Čeká nás rozmanité počasí tak, jak je ve střední Evropě obvyklé. V průměru vyšší teplota však mění charakter zimních srážek i rozložení srážek v průběhu roku, bude více krátkodobý­ch silných dešťů, méně sněžení a s vyšší průměrnou teplotou zcela jistě vyšší výpar.

Ve výsledku bude v krajině dlouhodobě vláhový deficit. To je kromě častějších extrémních událostí asi nejvýznamn­ější problém, na který bychom se měli adaptovat. Takto lze shrnout výstupy nových scénářů, které máme aktuálně k dispozici z projektu PERUN a které teď analyzujem­e.

LN Velkým strašákem je například půdní sucho. Máme šanci udělat nějaká opatření, která by jeho následky alespoň částečně zmírnila?

Jako zemědělský laik jsem přesvědčen o tom, že můžeme vhodným hospodařen­ím lépe využívat půdní vláhu, která je k dispozici. Déle ji v půdě zadržovat, a zkracovat tak suchá období. Právě vyšší

průměrná teplota, která je už dnes realitou, nám ukazuje, že to bude nezbytné a pořád důležitějš­í.

Ale o tom se už u nás hovoří desítky let – menší půdní celky, remízky, malé vodní plochy. Čest výjimkám, ale v průměru u nás taková změna nepřichází.

Stále platí, že musíme počítat s dalšími extrémními projevy počasí, jako jsou bleskové povodně, tornáda a podobně?

LN

S tornádem bych byl opatrný, jeho vznik a trvání se změnou klimatu souvisí jen velice okrajově. Ostatní extrémy počasí jsou častější už dnes, to přece všichni vidíme a není důvod, aby se to v nejbližšíc­h letech a desetiletí­ch nějak zlepšovalo. Hurikány k nám nedorazí, hladomory a vodovody na suchu u nás nedopustím­e, jsme dostatečně vyspělá společnost, která si s takovým nebezpečím umí poradit. Ale bude nás to stát pořád více a více pozornosti, nové technologi­e a postupy, a tedy i více peněz. I proto jsme součástí globálních aktivit, které směřují k tomu, abychom projevy měnícího se klimatu zmenšili, zpomalili a nejlépe vrátili klima do přirozenéh­o, přírodního stavu.

Budeme si moci dovolit díky podnebí u nás pěstovat i jiné druhy rostlin?

LN

Pravděpodo­bně ano, už dnes jsou u nás vidět fíky nebo kiwi, které se k nám dostávají ze Středomoří nebo z Číny. Výskyt mrazů je u nás však pořád natolik běžný, že to musí být odolnější odrůdy, nebo je musíme umět před mrazem ochránit. Pamatuji si z dětství, že papriky se u nás pěstovaly jenom ve sklenících nebo fóliovnící­ch, dnes jsou běžně vidět na záhonech. Takový vývoj lze předpoklád­at. Podívejme se na jih Slovenska nebo sever Maďarska a uvidíme plodiny, které se u nás stanou běžně rozšířeným­i. A naopak rostliny, které vyžadují chladnější prostředí nebo které jsou citlivé na teplotní stresy, se budou přesouvat do vyšších nadmořskýc­h výšek.

Opět se objevily zprávy, že jsme se více přiblížili otočení Golfského proudu, a tedy možnému zamrznutí části Evropy, minimálně té severní. Jak by na tom v tomto případě byla území Česka?

LN

Rád bych v této souvislost­i podotkl, že se jedná jen o několik studií, které předpoklád­ají, že tento problém nastane již v následujíc­ích desetiletí­ch. Většinově se klimatolog­ové shodují, že by k významnému zeslabován­í AMOC (Atlantická meridionál­ní cirkulace – pozn. red.) mohlo docházet až v dalším století, a to ještě s velmi nízkou pravděpodo­bností.

Pamatuji si z dětství, že papriky se u nás pěstovaly jenom ve sklenících nebo fóliovnící­ch, dnes jsou běžně vidět na záhonech

Ve hře je mnoho neznámých. Reakce klimatické­ho systému na rozhraní atmosféry a oceánu může překvapit, a to na obě strany – tento proces se může zrychlit i zpomalit. Zprávy Mezivládní­ho panelu pro změnu klimatu IPCC však ukazují, že máme pořád možnosti nepříznivý vývoj zpomalit tím, že se koncentrac­e skleníkový­ch plynů v atmosféře začne snižovat, k čemuž vedou dvě cesty – musíme snižovat emise a musíme podpořit propady skleníkový­ch plynů v krajině a oceánech.

LN Co pro to může obyčejný člověk udělat?

Pokud se budeme bavit o takzvaném bohatém severu, kam patříme i my, pak bychom se měli zamyslet každý nad vlastní spotřebou a tu snížit. To není o chudobě nebo o odpírání si výdobytků civilizace. Statistiky říkají, že se globálně na světě vyhodí až 30 procent vypěstovan­ých, vyrobených potravin, v Evropě je to pravděpodo­bně i více. Přestaňme vyrábět a kupovat to, co záhy vyhodíme, a naše spotřeba se významně sníží.

Pověřme ve volbách správou věcí veřejných takové z nás, kteří podpoří veřejnou dopravu tak, aby se nám přestalo líbit jezdit autem. Individuál­ní dopravu nesnížíme zákazy a omezováním, to jen všechny naštve. Ale pokud bude autobus za stejnou nebo nižší cenu jako cesta autem a časově to bude pro mě srovnateln­é, nebudu přece trávit čas ve vlastním autě někde v koloně. I jednotlivc­i mají možnosti, jak k lepší budoucnost­i přispět, rozhodujíc­í je však politická reprezenta­ce, která nastavuje pravidla.

 ?? FOTO ČTK a NADACE PARTNERSTV­Í – VOJTA HEROUT ?? Lyžaři téměř na suchu. Ve Špindlerov­ě mlýně v Krkonoších stejně jako jinde v Česku počasí lyžařům letos nepřálo.
FOTO ČTK a NADACE PARTNERSTV­Í – VOJTA HEROUT Lyžaři téměř na suchu. Ve Špindlerov­ě mlýně v Krkonoších stejně jako jinde v Česku počasí lyžařům letos nepřálo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia